Seprűs fenékpaskolók, félelmet nem ismerő repkedők

Hogy lehet valakinek az öltözéke csupán egy boxer és egy sál a téli olimpián? Látogatás curling- és síugró-eseményen.

Radványi Benedek
2018. 02. 19. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy több örömben és izgalomban legyen részem, mint amit Elizabeth Swaney produkciója jelentett hétfőn, két másik sportág eseményeit vettem célkeresztbe. Elsőként a curlingét, amelynek versenyei során négy párharc zajlik ugyanabban a csarnokban egyszerre. Tegnap a férfiak második „idősávjában”, helyi idő szerint kora délután a selejtező csoportmeccsek kilencedik körét rendezték a tizenkettőből.

A környezet nemcsak a versenyzők nemét tekintve volt úrias, a curling mindig is híres volt a sportszerűségről, nem a heves érzelmek kifejezésének terepe. Ám amikor nyolc nemzet szurkolói ülnek lelátón, óhatatlanul akadnak érdekes megnyilvánulások. És most nem elsősorban arra a kanadai szurkolóra gondolok, aki nyakában egy sállal, amúgy viszont csak egy szál alsónadrágban állt be a sorba a büfében, hanem inkább a hanghatásokra.

Míg az egymástól egy-egy lépésen belül elhelyezkedő pályákon a versenyzők többnyire kiáltásokkal, vezényszavakkal kommunikálnak – no meg elismerés gyanánt akár egymás fenekének seprűvel való megpaskolásával, miként a brit Kyle Smith tette Kyle Waddellel –, a szurkolókból fel-feltörtek az érzelmek. Hogy a hazaiak jobbára sikítással ünneplik a kedvenceiket, azt megszokhattuk (másodszorra volt okuk a curlingpályán az örömre, 8-6-ra nyertek Olaszország ellen, a végeredmény kialakulásához hasonló ünneplés zajlott a lelátón, amikor az első endet 3-0-ra nyerték).

A lelátó két oldalán is elhelyezkedő svájciak apró csengők rázásával ünnepelték a győzelmüket, de akadt jóval váratlanabb esemény is: a jobbára azért csendben zajló küzdelmek közepette egyszer csak felcsendült a Happy Birthday néhány amerikai torokból. A kanadaiak ellen küzdő honfitársuknak, Matt Hamiltonnak énekeltek, aki pont ezen a napon ünnepelte születésnapját.

Az esti program jóval inkább a látványról szólt: a síugrósáncok alatt, az ugyanott egy futballpályát is kiszolgáló lelátón foglaltam helyet, a férfi csapatverseny döntőjén. Didergésem közepette az a véleményem alakult ki, hogy a síugrók sokszor citált bátorságát csak az tudja felmérni pontosan, aki élőben is megnéz egy versenyt, látja az őrült magasan lévő sáncot, s ahogyan annak aljáról elrugaszkodik és a lehető legmesszebbre repül, ráadásul szerencsésen földet is ér az éppen soros vállalkozó.

Akár a nemrég lapunknak is nyilatkozó lengyel Kamil Stoch, aki a nagysáncot már megnyerte egyéniben, s most még nagyobbat is ugrott a szombatinál (139 métert), ám négyesük végül harmadik lett a Daniel Andre Tande (legjobbja 140,5 méter volt) vezette norvégok és a németek mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.