A magyar pálinka világhírű lehetne, ha

Kovács Gyula, a tündérkertmozgalom alapítója arra vállalkozott, hogy mentse a magyar gyümölcskincset.

Lázár Fruzsina
2017. 03. 29. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos gyümölccsel kapcsolatos legenda fűződik neves történelmi, irodalmi személyiségekhez, Petőfi például – a monda szerint – egy körtefa alatt írta az utolsó versét. Tudósainknak, királyainknak is volt kedvenc alma-, körtefajtájuk.
– Mátyás király kedvence például a gyöngykormos alma volt, amely az úgynevezett bőralmák közé tartozik, tucatnyi változatát találtam meg Göcsejben a nyolcvanas évek táján. Akár egy évig is eltartható, sőt akkor a legjobb ízű, ha tavasszal a hó alól szedjük fel. Nagyjaink közül sokan nemcsak szerették a gyümölcsöt, kertjeikben nevelték is a gyümölcsfákat. Kisbaconban, Benedek Elek szülőházánál kutatva döbbentem rá, hogy Benedek Elek nemcsak a meséinket, a mondáinkat gyűjtötte, hanem Erdély régi gyümölcsfajtáit is megőrizte. Elek apó kertjében bukkantam például arra a kék almára, amely után korábban évekig kutattam. Bolyai Farkas a Kisküküllő vármegyéhez tartozó domáldi birtokán hozta létre híres gyümölcsfaiskoláját. Halála előtt pedig úgy rendelkezett, hogy sírjára ne virágot, hanem pónyikalmát ültessenek, ez a fajta is szerepel a gyűjteményemben. És feltétlenül meg kell említeni a legrégibb fajtákat, például a sárkörtéről már egy 1257-ben született dokumentumban is olvashatunk. A batulalma neve feltehetően a Batur nevű apátságból származik, amely Biharban, Solymos várának szomszédságában volt 1003 és 1172 között. Sokszor elmondtam már: Európa nyugati fele még a gatyát sem ismerte, amikor mi már gyümölcsfajtákat különböztettünk meg.

Göcsejben született, erdészként a nyolcvanas években az itteni tanyavilágban kezdett dolgozni. Mit tapasztalt, hogyan éltek akkoriban a tanyasi emberek?
– A gabonától a gyümölcsön át a borig minden élelmüket maguk termelték meg. Teljes harmóniában éltek a természettel. A Göcsejről tudni kell, hogy a gyepű része volt, lakói a kora középkorban szabadságot kaptak a királytól annak fejében, hogy a határon túli támadásoktól megvédik az országot. Ha mégis jött a veszedelem, a gabonát letarolták, az állatokat elvitték, de a gyümölcsfák megmaradtak, ez biztosította a túlélést. Ezért is volt fontos az itt élő embernek, hogy gyümölcsösében a fák ellenállók legyenek a kártevőkkel szemben, és minden évben sokat teremjenek, valamint hogy legyen közöttük korán és későn érő, hogy mindig rendelkezésre álljon friss gyümölcs. Bizonyos fajták termése aszalásra volt a leginkább alkalmas, másokból ecet vagy pálinka készült. Az évszázadok folyamán hihetetlenül gazdag, még a Kárpát-medencében is egyedülálló gyümölcsészeti kultúra alakult ki Göcsejben. Napjainkra ennek csupán töredéke maradt meg, az is pusztul.

Mi az oka a pusztulásának?
– Az egyedülálló gyümölcskultúrát őrző göcseji parasztság már nem létezik. Először Rákosi deportálta őket a Hortobágyra, aztán Kádár erőszakolta rájuk a téeszt, a kilencvenes évek után pedig hivatalok és hivatalnokok tömege akadályozta meg, hogy a vidék ismét élhető hely legyen. Nem véletlen, hogy míg gyerekkoromban több mint hétszáz ember élt a falumban, és mindenkit eltartott e föld, addig ma egy gazdája van a településnek, az sem magyar.

Az utóbbi időben változtak a törvény adta lehetőségek?
– Szerencsére 2012-ben, éppen gyümölcsoltó Boldogasszony napján módosult a jogszabály, azóta lehetséges a hagyományos magyar gyümölcsfafajtákat fajtajegyzékbe venni, ebből következően forgalmazni, szaporítani. De még mindig sokkal nagyobb szabadság kellene ahhoz, hogy az egykori természet adta sokszínűségnek legalább a töredékét vissza tudjuk állítani, és az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen vegyszermentes gyümölcsöt lehessen termelni.

A piacon, a nagyáruházak polcain hol keressük a régi magyar gyümölcsfajtákat?
– Ne keresse, nem kaphatók boltokban. Pedig lenne helyük a piacon. Meggyőződésem, hogy a magyar gasztronómia fejlődése szempontjából is sokat jelentene, ha ismernénk gyümölcskultúránk hagyományait. Gondoljunk csak bele, az a rétesalma, amely több mint negyedéven keresztül érik, és folyamatosan hullik le a fáról, nem esik össze sütéskor, a göcseji gazdaasszonyok mindig ezt használták. Nagyanyámnak például elképzelhetetlen lett volna a mostani, piacon kapható almákból sütni. Vagy például rétesbe kizárólag a fekete rétescseresznyét használták. Vannak raktározási praktikák nélkül, éréstől érésig eltartható gyümölcsfajtáink. Léteznek olyan körtefajták, amelyek már a fán elkezdenek aszalódni. A gazdaasszonyok amikor annak idején befejezték a kenyérsütést, betették a kemencébe, és akár évtizedekig is eltartható aszalványt kaptak. A régi ember számára a gyümölcs az évnek mind a 365 napján meghatározó táplálékot jelentett. Gönczi Ferenc néprajzkutató, aki monográfiát írt a Göcsejről, a 19. század végén meglepődve tapasztalta, hogy Göcsejben vannak olyan közösségek, amelyeknek szinte kizárólagos táplálékuk a gyümölcs. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem volt egy malacuk vagy kis gabonájuk, de az étrendjükben meghatározó szerepet töltött be a gyümölcs. Nem véletlen, hogy sokkal egészségesebbek voltak, mint mi. A nyolcvanas évek elején hetven-nyolcvan éves asszonyok, férfiak ültettek nálam csemetét az erdőn. Ma az emberek 99 százaléka képtelen lenne erre.

A nem elálló vagy alacsony cukortartalmú régi fajtákat is érdemes megőrizni?
– A régi magyar gyümölcsfajtákat senki nem vizsgálta hivatalosan, a beltartalmukat nem ismerjük. Ám hogy érdemes-e megőrizni őket, az nem kérdés. A régi ember tudta, hogy mindegyikből lehet valamit készíteni. Ha nem befőttet, akkor pálinkát vagy ecetet. Nem véletlen, hogy Göcsejnek a pálinka- és az ecetkultúrája is egyedülálló volt, minden magára valamit adó gazdának megvolt a maga körtefajtája, amelynek a gyümölcséből pálinkát főzött, és mindegyik egyedi volt. Magam eddig száznyolc körtefajtából készítettem pálinkát, és mindegyik más ízvilágú, karakterű lett. A magyar pálinka a magas alkoholtartalmú italok között egyedülálló lehetne a világon, ha törődnénk vele. Ugyanilyen fontos lehetne az ecet. Azok a szakácsok, akik kipróbálták, állítják, hogy például a sózókörteecet vagy a tüskéskörteecet csodálatos ízvilágot kölcsönöz a salátáknak. De amíg nem tudjuk, hogy milyen, addig nem is hiányoljuk. Az ecetnek régen fontos szerepe volt az ember- és az állatgyógyászatban, s a tartósításhoz, a tisztításhoz is nélkülözhetetlen volt. Egyesek azt mondják, hogy ha egy kanál gyümölcsecet fogyasztásával kezdenénk a napot, lehet, hogy feleannyi gyógyszert sem kellene szednünk.

A régi gyümölcsfafajták jobban ellenállnak a betegségeknek, a kártevőknek? Kevesebb vegyszer kell a fenntartásukhoz?
– Vegyszert régen nem használtak, hiszen nem volt. A Medes-hegyi gyűjteményemben több mint háromezer régi fajtát őrzök, és nem használok sem vegyszert, sem metszőollót. Természetesen a gyümölcsösben ott vannak a kártevők, de szerencsére az ellenségeik, a katicabogár, a cinege, a kérészek pusztítják őket. Ha egészséges gyümölcsöt szeretne az ember, akkor a természetnek ehhez a harmóniájához kellene visszatalálni. Ez nem utópia. Ha jól csináljuk, működik.

Készült valamiféle felmérés arról, hogy milyen ütemben pusztulnak a régi gyümölcsfajták?
– Tavaly számba vettem a génbank Göcsejből és Őrségből származó körtefajtáit. A nyolcvanas években számuk meghaladta a négyszázat, ha ma kezdeném a gyűjtést, felét sem találnám. És hogy még egy példát említsek, az 1950-es években Nagy-Tóth Ferenc professzor Erdélyben kutatta a régi erdélyi gyümölcsfajtákat. Amikor megpróbáltam útmutatásai alapján megkeresni ezeket, kiderült, hogy mára a kétharmad részük elveszett azokon a területeken. Ha egy régi fajta utolsó egyede is kipusztul, akkor többé nem lehet visszahozni.

Mit lehet tenni a megmentésükért?
– Ha legalább egyetlen képviselője maradt a régi gyümölcsfafajtának, akkor oltással, szemzéssel meg lehet menteni. Sajnos azonban a tudás is elveszett, hiszen ma már alig akad ember, aki oltani vagy szemezni tud. Génbankokban ugyan meg lehet tartani a régi fafajtákat, de vajon fogja-e valaki őrizni a Kárpát-medence gyümölcsészeti hagyományaihoz kötődő örökséget?

Az ön által életre hívott tündérkertmozgalom tagjai nagyon lelkesen gyűjtik a régi magyar gyümölcsfajtákat.
– A Tündérkertek voltaképpen kis génbankok, amelyekben gyümölcskultúránk örökségét őrizzük. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy ha valaki a környezetében felkutatja a régi gyümölcsfajtákat, és elküldi nekem a fáról lemetszett vesszőket, akkor beoltom őket vad alanyba, a fát pedig, visszaajándékoztam annak a közösségnek, amelyik ilyen módon próbálja megmenteni a saját hagyatékát. Már több mint 150 Tündérkert van szerte a Kárpát-medencében, Erdélytől a Felvidékig. Óvodák, iskolák, önkormányzatok, plébániák is csatlakoztak a mozgalomhoz. Vannak közösségek, amelyek már 2-300 fajtát is összegyűjtöttek. Sokan rájöttek, a Tündérkert-mozgalom érték- és hagyományőrzés, valamint közösségformálás is egyszerre. Ahhoz, hogy ez a gondolat ilyen eredményes legyen, sok nagyszerű ember munkájára volt szükség. Ambrus Lajos író a régi idők gyümölcsészetét kutatja és örökségünk számtalan csodáját tárja föl. Amit Lajos nem tud erről a témáról, azt nem is érdemes tudni. Szarvas József színművész pedig a saját birtokán, Viszákon is létrehozott egy Tündérkertet. Minden esztendőben annyi őshonos gyümölcsfát ültetnek el, ahány gyermek az előző évben a faluban született. Nélkülük a Tündérkert-mozgalom gondolata nem szárnyalhatott volna.

Március 25-e gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ilyenkor kell elkezdeni a fák oltását?
– Régen a hagyományok szerint ezen a napon oltották a gyümölcsfákat. Az elmúlt években azonban általában enyhébb volt a tél vége, és egyre melegebb lett a március, ezért azt javaslom, hogy az oltást már március elején kezdjük el. Minél több embernek meg kellene tanulnia oltani, szemezni, és visszatérni az önfenntartáshoz, a régi idők örökségéhez. Aki túl akarja élni a jövőt, annak sok választása nincs. A kereskedelemben kapható gyümölcs általában intenzív termesztést követően kerül a polcokra, ez fokozott növényvédelemmel jár együtt. A vegyszerek későbbi hatásáról fogalmunk sincs, mint ahogy arról sem, milyen hatással lesznek majd utódainkra.

Ezt talán mások is így gondolják. Nem véletlen, hogy több elismeréssel is jutalmazták már, a napokban a Magyar Konyha termelői díjasainak egyike lett.
– Nagy elismerést jelent a díj, már csak azért is, mert visszajelzés a szakemberektől, hogy a régi idők gyümölcsészete – mások szerint is – a magyar gasztronómia gyöngyszeme. Vagy lehetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.