Szerencsés helyzetben vannak a debreceni városatyák és -anyák. Legalábbis azok, akik a diplomáciai tárgyalások alkalmával mint a város kuriózumát feltálaltatják a partnernek a híres páros kolbászt. Nincs más dolguk, mint várni a hatást, amely általában nem is marad el.
Bár a minőségre (még) nincs garancia, a fröccsenés szinte mindenkor garantált. Egy folt az elegáns nyakkendőn, paprikás pecsét a jól vasalt ingen, és máris oldódik a társalgás, át lehet térni az udvarias formulákról személyesebb, kevésbé merev tárgyalási tónusra. De hogy a legmagasabb rangú vendégeknek is fel lehessen szolgálni a párost, ahhoz fel kell kötni a gatyát.
– Amikor először idejöttem, elcsodálkoztam, hogy sehol nem lehetett jó debrecenit kapni a városban – mondja Pataky Péter, a debreceni Ikon étterem séfje, aki ezután nem is vesztegette az időt. Hamar étlapra került a páros, méghozzá nem akármilyen alapanyagokból.
Hozzávalók: 10 dkg mangalicaszalonna, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg vegyes zöldpaprika, lehet benne egy-két kápia is, 50 dkg paradicsom, só, bors, két pár debreceni, 10 dkg gyöngyhagyma, frissen vágott petrezselyem, házi tejföl. A nokedlihez 30 dkg finomliszt, 2 nagy tanyasi tojás.
Elkészítés: a felkockázott szalonnát forró serpenyőben megpirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott debrecenit, majd a gyöngyhagymát, és együtt tovább pirítjuk őket. Amikor minden megpirult, kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsíron elkészítjük a lecsót. Magasra vesszük a hőfokot, és először a hagymát tesszük a serpenyőbe. Megpirítjuk, hogy kapjon egy kis színt, de még roppanjon. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, és ugyanúgy járunk el vele, mint a hagymával. Kicsit sózzuk, és beletesszük a hámozott, felvágott paradicsomot, és borsozzuk. A lisztből és tojásból egy kevés vízzel összeállítjuk a nokedlitésztát, majd sós, forrásban lévő vízbe kanállal beleszaggatjuk a galuskákat. Végül a lecsóhoz forgatjuk a leszűrt galuskákat, a megpirított szalonnakockákat, a debrecenikarikákat és a gyöngyhagymát. Frissen aprított petrezselyemmel és házi tejföllel tálaljuk.