Húsz év után először rendeznek NHL-profik nélkül téli olimpiát

1998 óta a férfijégkorong messze legfontosabb eseményének, ünnepének számítottak a téli olimpiák. Phjongcshangra ez épp nem igaz.

Gazda Albert
2018. 02. 14. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évszázados hagyomány szakadt meg húsz éve Naganóban, amikor először lehettek jelen az olimpiai játékok férfihokitornáján a legprofibb profik: a világ legjobb bajnoksága, az észak-amerikai NHL legigazibb szupersztárjai. Az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) és az NHL vezérkara között létrejött az ezt lehetővé tevő megegyezés,

egyrészt brutális színvonal-emelkedéssel járt, másrészt sosem látott presztízscsatákat hozott.

Az NHL küzdelmeit korábban nem szüneteltették az olimpiák idejére, így a csapatok – különös tekintettel Kanadára és az USA-ra – nem a legjobb összetételükben vettek részt ezeken a rendezvényeken. Sőt: a sportágnak eleve nem volt megméretése, ahol mindig minden válogatott optimális keretekkel szerepelhetett volna, hiszen az évente májusban esedékes világbajnokságok idején is tart még az NHL-playoff, így csak azok a klasszisok vébézhetnek, akiknek a csapatai kiesnek közben a küzdelmekből.

Öt olimpián ez másképpen volt tehát: Naganóban, Salt Lake Cityben, Torinóban, Vancouverben és Szocsiban. Meg is látszott, hogy kik uralják a sportágat mind a mai napig: azóta háromszor szerezték meg a bajnoki címet a kanadaiak, míg egy-egy sikerre voltak képesek a csehek és a svédek.

Az oroszoknak egyetlen aranyra sem futotta ebben az időszakban, sőt ezüstből és bronzból is mindössze egyet-egyet bírtak behúzni.

A történethez tartozik, hogy Nagano óta minden olimpia előtt hosszasan tárgyalt a részvételről az NHL és az IIHF, és gyakran csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy elengedi-e profijait az üzleti vállalkozásként működő bajnokság.

Phjongcshang előtt is többesélyes volt a dolog, és sokan sokáig nem akarták elhinni, hogy megszakadhat a sorozat.

Megszakadt, és a mezőny így értelemszerűen halványabb lesz, mint az előző alkalmakkor. Persze akik ott lesznek Dél-Koreában, azok is értik a dolgukat, a legtöbben az orosz bázisú nemzetközi bajnokságban, a KHL-ben pallérozódnak, de komoly a színvonala a svéd, a finn, a cseh, a svájci vagy a német pontvadászatoknak is. Az alapvető következmény: az esélyek így kiszámíthatatlannak mondhatók. Olyan favorit most biztosan nincs, mint a Sidney Crosby vezette Kanada volt a legutóbbi két tornán.

Még egy fontos fejlemény árnyalja a képet. A doppingügyekbe keveredett oroszok kollektív büntetése folytán jégkorong-válogatottjuk sem szerepelhet saját zászlaja alatt. A NOB döntését követően felmerült, hogy a csapat visszalép, majd az is, hogy a KHL-t sem állítják le a játékok idejére, és az ott érdekelt hokisoknak – bármely nemzethez tartozzanak – sem engedélyezik a részvételt. Később szerencsére győzött a józan ész.

Az ügy általuk méltatlannak tekintett fordulatai viszont extra motivációt jelenthetnek az oroszok számára.

Ez azért is érdekes, mert az utóbbi időben rettentő komoly pofonokba szaladt bele Oroszország: elsősorban az olimpiákon, de a világbajnokságokon is. Vancouverben és Szocsiban a negyeddöntőben búcsúztak. Mindkét kudarc iszonyú fájdalmas emlék számukra. Nyolc éve úgy kaptak ki Kanadától 7-3-ra, hogy fikarcnyi ellenállást sem bírtak tanúsítani, míg négy esztendeje a finnek intézték el őket hazai jégen. De nem feledhetik a 2017-es világbajnokság Kanadával szemben elvesztett elődöntőjét és a 2015-ös prágai torna fináléját sem, amikor 6-1-gyel tették őket helyre a juharlevelesek.

Olimpiát 1992-ben nyertek utoljára az oroszok Albertville-ben – akkor FÁK néven –, vb-t pedig 2014-ben. Most ráadásul a nevek alapján úgy tűnik, hogy tényleg az ő válogatottjuk lehet a legerősebb. Egykori és minden bizonnyal leendő NHL-klasszisok sora támadhatja az ellenfelek kapuját, Ilja Kovalcsuktól és Pavel Dacjuktól Nyikita Guszevig és Kirill Kaprizovig. Oleg Znarok szövetségi kapitány a szentpétervári SZKA-ból és a moszkvai CSZKA-ból hívta be fiai zömét – a maradék két kerettag Magnyitogorszkból érkezett, köztük a zseniális öreg: Szergej Mozjakin –, a játékkapcsolatokkal és a rutinnal tehát nem lesz probléma.

S hogy kik lehetnek a kihívóik? Ezúttal kevésbé valószínű, hogy Kanada és az Egyesült Államok domináns szerephez jut. Az 1980-as Lake Placid-i csodához – amikor az egyetemistákkal felálló USA legyűrte a Vörös Gépezetet a döntőben – mérhető

csoda lenne, ha a főként európai légiósokra építő tengerentúliak bármelyike ott lenne a végelszámolásnál.

Ha valaki mégis megállíthatja az oroszokat, az a vb-címvédő Svédország, a mindig veszélyes Csehország és az olimpiai bajnokságot még sosem nyert Finnország lehet. Mindhármuknál szóhoz jut egyébként egy-egy ifjú zseni. A hokivilág mindenekelőtt a 2000-es születésű Rasmus Dahlinra fog figyelni, aki szinte biztosan 1/1-es lesz az idei NHL-drafton, de kíváncsiak az ínyencek a cseh Dominik Kubalíkra is, illetve még inkább a finn Eeli Tolvanenre, aki 18 évesen a KHL-es Jokerit legponterősebb támadója. 

A lebonyolítás rendje Phjongcshangban

A tornán tizenkét válogatott vesz részt, amelyek először három négyes csoportban körmérkőzéseket játszanak. Az összesített eredmények alapján a legjobb négy egyenes ágon negyeddöntős, míg az 5–12. helyezettek egymás ellenében beosztva igyekeznek elérni ezt a lehetőséget. Közép-európai idő szerint szerdán 13.10-kor indul útjára a korong az Oroszország–Szlovákia és az USA–Szlovénia meccsen. A további résztvevők: Finnország, Németország, Norvégia, Svédország, Csehország, Dél-Korea, Svájc, Kanada. A negyeddöntőket február 21-én, az elődöntőket 23-án rendezik, a bronzmeccsre 24-én, a döntőre 25-én kerül sor. Rossz hír az európai rajongóknak: a finálé kezdési időpontja – a tengerentúli piacra való tekintettel – hajnali 5 óra 10 perc. Lenne némi pikantériája, ha az a tengerentúli piac akkor már nem is lenne érdekelt...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.