Magas színvonalon dolgozó honi éttermek visszatérő panasza, hogy még sárgarépát is Bécsből vagy Párizsból kell hozatniuk, mert a magyar termesztők kiszámíthatatlanok, és általában nem érik el a kívánt magas színvonalat. Ez a gasztronómiai tétel azonban nem megdönthetetlen. Elég a fővároshoz közeli Veresegyházra utazni, hogy ezt bebizonyítsuk.
A Veresi paradicsom kertészete a város szélén fekszik. Az üvegház – merthogy itt üvegházban terem a paradicsom, de erre még visszatérünk – melletti épületben a cég ügyvezetője és egyik megálmodója, Márkus Zsolt fogad minket. Messziről illatoznak a fürtös finomságok, kollégám bele is harap az egyikbe. A paradicsomlé hófehér ingére fröccsen, de kicsit sem bánja, ízlik neki nagyon.
– A koktélparadicsom héja általában vastag, és a belseje sem túl lédús. A miénk kicsit más – jegyzi meg Márkus Zsolt.
A férfi három évvel ezelőtt fogott bele a Veresi paradicsom márkanév alatt futó zöldség termesztésébe, mint mondja, teljesen véletlenül. Korábban semmi köze nem volt a kertészkedéshez, egy multinacionális cégnél dolgozott az energiaszektorban. Rengeteget utazott, és a cégen belüli előrelépés már csak külföldre költözéssel valósulhatott volna meg számára. Ehelyett úgy döntött, vállalkozni fog.
– Egy idő után unalmas a komfortzónán belül mozogni – véli Márkus, bár hozzáteszi, hogy a cég kialakításakor sok hasznát vette szerteágazó multis tapasztalatainak. A paradicsomtermesztésre uniós pályázat adta neki az ötletet. – A leírás hidrokultúrás üvegház technológiájára vonatkozott. Paprika, uborka és paradicsom jöhetett szóba. Ennek megfelelően mértem fel a piaci viszonyokat.
Ausztriába utazott, ahol nagy élelmiszerláncokkal tárgyalt, de üvegházának fejlesztési tervét nem fogadták kitörő örömmel. Nemcsak azért, mert kicsinek találták, hanem mert elsősorban hazai termelőiktől szoktak vásárolni. Második körben Magyarországon próbálkozott, ahol ugyancsak falakba ütközött. Az üzletláncok évente megújítandó szerződést akartak kötni a Veresi paradicsomra, ami igencsak bizonytalanná tette az elindulást.