Rekorder ózonlyuk van felettünk, extrém magas az uv-sugárzás

Az ózon mennyisége 16 százalékkal kisebb, mint a sokéves átlag, tizenöt perc alatt le lehet égni.

MN
2017. 08. 04. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) budapesti Marczell György Főobszervatóriumában pénteken rekordalacsony ózontartalom-értékeket mértek. A kirívóan alacsony ózonértékeknek megfelelően nagyon magas az uv-sugárzás mind az öt mérőállomáson. Az uv-index értéke már 13 óra körül megközelítette a 10-es skálán a 8-as értéket, de másutt is hét körül volt.

A légkör ózontartalmát 1969 óta folyamatosan mérik, és a mostaniak a valaha mért legalacsonyabb értékek, vagyis 1969 óta soha nem fordult elő, hogy az évnek ezen a napján ilyen alacsony legyen a légkör ózontartalma hazánk felett. A ma mért érték 276 Dobson-egység, 16 százalékkal alacsonyabb, mint az évnek ezen a napján szokásos átlagos érték. A természetes változékonyság alsó határa – azaz ami még normálisnak mondható a sokéves adatok alapján – 11 százalék.

A kiugró ózonhiánynak az oka a felső troposzférában napok óta tartó mediterrán beáramlás hazánk területe fölé. Az alacsonyabb szélességekről érkező légtömegek nagy valószínűséggel alacsonyabb ózontartalmúak, így főként huzamosabb ideig fennálló mediterrán beáramlás jelentős ózoncsökkenést tud okozni, különösen ha nagy magasságokban zajlik. A jelenlegi 6-7 kilométer magasságban zajlik már egy hete, és mára extrém nagy ózonhiányt tudott okozni. Az előrejelző modellek szerint az áramlás iránya meg fog változni, így jó esély van rá, hogy holnaptól az ózontartalom növekedjen, és a nagy ózonhiány megszűnjön.

Az OMSZ előrejelzése szerint szombaton még extrém, 10-es skálán 8,2-es uv-sugárzás várható, vagyis akár tizenöt perc alatt is le lehet égni. A szolgálat arra figyelmeztet, hogy mindenki fokozottan védekezzen a leégés ellen: napközben 11 és 15 óra közt, ha lehetséges, kerüljük a napozást, takarjuk a vállunkat, viseljünk szalmakalapot, használjunk fényvédő krémet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.