Uborkaszezon

Néha nagyon jó innen lelépni. Büszkén, európaian a provincialitásból, a levevésből, a kicsinyes rosszindulatból.

Hegyi Zoltán
2017. 07. 06. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghívást kaptunk egy hosszú hétvégére a Kvarner öbölbe. Ez jelen helyzetünkben olyan, mint ha betoppant volna a Mikulás. Tenger tehát mégis, ráadásul az Adria. Mindegyik lenyűgöz, de az be van kódolva. Csak lebegni a vízen, a nap meg mindent megad, és jön még hozzá valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Hogy ismerős valahonnan, nagyon régről.

Úgy hozza a sors, hogy Tihanyból indulunk, nem túl egyszerűen. Autóváltás, mert azt is kapunk, a miénk éppen megint nem alkalmas hosszabb túrákra. Na jó, de mi legyen vele, míg visszaérünk? Amíg eldöntjük, beállunk egy parkolóba. Elugrunk a legközelebbi kávézóba némi apróért, onnan jól látni a járművet addig is. Annyira jól, hogy tisztán kivehető, amint a parkolóőrök már rakják is ki a büntetést a szélvédőre. Futás vissza, magyarázkodás, majd vita. Kezd elfajulni, negyven fok van. Azt hazudják, hogy már tíz perce ott vannak, türelmi idő meg különben sincs, semennyi. Egyikük részeg, a másik kioktat. És hogy rendőrt hív. Alig várom, szakadozik a cérna, érzem. Rohanvást érkezik a pincér úr, tanúsítja, hogy egy perc telt el. A kávézó vendégei dettó. Végül rendőr mégse, a közhangulat fokozódik, a parkolósok bepattannak az autójukba, és elviharzanak. Most már nem hagyjuk, ügyfélszolgálat, jegyzőkönyv. Végül a pincér úr megengedi, hogy a kávézónál hagyjuk a gépet. Egy bizalmi roham keretein belül átadjuk az indítókulcsot is. Sose láttuk egymást előtte. De sem félelemben nem érdemes élni, sem intézményesített terror alatt.

Egyébként meg az egész környék iszonyúan lepattant. A propagandában levendulamező, gardafeszkó és kiállítások, a valóság viszont még Ötvös Csöpi idejében is színesebbnek tűnt, de még Eötvös Károly is jobb hangulatot tapasztalt. A kompos ember még rám legyint, mert nem megyek rá ütközésig az előttem állóra. Sok itt a tudós elme, de végül megszabadulunk tőlük. Néha nagyon jó innen lelépni. Egyre gyakrabban lenne késztetés. Büszkén, európaian a provincialitásból, a levevésből, az állandó vegzálásból, a kicsinyes rosszindulatból.

Autópálya: egy darab benzinkút a határig, most már hosszú évek óta. Kéne szólni a Lőrincnek, hogy valamelyik reggel vegyen már párat, hadd szárnyaljon a komfortérzés. Közben mint egy gyerek, élvezem, hogy hová fejlődött az autógyártás, úgy is mint húzóágazat. Belátom, hogy nem könnyű nem gyökérnek lenni, ha fickándozik alattunk a kicsike, igaz, nem is nehéz.

Zágráb. A fizetőkapu utáni benzinkútnál többféle meleg étel közül lehet választani emberi áron, a szendvicsek is jók, a dalmát füstölt sonkás pont annyiba kerül, mint nálunk a háromszög, amelyet alig lehet leimádkozni a szájpadlásról. Fiuméban nagyjából öt óra alatt kényelmesen „lent” lehet lenni, kezdenek is rákapni a magyarok a hétvégékre is. Aztán csodás villák az út mentén, egyszerre hozzák a Monarchiát és a mediterráneumot, kitűnő párosítás. Olvasom, hogy Horvátországban rosszabb az életszínvonal, mint Magyarországon, a helyszínen nem úgy tűnik. Jó, persze, a turista szemével, de azért mégis hihetetlennek tűnik. Amennyiben mégis igaz, akkor a kiegyenlítődés miatt az ország északi és középső területein egymást érhetik a nyomortelepek.

 

Lovran. Bájos település, fokozhatatlan turizmus, parkolóhellyel sem bírják. A ritkítást nyilván az éttermi árakkal gondolják elérni. Mindenkinek elment a maradék józan esze, balatoni rablósorok visszasírva. A Szabadság téren a Szabadság mozi Fellini és Tornatore gyerekkorát idézi. Mellette gyönyörű villa, ott halt meg Feszty Árpád. A kertben egy nő babrál, haja törülközőbe csavarva. Sikátorok, templomlépcsőn gyerekek. Kis Olaszország, minden élhetőnek látszik. Egy férfi érkezik mopeden, strandpapucs, rövidgatya, bukó nyista, előtte, a tankon ötévesforma kislány. Lassan gurulnak, aztán a férfi leül egy sörre az egyik teraszon a haverjaihoz. Magyarországon bilincsbe verve vinnék el. Ez a baj. Egészséges lazaság helyett görcsösség és frusztráció. Frusztrált a társadalom és frusztrált benne az egyén. Derűsnek lenni szinte lehetetlen küldetés, mert naponta ölnek, mérgeznek valamivel. A szállás itt a szomszédban, Medvejában. A teraszon alszom a csillagos ég alatt a balzsamos éjszakában. Nagy élet van, egy amatőr természetbúvárnak ez maga a mennyország. Különféle rendű és rangú rovarok, gyíkok, suhanó madarak. Hajnaltájt egyszer csak irgalmatlan zajongás a kerítésen túlról, a kiszáradt vízmosás irányából. Hörgés, morgás, ágak törése vagy negyedórán át. Csak a medve lehet. Nomen est omen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.