Kiérve a városból a hegyek felé indul az út. Csúcsaik felhőben állnak, a hatalmas sziklákon méretes fenyők. Megjelennek az első házak. Előttük öles rönkök, s a hóban a fűrészpor árulkodó: itt kiemelt szerep jut a fának. Aki Twin Peaksből számít helyzetjelentésre, ne reménykedjen tovább: Mátrakeresztesen járunk. Itt készül ma is az az eszköz, amely valóban egyesíti a nemzetet, ugyanis pártállásra és vallásra tekintet nélkül mindenki konyhájában megtalálható, és a technika gyors fejlődése ellenére is nélkülözhetetlen. Leplezzük is le ezt az árokbetemető csodát: Magyarország területén egyedül Mátrakeresztesen készítettek nem dísztárgynak szánt fakanalat.
– Nem volt munkalehetőség az erdők közt a kis faluban, ezért kezdték el csinálni – mondja vendéglátónk, Nágel Józsefné, Margit néni, akit szó szerint a Mátra alján, falu végén találunk meg egy régi ház udvarán.
Erősítés gyanánt áthívja Király Károlynét, Rózsika nénit, hogy beavasson, miként készül a mátrakeresztesi fakanál.
– Áthordjuk a fűrészelőbakot, és megmutatjuk, hogyan működik.
– Az majd a következő, menjünk hasogatni! Na, gyerünk! – egyeztetik gyorsan a haditervet, és mire feleszmélünk, már egy hatalmas átmérőjű, kerek farönköt hasítanak deszkákra.
– Az erdőn kitermelték a fát, hazahozták, mi meg méretre vagdostuk. A fakanál hossza a rönk hosszúságától függött. Készült 25, 30, 35, 40, 50, 60, 70, 80, 90 és 100 centiméteres méretben is – magyarázzák, miközben egy kalapácsféleséggel ütik a baltát. – Jó fa a bükk, könnyen hasad.
Miután kész a deszka, egy már meglévő fakanalat rajzolnak körbe rajta. Annyiszor teszik egymás mellé 180 fokkal elforgatva, ahányszor szélességében ráfér. Ez a munkafolyamat a kirajzolás, és büszkén nyugtázzuk, hogy ezt az egyetlen fázist mi is maradéktalanul képesek lennénk elvégezni. A két asszony egy-egy húzóbakba fogatja a bükkfából hasogatott léceket, és a rájuk rajzolt fakanalat hatalmas fűrésszel elkezdik kivágni.
– Törekedtünk rá, hogy mennél többet hozzunk ki a drága fából – mondja Margit néni. Valóban, itt nincsen olyan, hogy hulladék. Ami nem hasznosul fakanálként, az jó lesz másra, például megy a tűzre.