A politikus, aki birkahodályokban edződött

Sallai Róbert Benedek azt mondja, négy évet „beletolt” a képviselői szerepbe, de még négy évet így, ebben a formátumban nem tud elvállalni.

Pintér Bence
2018. 03. 06. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha van jobb dolga, akkor nehogy eljöjjön könyvbemutatóra! – mondja Sallai Róbert Benedek, az LMP parlamenti képviselője, amikor telefonon jelzem neki, hogy a most megjelenő könyvéről szeretnék neki feltenni pár kérdést. Sallai a 2014 után megalakuló LMP-frakció egyik legérdekesebb, egyben legszórakoztatóbb tagja volt, aki egy baloldalinak tartott párt képviselőjeként nem átallott rendszeresen bocskait húzni; de öltöztette szűrbe Schiffer Andrást, vagy éppen borított egy kamionnyi trágyát a hivatal elé, ha azt tartotta helyénvalónak.

A gazdálkodóból lett képviselő mindemellett az interneten is dokumentálta a tevékenységét: Facebook-oldalán folyamatosan hírt adott a képviselőlét legkisebb mozzanatairól is. Ezzel a szintén LMP-s, a parlamenttől 2014-ben visszavonuló Vágó Gábor után ő lett a második olyan képviselő, akin keresztül a választópolgárok közvetlenül beleláthattak az Országgyűlés munkájának mindennapjaiba. Ezeket a bejegyzéseket gyűjtötte össze és szerkesztette most egy kötetbe Egy kezdő képviselő naplója – Közéleti rémtörténetek címmel a Kossuth Kiadó, és ennek a könyvnek a bemutatójáról próbált miket lebeszélni Sallai. Sikertelenül, mert elmentünk rá.

– Volt olyan, hogy én is úgy éreztem, hogy csak profin játssza a kezdőt – mondta Schiffer András a könyv bemutatóján. Az LMP volt frakcióvezetője egy 2010-es kongresszust idézett fel, amelyen olyan természetesen adta elő magát, hogy végül annak ellenére választották be a választmányba, hogy a budapesti tagok nem igazán szívelték. Schiffer egyébként a könyv előszavában arról emlékezik meg, hogy Sallai parlamenti szűzbeszédében ugyan hadart, de épp olyan természetes volt, mint a civil életben. A képviselő hozzáfűzte: ő nem a parlamentben, hanem birkahodályokban edződött, innen jön a természetesség – éppen úgy beszélt, mint ott szokott.

A könyv jelentős részét a kezdeti, 2014-es bejegyzések teszik ki – ennek a képviselő szerint a kezdeti lelkesedés az oka, illetve az, hogy az elején még kiegyensúlyozott volt a munka. Vidéket kellet járni, egyben kellett tartani az LMP-t. Csak 2016-ban írt arról – így a könyvben is csak később kerül terítékre –, hogy miért lépett ki 2011-ben a pártból, majd lépett később mégis vissza. A kilépés okát a beszélgetés résztvevői csak „Scheiring-incidensnek” nevezték – ezzel arra utalnak, amikor Scheiring Gábor, a később a PM-be távozó frakciótag ködösített a lemondása körül, aztán mégsem mondott le. 2013-ban pedig, a párt szétválása után azért tért vissza Schiffer András hívására, mert úgy látta, hogy a megmaradt csapattal egy irányba megy a párt.

– Azokkal a kollégákkal a legkönnyebb együtt dolgozni, akik önazonosak: pontosan tudják, hogy miért vállalták a politikai szereplést. Olyanokkal, akik teljes természetességgel tudták azt megélni, hogy ők politikusok – mesélte Schiffer András a közös munkáról. Szerinte egyébként nem a hatalom torzítja el a személyiséget, hanem a dicsfény, az, hogy felismerik az embert az utcán. Sallai szerinte ilyen ember: természetesen tudta fogadni ezt a szerepet, nem részegítette meg a dicsfény, és van szuverén véleménye a világról – ebből persze voltak konfliktusok is. Schiffer szerint az ember inkább megvív száz csatát egy ilyen emberrel, minthogy mikrofonállványokkal legyen körülvéve.

– Ami itt le van írva, az a lelkiismeretem. Előfordul, hogy képviselem a pártbéli többség álláspontját a Hír TV-ben, de magamnak nem tudok hazudni. Leírtam a naplóban, ha nem értettem egyet. Az a pár ember, aki olvasta a Facebookom, az tudta – mondta erre Sallai, aki saját bevallása szerint a párt egyik kampánymenedzserétől hallott először a közösségi platformról.

– Az a lehetőség, amit kaptam az LMP-től, az egy ügyről szólt. Az országról szólt. Lokálpatrióta vagyok, a távozásom egyik oka az, hogy nem tudom megszokni a fővárost, nem szeretek és nem szeretnék itt élni. De nekem Túrkeve nem politikai színtér, nekem a Kárpát-medence az – indokolta Sallai, hogy miért nem Túrkevén borított trágyát, amikor arra került a sor. Schiffer szerint azzal nem lehetett megvádolni őket, hogy egy-egy körzetre koncentrálnak – sőt, a volt frakcióvezető szerint nagy tehertétel az országnak, hogy egyes politikusok a saját körzetüknek lobbiznak, főleg ha kormánypártiak vagy miniszterek. Szerinte nem erről szól a parlamenti képviselet: a képviselt helyiek érdekeit az országos politikába kell becsatornázni.

Ami jó nekem vagy a családomnak, az jó vajon az egész nemzetnek? – ez az a kérdés, ami Sallait sokszor foglalkoztatta. Hiszen neki jó lenne a csok, mert négy gyereke van, vagy jó lenne a földprivatizáció, mert szinte ingyen adták. De ezekben az ügyekben azt kell fontolóra venni, hogy jó-e ez mindenkinek. Eléggé igazságos? Mindenki hozzáfér? Schiffer ehhez hozzáfűzve elmesélte, hogy például neki sok devizahitele volt, amikor a végtörlesztésről szavaztak, de nemmel szavazott – mivel a szegényeken ez nem segített –, és utána nem is végtörlesztett. Más, nemmel szavazó ellenzéki képviselők viszont például megtették.

Sallai szerint a könyv minden magyar állampolgár számára tanulságos lehet, főleg azért, mert az ország a rendszerváltás óta nem tanulta meg, hogy mire való az Országgyűlés, mit is csinál pontosan egy országgyűlési képviselő. Ugyanis nem Superman, de nem is valamiféle lobbista, sőt – bár kap ilyen hívásokat – nem az a dolga, hogy a választókerületében az utcán döglötten heverő macskát eltávolíttassa. Az LMP-s képviselő blogbejegyzéseiben éppen az ilyen tévképzeteket akarta eloszlatni azzal, hogy bemutatta a képviselők mindennapi életét, gyakran őszintén rácsodálkozva a képviselői lét és a budapesti élet furcsaságaira. 

Sallai egyébként egy éve áprilisban jelentette be, hogy az idei választáson már nem indul képviselőnek. Ez annyiban módosult azóta, hogy egyrészről egyéniben, saját lakóhelyének választókörzetében (Jász-Nagykun-Szolnok 3. evk.) mégis ő lett az LMP-s jelölt, az országos listán pedig a számítások szerint nem befutónak számító tizenkettedik helyet vállalta. Az egyéni indulásról azt mondta lapunknak: mindenképpen szerette volna így támogatni a pártját, hogy mindenhol tudjanak jelöltet állítani; de a maga részéről a legesélyesebb ellenzéki győzelmének örülne. Ez pedig szerinte nem ő, így egyelőre nem is nagyon kampányolt.

Az esélylatolgatások szerint így Sallai képviselői karrierje idén áprilisban véget fog érni, bár azt hozzátette: egy nagyobb létszámú, húszfős frakció munkájában szívesen részt venne. A tíz fő alatti frakció tapasztalatai szerint egy daráló; ráadásul négy év kemény munka után nem igazán látja az eredményét az elvégzett munkának. Ettől függetlenül egyáltalán nem bánta meg, hogy elvállalta a képviselői szerepet négy évvel ezelőtt. Jó élettapasztalat volt számára ugyanis az, hogyan lehet az egyéni érdekeken túllépve nemzetben gondolkodni, olyan ügyeket képviselni, amelyek a nemzet dolgát viszik előre.

A képviselő arról is beszélt, hogy ez a négy év úgy repült el, mintha nem is lett volna. Alig tudott hazajárni, a saját ágyában aludni; gyerekei pedig úgy nőttek fel, hogy alig látta őket. Ő négy évet „beletolt” ebbe a szerepbe, de még négy évet így, ebben a formátumban nem tud elvállalni. Érez ebben egyfajta morális dilemmát, hiszen a nagy formátumú államférfiak akár az életüket is adták a hazáért. Ő rosszabb minőségű ember – mondta Sallai egy kissé elgondolkodva, és ugyan Orbánt leválthatónak gondolja, nem tudja, hogy mit hoz a következő időszak. Elmondta: eddig többször fogadta meg életében, hogy soha többé nem áll ki senkiért, és csak a sajátjaival törődik. Most a gyerekekkel akar lenni, egy új kiskutyát betanítani, a lovakkal foglalkozni. De a jövő bármit hozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.