Alma mater – Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda

Nincs harminc éve, hogy a gimnázium felvette az erdélyi püspök nevét, de története mintegy 350 évre nyúlik vissza.

MN
2018. 03. 08. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Márton Áron Gimnázium elődjét a XVII. század közepe táján alapították Csíksomlyón a ferences szerzetesek. A Csíkszeredába való áthelyezés gondolata már a múlt XIX. század végén felmerült. Konkrét tárgyalások 1900-ban kezdődtek, ezeken Majláth Gusztáv Károly erdélyi püspök is részt vett.

Az első terv alapján a gimnázium, a szeminárium és az internátus pavilonszerűen külön épületben lett volna, de később célszerűbbnek látták, hogy ezek egy épületben foglaljanak helyet.

1909. március 29-én megtörtént az első kapavágás és rá két hónapra, május 29-én ünnepélyes körülmények között le is rakták az alapokat. Az alapkövet a főbejárattól balra helyezték el, az építésről szóló okmánnyal, a főgimnázium négy értesítőjével és különböző pénzérmékkel együtt.

Az avatóünnepségre, átadásra és felszentelésre 1911. június 5-én került sor gróf Majláth Gusztáv Károly erdélyi püspök celebrálásában.

A főgimnáziumhoz szimmetrikusan épült két szárny közül a jobb szárnyban kapott helyet a szeminárium, a balszárnyban az internátus.

Az első világháború alatt az épület egy részét lefoglalták katonai kórháznak. Az 1916–17 –es tanévben az oktatás is szünetelt. A háború nagy károkat okozott a nemrég felépült iskolának.

A háborút követően az épületbe költözött az elemi iskola is, sőt két időszakban pedig a tanítóképző is. 1931-ben, a tanítóképző elköltözése után az internátust és a szemináriumot összevonták, és egységes bentlakást alakítanak ki a két szárnyban, amely azonban az iskolától továbbra is függetlenül, külön igazgatóság irányításával működött.

Az 1948-as tanügyi reform következtében állami intézménnyé vált gimnázium épületében átalakítások történtek: a kápolnát díszteremmé alakították, eltávolították a Szent Istvánt, Szent Imrét és Szűz Máriát megjelenítő három nagyméretű üvegfestményt.

A gimnázium 1990. május 25-én felvette egykori diákja, Márton Áron nevét. 1991 után a gimnázium Erdély egyik legsikeresebb oktatási intézményévé vált.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.