Bukarest kitiltással válaszol az autonómiaigényre

Több ezren követeltek területi önrendelkezést a Székelyföldnek a marosvásárhelyi megemlékezésen.

2018. 03. 11. 15:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi magyar önrendelkezés ügyének nemzetköziesítésére törekednek a székely szabadság napi megemlékezés és autonómiamegmozdulás szervezői, akik többek között katalán, baszk és olaszországi partnerekkel közösen igyekeznek párbeszédre sarkallni a bukaresti hatóságokat. „Diplomáciai tevékenységünkhöz tartozik, hogy megpróbálunk együttműködést és szolidaritást kiépíteni nemzetközi partnereinkkel, s valljuk, hogy a népek közötti szolidaritás végül sikert eredményez” – hangsúlyozta vasárnap Kolozsvárott rendezett nemzetközi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

A szervezet által szombaton Marosvásárhelyen, a 164 évvel ezelőtt kivégzett székely vértanúk obeliszkjénél rendezett megemlékezésen – a hagyományoknak megfelelően – több ezren vettek részt, hogy az egykori hősök emléke előtti tisztelgés mellett kinyilvánítsák a Székelyföld területi autonómiája iránti igényüket. Tőkés László európai parlamenti képviselő a rendezvényen leszögezte, az erdélyi magyarok tartják magukat az 1918-as gyulafehérvári román népgyűlés és az 1919-es párizsi kisebbségi szerződés magyarokra vonatkozó szakaszaihoz, és elvárják a román parlamenttől, hogy elfogadja a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvénytervezet. „Miként Orbán Viktor miniszterelnök magyar Magyarországot és európai Európát akar, úgy a székelyeknek is azt kell kívánniuk, hogy Székelyföld maradjon székely föld, Erdély pedig Románia határai között is maradjon Erdély” – hangoztatta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. A székely szabadság napi megemlékezés résztvevői petíciót fogalmaztak meg a román kormánynak és parlamentnek, amelyben leszögezik: a területi autonómia nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát, hanem éppenséggel az ország érdekeit is szolgálná. A szervezők hangsúlyozták, hogy különös aktualitást ad az erdélyi autonómiatörekvésnek Románia és Erdély egyesülésének centenáriuma, az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlésen elfogadott nyilatkozat ugyanis többek között teljes nemzeti szabadságot ígért az összes együtt élő népnek. Ezzel összefüggésben Jordi Xucla i Costa, a Katalán Európai Demokrata Párt spanyol alsóházi képviselője – aki maga is részt vett és felszólalt a marosvásárhelyi rendezvényen – úgy vélekedett, az autonómia a demokrácia egyik dimenziója, lehetővé teszi egy magasabb életszínvonal biztosítását, a katalánok pedig támogatják az erdélyi magyarokat önrendelkezési küzdelmükben.

A hangsúlyosan felmerülő autonómiaigény ellenére Bukarest nemcsak a párbeszédet utasítja el az önrendelkezésről, de retorzióktól sem riad vissza. Miközben az elmúlt években a román csendőrség pénzbírsággal sújtotta az autonómiafelvonulás szervezőit, a bukaresti hatóságok idén nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját, akivel pénteken az ártándi határátkelőnél csak annyit közöltek a román határrendészek, hogy kitiltották az országból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az ügy kapcsán úgy nyilatkozott: elfogadhatatlan a 21. században, hogy két egymással szomszédos európai uniós tagállam esetében ilyen helyzet álljon elő, hogy egy európai uniós állampolgár szabad mozgáshoz való jogát így sértik meg. Közölte: arra kérik a román vezetőket, hogy a kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapján próbálják intézni a magyar–román kapcsolatokat, ebbe pedig ez az ügy szerinte nem fér bele.

A magyar állampolgárságú Dabissal szembeni bánásmód a székely szabadság napja alkalmából a budapesti Hősök terén tartott rendezvényen is téma volt. Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője magyarázatot követelt Romániától a kitiltás miatt, elfogadhatatlannak tartva az intézkedést. A rendezvényen Dabis úgy vélekedett, Románia a székelyekért végzett jogvédő munkája miatt, politikai döntéssel tiltotta ki az országból. Jordi Xucla i Costa katalán politikus különben vasárnap Kolozsváron jogtalannak nevezte, hogy a román hatóságok kiutasították a budapesti jogvédőt, hozzátéve: vállalja, hogy európai szintre viszi Dabis Attila ügyét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.