Hamarosan olyan hideg lesz, hogy a kanyarban kettétörhet a kutya

Több helyen mínusz 10, helyenként mínusz 15 Celsius-fok alatti minimumokra kell majd készülni.

MN
2018. 02. 19. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI azt írja, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint – nagyrészt kontinentális eredetű – fagyos levegő árasztja el több hullámban Európa legnagyobb részét, és ezzel – viszonylag szokatlan módon – február utolsó, illetve március első napjaiban lehet Magyarországon a szezon leghidegebb időszaka: egyre több helyen napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjjel több helyen mínusz 10, helyenként mínusz 15 Celsius-fok alatti minimumokra kell készülni. Ezen a télen eddig hivatalos mérőállomáson még nem mértek mínusz 15 foknál hidegebbet. 

Az előttünk álló héten is igazi téli idő várható, sokfelé kiadós csapadékkal. A csapadék egy része hónak ígérkezik, eső az Alföldön eshet, míg a Dunántúlon akár komoly hóréteg is kialakulhat. A hét legvégére megszűnik a csapadék, és ezt követően szárazabb idő következik. Viszont ezzel együtt északkelet felől sarkvidéki eredetű légtömegek érkezhetnek térségünkbe, olyannyira, hogy a tél eddigi leghidegebb léghulláma áraszthatja el a Kárpát-medencét.

Mint megírtuk, ma csapadékra délutánig nem kell számítani, később viszont egyre többfelé valószínű havas eső, hó, az Alföldön eső is. Az északkeleti szelet több helyen kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 7 fok között várható, késő estére –3 és +3 fok közé hűl le a levegő.

Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, csak kezdetben északkeleten lehet szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható havazás, havas eső, délkeleten, délen eső is, ugyanakkor az északkeleti megyékben továbbra sem valószínű csapadék. Az északkeleti, keleti szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és –4 fok között alakul, de északkeleten a havas, kezdetben derült tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden –1 és +5 fok között várható.

A havazás veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős hótakaró is kialakulhat. Egy adott területen naponta többször is változhat a csapadék halmazállapota. A heti előrejelzést itt találja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.