– A médiában elterjedt, hogy polgárháború zajlik a gasztronómiában. Mi érzékel ebből?
– Egy ideje már nem tudok és nem is akarok részt venni a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) munkájában, de a hírek hozzám is eljutnak. Megvallom, én nem érzékelem a háborút.
– Azért arra lehet rálátása, mi a viszály eredője.
– Azt gondolom – bármennyire furcsa is –, hogy ami manapság zajlik, tulajdonképpen természetes. Ha már háborút emlegetnek egyesek, akik elöl állnak, mindig elesnek. Őket a hátsó sorokból pótolják. Most ez zajlik, a hátsó sorokból törnek elő azok, akik folytatni kívánják a harcot. Abba nem mennék bele, ki hibás vagy ki nem. Arra jól emlékszem, hogy Vomberg Frigyes több mint tíz éve szólt nekem: van egy „őrült”, aki elképesztően jó cikkeket ír a Magyar Nemzetben. Úgy éreztem, a szerző, Molnár B. Tamás mintha az agyamban turkálna, s ezzel hihetetlen erőt adott. Elkezdtünk együtt bemutatókra járni, s ahhoz képest, hogy azt mondják, Tamással nehéz együtt dolgozni, az elmúlt másfél évtized alatt sokakat maga köré gyűjtött. Elég ha csak a Kulináris chartát említem, amelyet egészen különböző emberek írtak alá. Akkoriban, amikor még a szakácsolimpiáról hazatérő magyar indulók is úgy érezték, nagyon le vagyunk maradva, ám véleményüket a szakmai sajtó nem volt hajlandó közölni.
– Mégis sokáig sikerült meggyőzni a közvéleményt, micsoda kitűnő szakácsaink vannak.
– Behunyta a szemét a szakma, s elhitette önmagával, a társadalommal, hogy minden rendben. Jól jellemzi ezt az időszakot, hogy akkoriban megjelent egy cikk a Michelin-csillagokról, amelyben azt állították, azért nem jönnek Magyarországra az ítészek, mert félnek tőlünk. Ma már sokkal üdítőbb állapotokkal találkozhat itthon a vendég.
– Visszatérve a polgárháborúra: a fejlődésből hogyan lett széthúzás?
– Molnár B. Tamás a maga forradalmár hevületével annak idején követ dobott az állóvízbe, s az általa gerjesztett hullámokra sokan fel tudtak ülni. Egyértelmű, hogy nem lehet elvitatni az érdemeit még akkor sem, ha sok mindenben nem értek vele egyet.