Kicsiben és nagyban

A magyarok úgy nagy általánosságban szeretik a Balatont. Érzelmi, etikai kérdést csinálnak belőle, akárcsak a politikából, persze szintén csak úgy nagy általánosságban.

Hegyi Zoltán
2017. 06. 10. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok úgy nagy általánosságban szeretik a Balatont. Érzelmi, etikai kérdést csinálnak belőle, akárcsak a politikából, persze szintén csak úgy nagy általánosságban. Jó hír jön. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Balatoni Limnológiai Intézetének mérései szerint a következő hónapokban, tehát a nyári strandszezonban a tó vízminősége (az előző évekhez hasonlatosan) kiváló lesz. A meder tele van, a lebegő mikroszkopikus algák mennyisége optimális, a halak ívnak, és jól érzik magukat. A turizmus itt húzóágazat, különösen nyáron, tekintve, hogy az egész éves működést a milliókért készülő, ám semmire sem jó hatástanulmányok ellenére az istennek sem sikerül megoldani évtizedek óta.

A faluban, ahol élek, bár nem közvetlenül vízparti település, az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a turisták és a rájuk építő befektetők száma. Hogy ez jó vagy sem, az enyhén szólva véleményes, mint egy vitatott tizenegyes, tény viszont, hogy a helyi fiatalok elhúznak, így aztán nyáron ki lehet tenni a megtelt táblát, télen viszont olyan a település, mintha ledobták volna a neutronbombát. Középút nincs, mint ahogy szinte semmiben. Az viszont érthető, ha az idelátogató, pénzét itt hagyó kedves vendég, már amennyiben nem a budapesti vigalmi negyedek kultúráját szeretné viszontlátni, amire azért utalnak aggasztó jelek, csendre és nyugalomra vágyik. Madárcsicsergésre és a falusi idill más egyéb, giccshatárba hajló szegmenseire. Legkevésbé sem arra, hogy reggel hatkor megszólaljon az ablaka alatt a 21. század rákfenéje és egyben pestise, a motoros (lásd még benzines) kasza. Márpedig – a használat észszerű mederbe terelése, belátás, tolerancia, továbbmennék, emberség híján – megszólal. És szól egész nap, tavasztól őszig. Reggeltől estig. Hétköznap és hétvégén, ünnepnapokon, valami irtózatos hangon, hogy meg lehet tőle bolondulni. Mintha konkrétan vagon- és gépgyárba költöztünk volna.

Ha az egyikből valami csoda folytán kifogyna az üzemanyag, rázendít egy másik. A zajszennyezés, a tonális terror először csupán kellemetlen, majd az életminőség rovására megy, és viszontagressziót szül. Értelme pedig belterületen, sík terepen, a lényegesen csendesebb fűnyíróval szemben vajmi kevés, inkább valami futótűzként terjedő beteges mániának tűnik, a falusi folklór posztmodern megnyilvánulásának. Aki pedig egyszer erre ébredt úgy, hogy még fizetett is érte, az többé vissza nem jön, a szállásadók pedig lehúzhatják a rolót, és nézhetnek valami más jövedelemforrás után. Ami meg nincs. Még két hónapra sem.

Amíg nálunk a fél ország eszelősen berreg, elmondom, hogyan megy ez Horvátországban, az Adriánál, ahol ugye mi is szívesen költjük a pénzünket, ha tehetjük. Ott májustól szeptemberig nincs ugribugri, még betonkeverővel sem, az illetékesek hamar felfogták, hogy miből él a nép. Nyugi van, kék ég. Ám akadnak a hazában is döntési helyzetben lévő gondolkodó emberek. Balatonfüreden például kordában és rendben tartják a géphasználatot, kompromisszumos megoldás született, ami sokkal jobb, mint a semmi. Számtalanszor leírtam már ezt, mintha a falnak. Pedig a problémahalmozás nem vezet sehová. Illetve igen. Kezelhetetlenséghez, robbanáshoz. És akkor majd lehet sopánkodni.

Ez van kicsiben. Nagyban meg az, hogy Trump, aki egyre jobban kezd emlékeztetni Frank (Francis) Underwoodra a Kártyavárból, ha az antikrisztus felől nézzük a jellemfejlődést, kiléptette Amerikát a 2015-ös párizsi ENSZ-egyezményből, lehet nyugodtan tovább lövöldözni a szén-dioxidot, bele a vakvilágba. Ez sajnos önmagában egyáltalán nem meglepő, az viszont felér egy kisebbfajta csodával, hogy még az USA-ban sem örül ennek mindenki, a világ pedig egyenesen összezárt, Európától Kínáig. Ez is jó hír, mert a világ általában inkább széthúz. Most azonban beszólt a szabad világ első emberének az Apple, az Amazon, a Google, a Twitter, a Facebook, a Microsoft, a Pepsi, a Tesla, valamint Arnold Schwarzenegger és Miki egér is. A rebellis New York-iak zöld kivilágítással tiltakoztak, élükön a kormányzóval és a polgármesterrel, kizöldült a Brooklyn hídtól a Városházán át a rácsos kapuig minden. Emmanuel Macron francia államfő meghívta az amerikai klímakutatókat Franciaországba, hogy ott folytassák munkájukat, Angela Merkel német kancellár pedig a következő szavakkal illette Trump ötletét: „Ez a döntés nem fog megállítani bennünket, akik úgy érezzük, kötelességünk a bolygó megvédelmezése. Pont az ellenkezője az igaz, Németországban, Európában és a világ többi részén is egyesítjük erőinket, hogy még nagyobb elszántsággal küzdjünk céljaink eléréséért. Üzenem mindenkinek, akinek fontos a Föld jövője: folytassuk, amit elkezdtünk, hogy sikerüljön a bolygó megőrzése.”

Csak így tovább, kedves világ, kicsiben és nagyban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.