A fél országra kiadták a figyelmeztetést: havazás és erős szél jöhet

A hőmérséklet csúcsértéke –1 és +5 fok között alakulhat. Csaknem kétezer tűzoltó van készenlétben.

MN
2018. 02. 20. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros és Pest, valamint Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az érintett térségekben 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat.

Az előrejelzés szerint kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken változó intenzitású, jellemzően gyenge vagy közepes havazás, havas eső várható. Kisebb körzetekben akár 15 centiméter körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat. A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat. Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog, éjjel átmenetileg néhol ónos esőt sem lehet kizárni.

Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, csak kezdetben északkeleten lehet szakadozottabb a felhőzet. Az északkeleti, keleti szél megélénkülhet, néhol meg is erősödhet. A hőmérséklet csúcsértéke –1 és +5 fok között alakul, északkeleten lesznek a magasabb értékek. Késő este –1 és +3 fok várható.

Várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős hótakaró is kialakulhat. Egy adott területen naponta többször is változhat a csapadék halmazállapota. A heti előrejelzést itt találja.

Hétfőn a meteorológiai szolgálat arra hívta fel a figyelmet, hogy február utolsó, illetve március első napjaiban lehet Magyarországon a szezon leghidegebb időszaka: egyre több helyen napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjjel több helyen –10, helyenként –15 Celsius-fok alatti minimumokra kell készülni.

A várhatóan egyre intenzívebbé váló havazás miatt az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd reggel az MTI-t. Hozzátették, hogy ha az időjárási helyzet indokolja, a katasztrófavédelem az érintett megyékben operatív törzset hoz létre és megnöveli a bevethető emberek létszámát.

Közleményükben kiemelték: csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre – kéri az OKF.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.