Egy telefonbeszélgetéssel indult minden. A vonal végén öblös férfihang.
– Én egészségesen étkezem, mindennap eszem kolbászt, szalonnát vagy húst.
Kövér Zoli bácsi az ország másik csücskéből, a Hajdú-Bihar megyei Tetétlenből két perc után már arról győzköd, nincs értelme olívabogyóval meg tengeri halakkal bíbelődni, magyar ember mangalicahúst eszik, ha omega–3-ra van szüksége.
– Jöjjön el, és kóstolja meg! – mondja, mégis ő van leginkább meglepve, amikor egy hét múlva megáll az autónk a Kövér-tanya kapuja előtt. A gazda jó vendéglátó, látszik, hogy a szíve közepe ez a tanya.
– Korábban boltjaim voltak és sertéshizlaldám, de amikor beleláttam, hogyan folyik a nagyipari hústermelés, elkezdtem mangalicát tenyészteni, hogy legalább a családnak biztosítsam az egészséges húsárut – meséli, miközben bevezet az ólba, ahol tiszta vérű vörös, szőke sertések tápászkodnak fel egyetlen hangos szavunkra. Bár a hús minősége szempontjából a félszabad tartás lenne a legmegfelelőbb, itt legalább mélyalmos a hizlalda, hozzá kisebb kifutóval.
– Kezdetben szabadon ellettek a kocák, de miután gyakran előfordult, hogy mély gödröt túrtak a kismalacoknak, s rájuk fekve agyonnyomták őket, elkülönítve ellenek – magyarázza a sokszoros terméknagydíjas gazda.
Miközben a szürke marhákat nézzük – amelyeket nincs szíve levágni, ezért máshonnan veszi a szürkemarha-húst a feldolgozóban előállított töltött áruhoz –, arról beszél, hogy nem kap embert.
– Nálam százezret keresnének, de inkább elmennek közmunkára ötvenötezerért, mert nem kell csinálni érte semmit. A jegyzőt meg hiába kérem, hogy hívjon vissza néhányat a hatszáz közmunkásból, azt mondja, nem lehet. Az államnak majdnem százezerben vannak havonta, ha pedig nálam dolgoznának, semmibe nem kerülnének, sőt én fizetnék utánuk. A fene se érti ezt.
Nem csak ezt. Míg átvágunk a szép, rendezett tanyán, és megnézzük a makulátlanul tiszta húsfeldolgozót, a hideg füstben lógó kolbászokat, elmagyarázza, amire már a telefonban is utalt, csak nem akartuk megérteni. Bár a rendkívül egészséges mangalicahús telítetlen zsírsavjai és omega–3-tartalma miatt mára nagyon divatba jött, az állomány nagy részét mégsem tudja értékesíteni. A multiba 600 forintért kerül be az a disznókolbász, amelyet 1300 forintért tesznek ki a polcra. Ezzel nehezen veszi fel a versenyt a 4800 forintos mangalicakolbász, amelynek egyébként 2000 forint a bekerülési ára. Ráadásul a nagyiparban olyan fejlett technikával dolgoznak, hogy a 600 forintos kolbász jobban néz ki, mint a kistermelőé. mert bár tele van nyomva tartósítószerrel, vízmegkötő anyagokkal, ha olcsó és jól néz ki, inkább azt veszik (avagy kénytelenek venni) az emberek.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!