Rántott hús répából

Bill Gates is ezt nyomatja.

Lukács Csaba
2015. 04. 26. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Láttam már olyan világutazót, aki mindenhol betért abba a bizonyos multinacionális hamburgerezőbe, amelynek egységeiből Magyarországon is találni vagy százat. Én kíváncsi ember vagyok gasztronómiai értelemben is: ettem szó szerint tücsköt-bogarat, kígyót és békát, mert mindenhol igyekszem a helyit és a különlegest megkóstolni. Az új trendekkel viszont már gondban leszek, és mindjárt leírom, hogy miért.

Azt értem, hogy a világ immár hétmilliárdot is meghaladó lakosságának egyre nehezebb az asztalára tenni a mindennapit. Az is rendben van, hogy a fejlődés az élelmiszer-kémiában is óriási, de azt nehezen veszi be a gyomrom, ha átvernek.

Az amerikai Minnesota államban már virágzik egy vállalkozás, mely a Növényevő Hentes névre hallgat (The Herbivorous Butcher). A boltnyitásra közösségi oldalon szedték össze a pénzt óriási sikerrel, és húsimitációkat árulnak töretlen lelkesedéssel. Idézőjelek közé tehető kolbászt, szalonnát, szalámit – egytől egyig növényi alapanyagokból. A jelenség nem egyszeri különcség – immár a nagyon nagy befektetők is komoly jövőt látnak ebben az iparágban, és dollárszázmilliókkal támogatják az efféle kísérleteket. A tudomány már ott tart, hogy a The New York Times ételkritikusát is sikerült becsapni egy álhamburgerrel – a kolléga nem vette észre, hogy húsmentes ételt fogyaszt.

A kulcs itt van: már nem a vegetáriánusok a célcsoportjai ezeknek a vállalkozásoknak, hanem a húsevők óriási tábora. Ízében, textúrájában, zamatában próbálják lemásolni a húst, esélyt adva a régi emlékek felidézésének azoknál is, akik amúgy fogyasztanának állati eredetű terméket, de elriasztja őket az ipari állattartás borzalmas valósága. És persze a vegáknak sem árt néha kitörni a rántott sajt, tofu, szója aranyháromszögből.

Az álhús megteremtéséhez szükséges kísérleteket olyan óriások finanszírozzák, mint a Microsoft atyja, Bill Gates, de pénzt adtak olyan ismert és jól menő cégek is, mint a PayPal vagy a Twitter. És nem győzik hangsúlyozni, hogy az újfajta étel nemcsak állat-, hanem természetbarát is, hiszen sokkal könnyebb és kevéssé szennyező előállítani, mint a valódi húst. Az, hogy ehhez át kell rendezni a növényi proteinek természetes tulajdonságait, látszólag senkit sem zavar – igaz, Amerikának a génmódosított növényekből készült élelmiszerekkel sincs problémája. A műhúsiparban nagyágyúnak számító Beyond Meat cég borsóból, mustármagból, élesztőből vonja ki a proteint, a tápiókából pedig a keményítőt, ebből csinálnak csirkemellnek látszó valamit.

És akkor még nem beszéltünk a pár éve még a tudományos fantasztikum kategóriájába tartozó megoldásról. Mielőtt ezt kibontanám, hadd idézzek fel egy személyes emléket! Amikor – életemben először – a kilencvenes évek legelején az úgynevezett fejlett Nyugatra kijuthattam, holland vendéglátóim elvittek egy paprikafarmra. Sokkolt a látvány: végtelen betonmező sok csővel és drótokra futtatott növényekkel. A paprika gyökere műanyag pohárban volt, rá csepegtették okos gépek a vizet és a különféle tápoldatokat. Kétöklömnyi gyönyörű termények lógtak ideális szedési magasságban – minden tökéletesre volt tervezve, csak a növény íze maradt ki a számításból. Egyszerűen nem volt értékelhető ízélmény.

Gyanítom, hasonló lehet az úgynevezett növényi vér vagy az élő sejtekből előállított mesterséges hús is. Utóbbi egyelőre még drága: amikor pár éve a Maastrichti Egyetem professzora, Mark Post Londonban megkínálta a válogatott közönséget a lombikban előállított izomszövetből készült hamburgerével, az alapanyag előállításának költségét 350 ezer dollárra, vagyis 97 millió forintra taksálták. A módszer laikus számára is érthető: a vázizmokból kinyernek úgynevezett szatellitasejteket (ezek egyébként az izomszövet regenerációjáért felelősek), ezeket mesterségesen táplálják, és folyamatosan elektromosan ingerelik. A folyamatra már 11 éve szabadalom van Amerikában, és ez mesterséges szövettenyésztés során létrehozott, emberi fogyasztásra szánt hústermékek előállítására szól. Szakértők azt mondják, a mesterséges hús azért lesz jó, mert tetszés szerint alakítható. Zsírszövetek adagolásával kövérebb csemegét lehet készíteni annak, aki ezt szereti. A piaci trendek szerint finomhangolható: ha az emberek rákattannak az ómega–3 zsírsavra, akkor az lesz benne több, és így tovább. Állítólag még élelmiszer-biztonsági szempontból is jobb, mert ha nincs állat, akkor nem lesz járvány (mint például a kergemarha-kór) sem, és persze nem kell a ganéban vagy az állat bőrén élő parazitáktól, mikroorganizmusoktól sem tartani. Egyáltalán nem földtől elrugaszkodott ötlet, hogy a közeljövőben óriáslaborokban fognak nőni a bélszínek, vesepecsenyék, egyéb nemes összetevők.

Szép új világ – ehhez képest egy mai gyorsétterem maga a csúcsgasztronómia.

További tartalmas és izgalmas olvasnivalók a Magyar Nemzet szombati Magazinjában, amely vasárnap estig megvásárolható az újságárusoknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.