Történetek a kiskertekből

Hogy valaki hülyeségeket beszéljen, ahhoz nem feltétlenül szükséges pszichoaktív szereket tolni.

Hegyi Zoltán
2017. 07. 28. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma egy kissé talán meglepő fordulattal eljutunk a vakondtól a marihuánáig. Az út göröngyös és tévhitekkel szegélyezett. Még tavasszal történt, hogy a Zdeněk Milernek és tettestársainak köszönhetően fondorlatos módon valamiféle kultstátust szerzett vakond (krtek) többé-kevésbé sivataggá változtatta a kertet. Majd miután az egyre jobban eldurvuló harci cselekmények következtében visszavonult Szerbia irányába, azért hagyott még maga mögött néhány később felrobbanó aknát. A közvélekedés szerint ugyanis a vakond ugyanúgy barátja és egyben munkatársa az amatőr kertésznek, mint mondjuk a multifunkciós földigiliszta, túrása ugyanis jó kis porhanyós földet eredményez, amely aztán újrahasznosításra kerülhet ültetések során. Nos, nem. Öt púpos talicskányit szedtem össze a kupacokból, majd némi virág-, illetve palántafölddel keverve különféle edényekbe helyeztem az anyagot, és jöhettek a növények a koktélparadicsomtól a levenduláig. Az esők nyomán azonnal pangó víz keletkezett és a leggondosabb elhárítás ellenére valami büdös mocsárszerű dolog, kirohadt gyökérzet és kénköves pusztulat. Immár késő bánat, de legközelebb maximum komposztra vele. Megállapíthatjuk tehát, hogy a vakond egy g i. Ha nem is akkora, mint az állatvilág egyik legvérszomjasabb tömeggyilkosa, a nálunk éppen óriásplakátokról mosolygó nyest, de azért jókora.

Éveken át úgy volt, hogy már februárban megjelent Imi, lerázta magáról a szellemirtójelmeze miatt önmagukból kivetkőző kutyákat, és hozzálátott a permetezéshez. Kevés akkurátusabb és lelkiismeretesebb embert ismerek nála. Sorban jött a lemosó, a kártevők elleni, a moníliamentesítő, ha riasztottuk, hogy támadnak a tetvek, már ott is termett. A fák azonban valami miatt neheztelhettek rá, mert a termés némi hezitálás után rendszeresen és éretlenül lehullott. Úgy alakult az élet, hogy idén nem jött az Imi. A fák roskadoznak a gyümölcstől, mind közül élen jár ebben a kényeskedő sárgabarack, ha nem kedvelnénk a lekvárt, ráugorhatnánk a pálinkára is, az most megy, mint a dizájnerdrogok.

Szilárd meggyőződésem, hogy ezekben a percekben is magyar kertek és balkonok százaiban termesztenek, nevelgetnek, dédelgetnek néhány tő marihuánát. Saját fogyasztásra és nem kimondottan gyógyászati felhasználásra, inkább betépés céljából. Ezt kriminalizálni kár. Felesleges és haszontalan, a szervezett bűnözés támogatása, mint az alkoholtilalom volt az Egyesült Államokban. Miközben fűvel dugig kitömött, gazdátlannak tűnő táskák keringenek a hazában Röszkétől Nemesmedvesig, két bejelentés hasított bele a tömegeket érintő és érdeklő, megmerevedni látszó gandzsafrontba, mint a kedves vezető rakétája a Japán-tengerbe. Az egyik, hogy Zacher Gábor valami olyasmit nyilatkozott fesztiválország idei kapunyitásakor (nem pontos idézet következik), hogy nem akkora tragédia, ha elpattan egy-két spangli. Korszakalkotó bejelentés, nem akárkitől, lesz majd róla „egyrészt-másrészt” bőven. Mindjárt jön a másik is, csak közben eszembe jutott valami. Amikor tizenöt évvel ezelőtt egy darabig haldokolni méltóztattam, ami időlegesen vaksággal is járt, a rehabilitációm kezdetén elvittek egy szemorvoshoz is, aki a vizsgálat után megkérdezte, hogy szoktam-e füvet szívni. A nemleges válaszra a következőt mondta: akkor most egy ideig tegye azt. Az van még tehát, hogy Svájcban július közepétől már a boltokban is árulják a dobozos spanglit. A 444-en olvastam, hogy egy helyi startup gondolt egy merészet, és Haza néven piacra dobta új, kendert és dohányt egyaránt tartalmazó cigarettáját. Egy pakli cigi összesen négy gramm kendert tartalmaz, rágyújtáskor azonnal felszáll a jellegzetes illat, adalékanyag nuku. A szálakba viszont úgynevezett CBD-kendert töltenek, amely csak elenyésző mértékben tartalmazza a pszichoaktív THC-t, ellenben jócskán akad benne cannabidiol, a cannabis orvosilag értékes hatóanyaga, amely kiváló fájdalomcsillapító és étvágygerjesztő, így kimondottan örvendetes lehet például egy rákos beteg esetében. Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy a cucc ugyanúgy bejön majd a józan gondolkodású svájciaknak, mint az órák, a náci arany és a százezreket tönkretevő szórakozás a frank árfolyamával.

Hogy valaki hülyeségeket beszéljen, ahhoz nem feltétlenül szükséges pszichoaktív szereket tolni. Békésen locsolok a kertben, és a következőket hallom egy gyönyörű, tizenkilencedik századi épület előtt: ez például nem illik ide. Majd néhány méterrel odébbról, egy odagányolt kerítés mellől: ez kimondottan tetszik. Mindezt a Hosszúlépés nevű séta „idegenvezetőjétől”, fejenként 3900-ért. Tátott szájjal hallgatják ezt a bölcs embert. Már tényleg mindenki itt van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.