Izzó kohó

Szeptember 4-én Budapesten játsszák az utóbbi évtized legnagyobb érdeklődéssel várt labdarúgó-mérkőzését.

2015. 08. 30. 5:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighanem a futballban igen járatos olvasónak is fogas kérdés lenne, hogy ki volt a sportág történetének egyetlen magyar labdarúgója, aki három világbajnokságon is pályára lépett. Kovács I. Miklós pályafutását itthon nem tartotta meg az emlékezet, pedig ő a megfejtés. Apró szépséghiba, hogy 1930-ban, 1934-ben és 1938-ban is a román válogatott tagjaként érte ez a dicsőség. Tagja volt annak a román amatőrválogatottnak is, amely 1931-ben megmérkőzött a magyarral, és ez volt az első olyan találkozó, amelyen a két ország képviselői összecsaptak a futballpályán.

A kései premiernek az egyik oka az, hogy a román szövetség a miénknél jóval később, csak az első világháború után alakult meg, így korábban nem volt válogatottja.

A háborút és Trianont követően a hangulat enyhén szólva sem kedvezett a magyarok és a románok barátságos találkozóinak, így fel sem vetődött az egymás elleni mérkőzés gondolata, dacára annak, hogy a magyar hatás szembeötlő volt a román futballra. A századforduló után Magyarországon rohamosan terjedt a labdarúgás népszerűsége, a sportág nemcsak fejlődött, hanem kialakult egy sajátos közép-európai kultúrája is, és az ország részeként ebből nem maradt ki Erdély és a Partium sem. Trianon után a román labdarúgás is itt találta meg az alapjait, amit kiválóan bizonyít ez a névsor is: Ritter Béla – Szilágyi Alajos, Hirsch Elemér dr. – Jakobi Dezső, Nicolaus Hönigsberg, Franz Zimmermann – Aurel Guga, Karl Frech, Paul Schiller, Rónay Ferenc, Johan Auer. Így festett a román válogatott összeállítása története első mérkőzésén, 1922. június 18-án, amikor 2:1-re legyőzte Jugoszláviát, és amelynek tagjai közül csak Aurel Guga volt román, a többiek mind erdélyi magyarok, svábok vagy zsidók. Egyes források a németes neveket magyarosítva közlik, azt sugallva, hogy egy román és tíz magyar alkotta a csapatot, de ez aligha nyerné el az érintettek tetszését, ha még közöttünk élnének

A már említett 1931-es amatőrmérkőzésre az ellenfél tizenhárom játékossal érkezett Budapestre, köztük két románnal, a többi a korabeli sajtó szerint „erdélyi magyar fiú”. A visszavágóra két év múlva Bukarestben került sor, és a két ország ott játszotta az első hivatalos válogatottmeccsét is 1936. október 4-én. Kisebb sportdiplomáciai bonyodalmak megoldása után jöhetett létre a történelmi esemény, amelyre már egy héttel korábban elkelt minden jegy, Erdélyből különvonatok vitték a szurkolókat, akkora tömeg verődött össze, hogy megerősített csendőrcsapatoknak kellett fenntartaniuk a rendet. A Nemzeti Sport beszámolója szerint a kényes párosítású találkozó – mellékesen a magyar csapat nyert 2:1-re – nem múlt el botrány nélkül: „A második félidő végén egy párna repült be a pályára. A játékvezető a párnát egyszerűen kivitette.”

Ennél sokkal komolyabb incidenseket ígért a két ország harmadik találkozója, amelyre nyolc hónappal a második világháború kitörése utáni feszült helyzetben került sor az Üllői úton. A hazai sajtóban többször is megjelent ez a felhívás: „A rendkívüli viszonyokra való tekintettel szeretettel kérjük a vasárnapi válogatottmérkőzésen megjelenő közönségünket, hogy fogadja a román nemzeti válogatott csapatot magyaros, lovagias és sportszerű vendéglátással, az ellenfélnek kijáró tisztelettel.” Talán ez hatott, talán nem, mindenesetre a krónikák nem számolnak be botrányról, csak orkánszerű szélről és 2:0-s magyar győzelemről.

Bő három hónappal később a viszonyok még rendkívülibbé váltak: 1940. augusztus 30-án a második bécsi döntés visszacsatolta Magyarországhoz Észak-Erdélyt, a Partium túlnyomó részét és a Székelyföldet is, s így a történelem a futballban is sok mindent a feje tetejére állított. A román válogatott magyar nemzetiségű játékosai Magyarországon találták magukat anélkül, hogy klubot váltottak volna, és többségüket tárt karokkal várták a magyar nemzeti csapatban is. Akadtak olyanok is, mint például Bodola Gyula és Juhász Gusztáv, akik a Venus Bucuresti játékosai voltak, ám már szeptember 4-én Erdélyben teremtek, hogy minden szempontból magyarként folytathassák a pályafutásukat. Ez persze külön háborút robbantott ki a két ország szövetségei között, a románok nem akarták lenyelni a sok, ráadásul minőséget jelentő erdélyi labdarúgó elvesztését, kárpótlást és eltiltást követeltek, utóbbit azoknak, akik – mint Bodola és Juhász – román területről „igazoltak” át. Az MLSZ-nek persze esze ágában sem volt engedni a nyomásnak, a 75 érintett labdarúgónak kiadta a játékengedélyét a magyar bajnokságra.

A futball története huszonegy olyan játékost vonultat fel, aki a magyar válogatotton kívül másik nemzeti tizenegyben is játszott, ebből tizenheten a Nagy-Magyarországgal kapcsolatos el-, illetve visszacsatolásoknak köszönhetően „öltöztek át”. Iuliu Bodola így vált Bodola Gyulává hivatalosan is a futballvilág számára, ő volt az első, aki a román után a magyar válogatottban is szóhoz jutott 1940-ben, később többen is követték, mások pedig éppen fordított utat jártak be, az átmeneti időszakban mutatkoztak be magyar színekben, és 1945 után lettek román válogatottak. A leghűbb jellemzést a kornak erről a szeletéről Tóth III. Mátyás szavai nyújtják: „Amikor harminckilenc őszén bemutatkoztam a magyar válogatottban, éppen a románokkal játszottunk. Sárvári-Spielmann Feri lőtte az ő góljukat, én meg a miénket. Aztán 1941-ben Zürichben játszottunk a magyar válogatott színeiben Svájc ellen, Kovács Miki, Sárvári, Bodola alkotta a belső hármast, három nagyváradi játékosnak ívelgettem középre a labdát. 1945 szeptemberében az Üllői úti magyar–román mérkőzésen Boros védett, s játszott Perényi, Szegedi, Fábián, Sárvári és Farkas is – a románoknál. De az is érdekes volt, hogy 1946-ban a Balkán-kupán, Tiranában én – mint az aradi ITA játékosa – szerepeltem a román válogatottban. Pedig soha életemben nem voltam román állampolgár!”

A magyar labdarúgás első vidéki bajnoka a Nagyvárad lett 1944-ben, aztán hamarosan az ideérkező háború és a vereség elsöpört mindent, visszaálltak a korábbi határok. A Tóth III. Mátyás által említett magyar–románt 1945. szeptember 30-án rendezték, és ez a mérkőzés volt hivatott demonstrálni a megbékélést, a két nép barátságát. Az akkor már Népsportra átkeresztelt sportnapilap román nyelvű köszöntőt hozott a címlapján a két szabaddá vált ország ifjú, demokratikus sportjának az erősítéséről hablatyolva. A szerkesztőség szerint a találkozó létrejöttével „a két sokat szenvedett nép a demokratikus megértéstől izzó kohójában pecsételt meg egy őszinte, igaz barátságot”. Még a sporthoz nem értő, tornából felmentett Rákosi Mátyás is interjút adott a témában a Népsportnak, életében először és utoljára. Sőt a szünetben lelkesítő beszédet is mondott az Üllői úti stadionban, amiről ezt olvashatták másnap a szurkolók: „Rákosi Mátyás szavait tízezrek tapsa fogadja és köszöni meg, ez az első alkalom, amikor ennyire méltatják az államférfiak a sport jelentőségét. A tapsorkánban nincs is idő átgondolni az elhangzott szavak súlyát.” Ennek árnyékában csak mellékes, hogy a magyar válogatott 7:2-re megnyerte a mérkőzést.

A következő esztendők is magyar sikereket hoztak. Két évvel később Bukarestben debütált és egyben parádézott Grosics Gyula, aki egy esztendő múlva ugyanott megismételte a teljesítményét, és a román sajtó szerint „tíz éve nem láttunk ilyen kapust Bukarestben”, Puskás Ferenc is lenyűgözően futballozott, majd később az Aranycsapatnak sem okozott gondot a románok legyőzése. Így volt ez 1954. szeptember 19-én is, amikor a Bernben elveszített világbajnoki döntőt követően először lépett pályára a magyar válogatott. Az eredmény 5:1 lett, szerény szépségtapaszként az országos felháborodást, itt-ott lázongást is kiváltó kudarcra.

Ezt követően négy évig nem találkozott egymással a két csapat, ám 1958. október 26-a jelentős mérföldköve lett a kapcsolatoknak és a Rákosi által emlegetett demokratikus sportbarátságnak: ezt követően Magyarország és Románia 46 éven keresztül gondosan kerülte a barátságos mérkőzések lehetőségét. Természetesen ez is a változó politikai szélfújásnak volt köszönhető. Az 1956-os magyar forradalom után Romániában is zajlottak megtorlások, ezek elszenvedői elsősorban erdélyi magyarok voltak, ráadásul az országban ekkoriban kezdődött meg a nemzeti kommunizmus építése és a székelyföldi magyar autonómia felszámolása. Stefano Bottoni történész Sztálin a székelyeknél című könyvében megemlíti, hogy 1959-ben a szovjet pártvezetés egyre élesebben ítélte el a román nemzeti törekvéseket, és a kolozsvári magyar egyetem megszüntetése, a Babes- és a Bolyai-egyetem összevonása mellett befolyásolta az is, amit a szovjet nagykövet a százezer nézőt befogadó Augusztus 23. Stadionban a román–magyar meccsen tapasztalt.

A Népsport beszámolója szerint „forró, izzó volt a légkör, s olyan jeleneteknek lehettünk tanúi, amelyek egyáltalán nem méltóak egy ilyen baráti találkozóhoz. A fanatikus szurkolók egy része szinte arénává változtatta a pályát, a nemes vetélkedések színterét.” Ez utóbbi jelző éppenséggel túlzó volt, az indulatokat rengeteg szabálytalanság, durva belemenés is szította, a szovjet Elmar Saar játékvezető az 53. percben magához kérette a két csapatkapitányt, és tisztább játékra kérte őket. Aztán negyedórával később az őt megsértő Dinulescut kiállította, emiatt percekig állt a játék, állítólag Nicolae Ceausescu, a román párt központi vezetőségének a tagja felháborodásában el is hagyta a stadiont. (Egyébként 2:1-re nyertünk.) Ugyanabban az évben a Budapesti Honvéd labdarúgói és a válogatott vízilabdások is beleszaladtak hasonlóan gyűlölködő és megfélemlítő hangulatba, ezért Keleti Ferenc bukaresti nagykövet a jelentésében nem javasolta további sportrendezvények megszervezését a két ország között.

Ami a futballt illeti, ezt 46 évig be is tartottuk, ezt követően csak akkor mérkőzött meg egymással a magyar és a román válogatott, ha valamilyen selejtező sorozatban ugyanabba a csoportba sorsolták őket. Ezek közül a legemlékezetesebb párharc 1972-ben zajlott. Budapesten és Bukarestben is döntetlennel zárult a mérkőzés, amelyen az Európa-bajnokság négyes döntőjébe jutás volt a tét. A román fővárosban a hazai szektorok egy részében is felcsendült a magyar himnusz, a többség reakciója igen félelmetes volt, állítólag a Securitate sokakat felelősségre is vont emiatt Harmadik mérkőzés döntött Belgrádban, amelynek a hajrájában Szőke István megszerezte a győztes gólt, a román kapus, Raducanu nem sokkal később lendületből úgy rúgta hasba Bene Ferencet, hogy a magyar csatár szaltózott a levegőben, a vesztes csapat szurkolói pedig kis híján felgyújtották a Partizan-stadiont. A két válogatott 1981-ben is botrányos körülmények között küzdött meg egymással itt és ott is, ám az első, budapesti mérkőzés nem emiatt emlékezetes a számunkra: az az 1:0-s győzelem máig az utolsó magyar siker a két válogatott vetélkedésében.

A rendszerváltás sem hozott változást, az 1990. tavaszi marosvásárhelyi atrocitások nem ösztökélték a két ország sportvezetőit arra, hogy erőltessék a barátságos meccseket. Érdekesség, hogy 1980 telén a Ferencváros Kolumbiában szép csendben, visszhang nélkül megmérkőzött a román válogatottal, amelyben szerepelt Stefanescu, Bölöni és Camataru is. A hosszú szünet is távol Magyarországtól tört meg, a két válogatott 2004-ben Cipruson nemzetközi torna döntőjében találkozott egymással, jó messze a szurkolóktól Öt évvel később szörnyű tragédia történt: Veszprémben egy garázda társaság tagjai megölték Marian Cozma román kézilabdázót, és augusztus 12-én az ő emlékére játszott egymással a magyar és a román futballválogatott a Puskás-stadionban. Az elhunyt sportoló éltetése nem zárta ki a román himnusz szétfütyülését

Tavaly Bukarestben az utak és a vasútvonalak menten óriási volt a készültség, a főváros egy része olybá tűnt, mintha megtámadták volna. Most mi következünk, szeptember 4-én Budapest a házigazda, és szakszóval élve a mérkőzés a biztonságot tekintve kiemelt kockázatú. A román ultrák megüzenték, háborúzni jönnek, és magyarokat, Magyarországot gyalázó pólókat gyártattak le maguknak, a magyar ultrák pedig visszaüzentek, állnak elébe – hol van már a berepülő párna skandaluma ? Rákosiék, mint talán mindenben, ebben is tévedtek: a két nép kohójában nem éppen a demokratikus megértés és a barátság izzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.