Alma mater – Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed

Története négyszázadik évéhez közeledik a fejedelem alapította kollégium, amelyről még Jókai Mór is írt.

MN
2018. 03. 07. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium ma szebb, mint történelme során valaha. Akárhányszor is pusztult el, égették és dúlták fel, mindig újjáéledt, főnixmadárként támadt fel.

Mint a fejedelmi központ ékességét, Erdély első egyetemeként 1622-ben alapította Bethlen Gábor, Gyulafehérváron. A késő reneszánsz kor neves európai tanárait nagy ívű tervének megnyerve indult az ősi skóla, az erdélyi kereszténység központjában.

A kollégiumot mérhetetlen bölcs előrelátással, a fenntartó anyagi javak mellérendelésével alapította, melyet törvénykönyvbe is foglalt. Az alapítvány gazdasági és földrajzi központját már akkor Nagyenyeden biztosította.

Az ősi gyulafehérvári épületet az 1658-as török-tatár dúlás földdel tette egyenlővé. I. Apafi Mihály fejedelem 1662-ben az új épületet az alapítványi központban, Nagyenyeden építtette fel.

A kollégium kezdetektől az erdélyi kereszténységet, a magyar protestantizmust volt hivatott építeni, éltetni.

Az iskola történelmét számos irodalmi alkotás dolgozta fel. Talán legismertebb Jókai Mór regénye A nagyenyedi két fűzfa című alkotása, amelyben megírja az 1704-ben történteket, a Habsburg császári csapatok nagyenyedi pusztítását, a kollégium felégetését.

2016. szeptember 18-án született újjá az épület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.