Ukrán külügyi szóvivő: Ukrajna belügye a katonák Kárpátaljára vezénylése

Marjana Beca Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben tett nyilatkozatára reagált.

MTI
2018. 03. 20. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben tett nyilatkozatára reagált. A magyar külgazdasági és külügyminiszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán hadsereg egy zászlóaljnyi katonát – 800-1000 főt – kíván áttelepíteni keletről a három NATO-tagállam közelében fekvő Beregszászra, egy olyan városba, ahol a legnagyobb a magyarság aránya. Hozzátette, ennél még nyugtalanítóbb az ukrán honvédelmi tárca indoklása, amely szerint a lépésre Ukrajna területi integritásával szembeni fenyegetések miatt van szükség. Ez azt jelenti, hogy Kijevben fenyegető tényezőként tekintenek a magyar nemzeti közösségre – mondta.

Marjana Beca Kijev azon aggodalmának adott hangot, hogy Kárpátalján az utóbbi időben megszaporodtak a provokációk, amelyek – mint fogalmazott – szinte hetente történnek, amire 26 év alatt – Ukrajna függetlenné válása óta – nem volt példa. Hangsúlyozta, hogy a zászlóalj Beregszászra telepítését kizárólag biztonsági szempontok indokolják, célja a provokációk elkerülése. „A magyar fél részéről tett ilyen kijelentések viszont tagadhatatlanul Oroszország kezére játszanak” – jelentette ki, utalva Szijjártó Péter szavaira.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az uniós országok külügyminisztereinek – köztük a magyar diplomácia vezetőjének – részvételével hétfőn Brüsszelben tartott, „Ukrajna barátai” elnevezésű rendezvényen ismételten kijelentette, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen februárban elkövetett mindkét támadást az orosz titkosszolgálat, az FSZB szervezte, az egyikhez lengyel radikálisokat felhasználva, a másikat pedig egyenesen a Dnyeszter-mellékből (Moldova orosz ellenőrzés alatt álló, a nemzetközi közösség által függetlenként el nem ismert területe) irányították. Ismét abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy reális a veszélye annak, hogy Moszkva nem hagy fel Kárpátalján a helyzet destabilizálásával.

Korábban a Magyar Nemzet is írt arról, hogy a helyi magyarság aggódik, mert Kijev Kárpátaljára ukrán katonákat helyezne, levélben fordultak többek közt az ukrán parlament elnökéhez, a miniszterelnökhöz, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjéhez és a parlament kárpátaljai képviselőihez is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.