– Számos gyümölccsel kapcsolatos legenda fűződik neves történelmi, irodalmi személyiségekhez, Petőfi például – a monda szerint – egy körtefa alatt írta az utolsó versét. Tudósainknak, királyainknak is volt kedvenc alma-, körtefajtájuk.
– Mátyás király kedvence például a gyöngykormos alma volt, amely az úgynevezett bőralmák közé tartozik, tucatnyi változatát találtam meg Göcsejben a nyolcvanas évek táján. Akár egy évig is eltartható, sőt akkor a legjobb ízű, ha tavasszal a hó alól szedjük fel. Nagyjaink közül sokan nemcsak szerették a gyümölcsöt, kertjeikben nevelték is a gyümölcsfákat. Kisbaconban, Benedek Elek szülőházánál kutatva döbbentem rá, hogy Benedek Elek nemcsak a meséinket, a mondáinkat gyűjtötte, hanem Erdély régi gyümölcsfajtáit is megőrizte. Elek apó kertjében bukkantam például arra a kék almára, amely után korábban évekig kutattam. Bolyai Farkas a Kisküküllő vármegyéhez tartozó domáldi birtokán hozta létre híres gyümölcsfaiskoláját. Halála előtt pedig úgy rendelkezett, hogy sírjára ne virágot, hanem pónyikalmát ültessenek, ez a fajta is szerepel a gyűjteményemben. És feltétlenül meg kell említeni a legrégibb fajtákat, például a sárkörtéről már egy 1257-ben született dokumentumban is olvashatunk. A batulalma neve feltehetően a Batur nevű apátságból származik, amely Biharban, Solymos várának szomszédságában volt 1003 és 1172 között. Sokszor elmondtam már: Európa nyugati fele még a gatyát sem ismerte, amikor mi már gyümölcsfajtákat különböztettünk meg.
– Göcsejben született, erdészként a nyolcvanas években az itteni tanyavilágban kezdett dolgozni. Mit tapasztalt, hogyan éltek akkoriban a tanyasi emberek?
– A gabonától a gyümölcsön át a borig minden élelmüket maguk termelték meg. Teljes harmóniában éltek a természettel. A Göcsejről tudni kell, hogy a gyepű része volt, lakói a kora középkorban szabadságot kaptak a királytól annak fejében, hogy a határon túli támadásoktól megvédik az országot. Ha mégis jött a veszedelem, a gabonát letarolták, az állatokat elvitték, de a gyümölcsfák megmaradtak, ez biztosította a túlélést. Ezért is volt fontos az itt élő embernek, hogy gyümölcsösében a fák ellenállók legyenek a kártevőkkel szemben, és minden évben sokat teremjenek, valamint hogy legyen közöttük korán és későn érő, hogy mindig rendelkezésre álljon friss gyümölcs. Bizonyos fajták termése aszalásra volt a leginkább alkalmas, másokból ecet vagy pálinka készült. Az évszázadok folyamán hihetetlenül gazdag, még a Kárpát-medencében is egyedülálló gyümölcsészeti kultúra alakult ki Göcsejben. Napjainkra ennek csupán töredéke maradt meg, az is pusztul.