Észak-Korea helyett Budapesten kötött ki, ma ő a vietnámi ellenzék arca

Vietnám legismertebb emberjogi aktivistájával beszélgettünk egy budapesti kávézóban.

Lukács Csaba
2017. 10. 07. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenháromezer követője van a Facebookon úgy, hogy országában be van tiltva Mark Zuckerberg találmánya. A fiatalok a haza bölcsének tartják a nyugdíjas üzletembert. Nguyen Quang kis híján Észak-Koreában kötött ki, de aztán egy szerencsés tévedés miatt Budapestre hozták 18 éves korában, amikor a roppant szegény országból szanaszét küldték tanulni a baráti szocialista államokba a tehetséges diákokat. Miután megtanult magyarul, a Műegyetem villamosmérnöki karán végzett a hetvenes évek legelején, majd utána kis vietnámi kitérő után a Magyar Tudományos Akadémia kutatójelöltje volt egy akkor nagyon új területen, a számítógépes modellezésben. Az 1980-as évek közepén az MTA informatikai kutatócsoportjának tagjaként többszörös hozzáférésű algoritmusokkal foglalkozott. Maradhatott volna Magyarországon, de 1987-ben végleg hazaköltözött. A vietnámi internet atyjának tartják, volt az ország informatikai társaságának elnöke, sikeres cége számítógépeket gyártott. Tíz éve ment nyugdíjba, de nem pihen. Civil aktivistaként dolgozik, s aktívan részt vesz a korábban Magyarországon végzett vietnámi diákok által szervezett eseményeken is. Egy ilyen összejövetelen találkoztunk először, életem egyik legszürreálisabb estjén: a hanoi kultúrház színpadán hatalmas Ho Si Minh-szobor állt, amelyet később letakartak fehér lepedővel, a terem pedig tele volt hófehér hajú nyugdíjassal, akik könnyes szemmel, tapsikolva énekelték, hogy „hull a hó és hózik”, majd rátértek a többi, hetvenes évekbeli Koncz Zsuzsa-slágerre. Saját fiatalságukra emlékeztek, hiszen közel háromezer vietnámi diák tanult a rendszerváltást megelőzően Budapesten.

A legismertebb vietnámi ellenzéki egy baráti társaság találkozójára érkezett Budapestre, ugyanis az ország jelene és jövője iránt aggódó értelmiségiek évről évre eszmecserére gyűlnek össze valahol. Legutóbb a berlini Humboldt Egyetemen volt ilyen konferencia, most a magyar fővárosban jöttek össze. Nguyen is előadást tartott, a békés átmenet lehetőségeit elemezte.

Kávé mellett beszélgetünk, de minduntalan szünetet kell tartanunk. A Centrál előtt sétáló vietnámi turisták felismerik, és hangos kiáltásokkal a nyakába borulnak. Nem is tagadhatná, mennyire népszerű ember. Tavaly még az akkori amerikai elnök, Barack Obama is akart vele találkozni vietnámi látogatásán, de a kézfogás nem sikerült.

– Reggel idejében felkeltem, felöltöztem rendesen, ahogy illik – meséli Nguyen. – Sejtettem, hogy nem fog simán menni, ezért még korán kitettem a közösségi médiára, hogy ma le fognak tartóztatni. Amint kiléptem a lakásomból, rá két percre ez meg is történt. Civil ruhás ügynökök tuszkoltak be egy lesötétített ablakú kisbuszba, amelynek a rendszáma is le volt takarva. Mozgó börtön volt, kétoldalt erős emberek ültek mellém, és elindultunk valahova. Hung Yênbe vittek, a fővárostól ötven kilométernyire lévő városba egy nem kért városnézésre. Amikor kiszálltunk, azt mondtam az őreimnek, nem hibáztatom őket, hiszen csak parancsot teljesítenek. Mondtam, tudok egy jó levesezőt a környéken, meghívtam őket, majd megmutattam nekik a kisváros nevezetességeit; jól ismertem a helyet, gyakran kirándultam ott a régi épületek között. Azt gondolom, nem haragudni kell a rendszer embereire, hanem meggyőzni őket. Néhány óra múlva, amikor Obama gépe felemelkedett a hanoi reptéren, megcsörrent a telefonjuk, és hazavittek az otthonomba.

Az eset egész oldalas cikket ért a The New York Times hét végi számában is. Az amerikai újság külön kiemeli, hogy Magyarországon tanult, és hogy a kommunista párt tagja is volt; igaz, 24 éve kilépett a szervezetből. Tizenkét éve nyugdíjas, azóta a sikeres politikai átmeneteket tanulmányozza: Dél-Afrika, Dél-Korea, az 1989-es kelet-európai változások. Az általa lefordított első könyv Kornai János magyar közgazdász munkája volt (neki több művét is kiadta Vietnámban), s fordított lengyel és más szerzőktől is az átmenet nehézségeiről. 2013-ban barátaival együtt létrehozta a Civil Társadalom Fórumot (CTF), válaszul a hetvenkettes számú pártdekrétumra, amely szabályozta, mit posztolhatnak a vietnámi állampolgárok a közösségi médiában. A CTF különösen környezetvédelmi témákban aktív, s a legutóbbi választásokon megpróbáltak száz embert független jelöltként a parlamentbe is bejuttatni. Nguyenék neve azonban fel sem kerülhetett a szavazólapokra – a párt megakadályozta jelölésüket.

 – Vietnámban ma gazdasági értelemben kőkemény kapitalizmus van, bárki vállalkozhat, milliomos lehet, élheti az életét. Politikai értelemben viszont kőkemény a diktatúra – mutat rá a kettősségre Nguyen. – A sajtó és a karhatalom azon dolgozik, hogy a párt folyamatosan hatalomban maradhasson. (2014-ben a Freedom House a vietnámi médiát a második legkevésbé szabadnak nevezte Dél-Ázsiában, csak a kommunisták vezette Laosz előzte meg őket – a szerk.) Egy barátom már öt éve vezetett blogot, amelyben különféle híreket szemlézett. Tavaly márciusban öt év letöltendő börtönre ítélte a bíróság, mert kormányellenes hírek is helyet kaptak. El akartam menni a nyílt tárgyalására, de az ajtóban megállítottak, a meghívómat kérve. Mondtam nekik, hogy nyílt tárgyalásra megyek, de hiába, nem engedtek be.

– Önnek nincs baja a hatóságokkal?
– Az utóbbi egy évben tizennégyszer akartak letartóztatni. Minden alkalommal nyugodtan, halkan, mosolyogva beszéltem velük. Ismerem a törvényeket, így mindannyiszor elengedtek. Valószínűleg azért is, mert nem akarnak cirkuszt: túl ismert vagyok. Fura helyzet alakult ki, ma már túl sokan fejezik ki nemtetszésüket az interneten, márpedig nem lehet mindenkit bezárni. A hangadókat néha megbüntetik, hogy példát statuáljanak, de többre már nem futja nekik.

Valóban érdekes a helyzet: az ország gazdasága remekül teljesít, a GDP évente hat százalék körül növekedett az elmúlt tizenöt évben. Vietnám jelenleg a világ 47. legnagyobb gazdasága, a Price Waterhouse Coopers idei előrejelzése szerint a leggyorsabban növekedő a világon. Ennek köszönhetően 2050-re a huszadik legnagyobb lehet, ami drasztikus előrelépést jelent. Ára is van azonban a gyors fejlődésnek, a gazdagok és szegények közötti szakadék soha nem látott méreteket öltött a szocialista országban.

A vietnámi emberjogi aktivista azt mondja: sokáig a magyar és a lengyel példa volt a szeme előtt, amikor a demokráciára való sikeres átmenetekre gondolt, de ez most már nincs így. Nem érti a magyar változásokat; jól emlékszik a nyolcvanas évekre, amikor az MTA-nál a Soros György által küldött fénymásolókkal dolgoztak. Azt gondolja, az erőszak nem megoldás; a Gandhi-féle békés ellenállással lehet igazán eredményeket elérni. Meg kell győzni a kommunistákat, hogy nincs más út, vallja, és azt mondja, a terv sikere csakis a résztvevők eltökéltségén múlik.

Elköszönünk egymástól, de este csörög a telefonom. Azt mondja, írjam meg, hogy a BKV ne nézze a külföldieket csalóknak. A konferenciára érkező ellenzéki vietnámiak ugyanis hetijegyet vásároltak ötezer forintért, de az idegenvezető tanácsára az útlevelüket a szálloda széfjében hagyták. A Deák téren a budapesti közlekedési cég ellenőrei az érvényes hetijegy mellett az útlevelet is követelték, nem elégedtek meg a fényképes vietnámi személyivel. Hiába ajánlották fel, hogy később bemutatják útlevelüket, a rend szigorú őrei fejenként tizenhatezer forintra büntették őket. Azt mondja, ha az ország komolyan veszi a turizmus fejlesztését, szólni kellene a BKV-nak, hogy gondolja újra az eljárást, és főleg ne tekintsen mindenkit potenciális szélhámosnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.