Alma mater – Áprily Lajos főgimnázium, Brassó

Nemrég volt 180 éves az intézmény. Bemutatjuk a múltját és a jelenét.

MN
2018. 03. 01. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1831-ben Bartolomeu Blaj román ortodox főesperes felvetette a brassói katolikus gimnázium megalapításának ötletét. A ferences rendi szerzetesek telkén, illetve épületében szerette volna létre hozni az intézményt, ám a tartományi főnökség nem volt hajlandó lemondani a telek tulajdonjogáról. Az iskola létrehozása így végül felfalusi Kovács Antal apátplébánosnak köszönhető, aki 1837. szeptember 8-án bejelentette az egyháztanácsnak, hogy a Kolostor utcában található plébániai lak ebédlőjében elindítja a gimnázium első osztályát. Október 1-jén 20 diákkal, szerény körülmények között megkezdte az első osztály tanítását, latin tannyelvet oktatott.

Hamarosan a tanulók és tanárok számának gyarapodása túlnőtte a plébánia kereteit. Az apát-igazgató a gyulafehérvári püspökséghez, illetve a bécsi udvarhoz folyamodott, ám a terv és a költségvetés jóváhagyása csak 1847-ben érkezett meg. A Bitterman Lőrinc által tervezett új épület 1848-ban készült el, az új tanévet 127 tanulóval kezdték meg.

1849–50-ben az orosz hadsereg hadikórházként használta az épületet, amely súlyos károkat szenvedett. 1856-ban osztrák utasításra az iskolát négyosztályos algimnáziummá fokozták le. A latin nyelvű oktatás helyett a németet tették kötelezővé, ami a tanulók létszámának jelentős csökkenését okozta. 1861-től a tanítás nyelve a magyar lett, tizenegy évvel később pedig az iskola visszanyerte főgimnáziumi státusát.

1916. augusztus 28-án a román hadsereg elfoglalta Brassót. A tanítás szokásos rendje csupán az 1919–20-as tanévben állt helyre. Kötelezővé tették a román nyelv, illetve a román történelem, földrajz és alkotmánytan oktatását. 1931-ben internátus létesült. 1937 november 7-én megünnepelték az iskola fennállásának századik évfordulóját.

A második világháború végén az oroszok kisajátították az épületet, és egy ideig hadikórházként használták. 1948 júniusában a hatalomra került kommunisták utasítására megszűnt a Római Katholikus Főgimnázium felekezeti jellege, majd augusztusban államosították az intézményt. Az államosítás után az iskola neve 4. Számú Magyar Vegyes Líceum. Szovjet modell alapján a középiskolai oktatást tízosztályosra zsugorították.

1956 november elején a gimnázium tizedik osztályos diákjai megalapították az Erdélyi Magyar Ifjak Szövetségét (EMISZ), hogy tovább éltessék a magyarországi forradalom eszméjét, és felvállalják a székelység sorskérdéseit. A hatalom két év múlva felszámolta a szervezetet, 79 – többnyire tizenéves – fiatalt ítéltek börtönre vagy kényszermunkára.

1960-ban önálló intézményként megszüntették a 4. Számú Magyar Vegyes Líceumot, a magyar tagozatot az Unirea Líceumba sorolták be.

1990 elején a román tanügyi minisztérium jóváhagyta az önálló magyar gimnázium megalakítását, ám a kivitelezés menetét a megyei tanfelügyelőségre, valamint az Unirea Líceum és a 6. Számú Általános Iskola közötti megegyezésre bízta. 1992 májusában az iskola hivatalosan is felvette az Áprily Lajos Elméleti Líceum nevet, a brassói születésű impresszionista költő emléke előtt tisztelegve.

A szakképzett, jól felkészült pedagógusok a fő hangsúlyt az oktató-nevelő munka minőségére helyezték, annak ellenére hogy a tanteremgondok, a rosszul felszerelt laboratóriumok, szaktermek nehezítették a munkájukat.

2003 szeptemberében az Áprily Lajos Elméleti Líceum birtokba vette a felújított iskolaépületet. 2004-ben a tanintézmény megszerezte a főgimnáziumi státust.

És a jelen?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.