– Szakmai körökben köztudott, hogy Szepsy István szőlőtermesztéssel, borkészítéssel kapcsolatos munkássága gyakran lépi át pincészete küszöbét. Magyarán: borvidékben, Kárpát-medencében gondolkodik, a nagyvilágban betöltött szerepünket, sikerünket vagy épp sikertelenségünket elemzi. Miért nem vállalná ezt mondjuk hivatali hatalommal a háta mögött?
– Mert ilyen funkció már elválaszthatatlan lenne a politikától. A politika szintjén pedig már kevés lenne bennem a kreativitás, hiszen az számomra idegen terület. Én elsősorban szőlészetben, vagyis fajtákban, dűlőkben, dombokban, talajösszetételben gondolkodom, ebben élek.
– Ugye azt sejti, hogy a borminisztérium ötlete pusztán játék, hisz azt mégsem kérdezhetjük a válasz reményében: vajon miért ilyen gyenge a magyar borok minőségének átlaga? Természetesen vannak világszínvonalú borászataink, boraink, de a nagy egész valahol ott van, mint az idehaza világhírű magyar konyha.
– Ha a nagy átlagot tekintjük, akkor azt mondom, ebben nem látok semmi meglepőt. Az elmúlt száz év alatt olyan mértékben veszítette el az ország a szőlészeti-borászati tőkét, amely példátlan a világban. Kezdődött a filoxérával, majd jött az első világháború, melynek következtében nemcsak az ország területének, de a szőlőtermesztő területeinknek is elveszítettük a kétharmadát, aztán mára eltűnt ennek a maradéknak is a nyolcvan százaléka.
– Ez bizonyára így van, de miért zuhant ekkorát mára a színvonal?
– Átalakult a népesség is. A filoxéra után sokan kivándoroltak a szakmából Amerikába. Trianon után szintén. A második világháború és ötvenhat után ismét rengetegen elmentek. A vállalkozó típusú emberek zöme elhagyta Magyarországot, a rendszerváltást követően pedig minden magyar borász – kivétel nélkül – nulla tőkével indult. Ebből következően nulla tudással arról, hogy a magyar borokat a világban mi módon lehet elhelyezni, eladni. Mert a magas minőségű borokat igenis a nagyvilágban kell eladni, hisz a belföld ezt nem bírja el. Még azt a picinyke mennyiséget sem, amelyet például Tokaj ad. Csúcsminőséget csak drágán lehet előállítani. Ha pedig a drágán előállított bort nem árában adják el, akkor a borászat becsukhatja a boltot.