Bűz, cigarettafüst és elképesztő zsúfoltság a luklakásokban

Több ezer hongkongi sínylődik pár négyzetméteres „ketrecekben”.

Herczeg Szonja
2017. 07. 02. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ számos polgárához hasonlóan próbálnak ők is kényelmes lakáshoz – akár kicsihez is – jutni. Páran saját házról álmodoznak, de a többség a realitások talaján maradva a szociális lakásellátó rendszer hosszú sorában áhítozik valamire. Akármire. De addig is, sztoikusan, embertelen körülmények között várakozik.

A szegényebb kínai réteg életkörülményeit a magánélet és a komfort teljes hiánya jellemzi. Ők szó szerint lukakra felosztott lakásokban élnek. A szerencsések legalább vécét kapnak a bérleményhez, sokan még azt sem.

Ezt a jelenséget, vagyis a luknyi lakásokat (más néven ketreclakásokat) örökítette meg Benny Lam fotográfus a Society for Community Organization (Soco), vagyis a Társadalom a Közösségért Egyesület megbízásából.

Megrázó fényképeivel először a brit The Guardian online kiadásában találkoztunk. Ezután kerestük meg Lamet, aki örömest átadta nekünk felvételeit és a könyvet is, amelyben arról olvashatunk, hogyan élnek a hongkongi „ketreclakók”.

A felvételek egy része még 2014-ben készült, és a Kína különleges igazgatású területén uralkodó lakhatási állapotok világméretű felháborodást váltottak ki. A Soco igazgatója, Ho Hej-va behatóan tanulmányozta a ketreclakásokat, és így ír róluk könyvében: „Amikor először látogattam el egy ilyen helyre, azt láttam, hogy körülbelül 305 négyzetméteren kétszáz ember élt. Elviselhetetlen bűz uralkodott, cigarettafüst és izzadságszag keveréke. A lakók többsége munkásosztálybeli bevándorló Kínából, tehát még azt sem lehet rájuk mondani, hogy munkanélküliek. Keményen, akár napi több mint tíz órát dolgozó emberek. A látványon kívül sokkal jobban megrázott az optimizmusuk. Hittek benne, hogy kemény munkával előbbre juthatnak a ranglétrán, annak ellenére, hogy mások példáján láthatják, az esetek többségében ez sosem következik be.”

A lakhatás problémája ugyan több ízben terítékre került már a hongkongi vezetésnél, a megoldás várat magára. Minimális változtatások és építkezések folynak az amúgy látszólag kozmopolita és fejlett városban, de korántsem olyan mértékben, hogy kisegíthetnék a több ezer ketreclakót.

A szegényeknek – legyenek idősek, egyedülálló anyák gyerekkel vagy krónikus betegségben szenvedő munkanélküliek, esetleg keményen dolgozó munkások – ez a világ az otthonuk. A vécé, a konyha, a fürdő és a hálószoba csupán pár négyzetméter. Összesen. És mindez egy térben.

A képeken látható, hogy a vécékagyló felett lóg a zuhanyrózsa, közvetlenül mellette pedig rezsó várja, hogy megfőjön rajta az esti tészta. „Sajnos mindent tudunk a másikról. Azt is, mikor és milyen dolgát végzi éppen – mesélte a fotográfus Lamnek az egyik lakó. – A jó alvás, a nyújtózás, a higiénia és a magánélet itt luxus.”

A Soco adatai szerint negyvenezer gyereknek kell így felnőnie. Íróasztal helyett sokszor ágyi etetőasztalt használnak például, játszani pedig csak az utcán vagy a háztetőn tudnak. Otthonuk mindössze egy ágyból és egy vécéből áll, előbbit ráadásul rendszerint édesanyjukkal is megosztják.

Az osztozkodás dacára sokan mégis örülnek, hogy a ketrecotthonok nem egy még rosszabb változatában, a négy négyzetméteres „koporsó-hálófülkében” kell élniük. Ez csak egyetlen ágyat jelent fából készült fallal körbebarikádozva. A lakók fel sem tudnak állni a szobában, kinyújtózkodni is csak éppen. Ők különböző nemű és életkorú kínaiak. Csak abban egyeznek, hogy mély szegénységben kénytelenek élni.

Pedig a Soco által megszerzett statisztika szerint ez a tarthatatlan élethelyzet orvosolható lenne. A 2014-es hongkongi évkönyv azt mutatja, hogy a város 1100 négyzet-kilométernyi területéből csupán 77-en (azaz az összterület hét százalékán) vannak lakások. A beépítés tehát éppenséggel kínálna megoldást.

Addig azonban, amíg ilyen kevés otthon van, az árak is magasak. A bérleti díjak az elmúlt tíz évben 88 százalékkal növekedtek. Ez alatt az idő alatt a családi átlagjövedelem viszont csak 52 százalékkal lett több, így érthető, hogy sokaknak még egy kis lakás bérlése is álom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.