A B12-vitamin a B-vitamin-család egyik legfontosabb tagja. Ha nem gondoskodunk megfelelő napi B-vitamin-pótlásról, könnyen kifogynak a szervezet raktárai is, hiányállapot léphet fel. Támogatja az idegrendszer és az immunrendszer működését, hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez, valamint segít fenntartani a normál pszichológiai funkciókat. Különösen ajánljuk vegán, vegetáriánus vagy hiányos táplálkozás esetén – olvasható az egyik alternatív egészségügyi termékeket forgalmazó honlapon. A globális vitaminpiac folyamatosan nő, és az évtized végére az előrejelzések szerint el fogja érni a 9,3 milliárd dolláros értéket. A legtöbben mindenféle vitamint fogyasztanak multivitamin-készítmények formájában, de azok között, akik e helyett vagy ezenfelül konkrét vitaminokat is szednek, a nagy sláger D-vitamin után a B-vitaminok a legnépszerűbbek. Összességében a Global Industry Analysts piackutató cég szerint az amerikai felnőtt lakosság 68 százaléka szed naponta táplálékkiegészítőként vitaminokat, mert azt hiszik, hogy ez az egyetlen módja egészségük megőrzésének.
Néha azonban éppen ezzel sodorják veszélybe egészségüket. Amerikai és tajvani kutatóknak a Journal of Clinical Oncology szaklapban néhány hete megjelent tanulmánya szerint azok, akik nagy – de a szaküzletekben könnyedén hozzáférhető – dózisban szedik a B12- és a B6-vitamint, háromszor-négyszer nagyobb valószínűséggel kapnak tüdőrákot. Ehhez képest az már szinte elhanyagolható jelentőségű, hogy a B12-vitaminról közszájon forgó állítások, melyek szerint e vitamin étrend-kiegészítőként történő szedése elengedhetetlen „mindennapi energiánk” megőrzéséhez egészségesen is, az amerikai orvostudományi kutatásokat irányító országos egészségügyi intézet (NIH) szerint teljesen alaptalanok. „A B12-vitamin kiegészítő pótlása, úgy tűnik, nincs jótékony hatással a teljesítményre, ha nincs tápanyaghiányunk” – írják.
A B-vitaminok és a rák kapcsolata nem új keletű vélekedés. A The Atlantic írása szerint egy tizenegy éves, 2009-ben zárult norvégiai kutatásban majdnem hétezer embernek adtak B-vitamint vagy placebót, és a szívbetegségek kockázatát kívánták vizsgálni. Azt a feltételezést akarták ellenőrizni, hogy a vitamin csökkenti az infarktus kockázatát. Csakhogy kiderült, a vitamint szedő csoportban megnőtt egyes daganattípusok, főként a tüdőrák gyakorisága. Ezek száma azonban nem volt elegendően nagy ahhoz, hogy egyértelműen azonosítani lehessen az ok-okozati kapcsolatot.