Egyre többen maradnak adósak a közös költséggel

A rezsicsökkentés ellenére is megháromszorozódhatott a társasházak kintlevősége az elmúlt néhány évben.

Hava Nikita
2017. 06. 19. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rezsicsökkentés ellenére is megháromszorozódhatott a társasházak kintlevősége az elmúlt néhány évben – közölte lapunkkal a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke, Farkas Tamás. Az óvatos fogalmazás azért indokolt, mert a közös költségek elmaradásáról senki nem vezet hivatalos statisztikát. A LOSZ legutóbbi, 2015 végén készült mintavételes felmérése szerint 9,5–10,5 milliárd forint lehet a kintlevőség, ami azóta valószínűleg tovább növekedett. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke, Kaplonyi György szerint nem ennyire magas az elmaradások összege, de egyre többen vagy egyre nagyobb tételben nem fizetik be a kötelező közös költséget.

A LOSZ elnöke kérdésünkre elmondta, hogy az érdekkörükbe tartozó házkezelő szervezeteknél a hátralék akkor okoz igazi problémát, ha mértéke meghaladja az éves bevétel 10 százalékát. Ha a nem fizető lakosok miatt már likviditási gondok keletkeznek, elsősorban a karbantartásra, felújításra jut kevesebb pénzeszköz. A szövetségek azon kérdésünkre, miképpen tudják behajtani az adósokon a kintlevőséget, azt közölték, behajtásra nincs más mód, mint a tulajdonos lakását elzálogosítani, majd végrehajtást indítani. A LOSZ szerint a behajthatóság akadálya a sok bürokratikus feladat és kifizetendő díj, illeték. Mivel számára bevételt jelent, Farkas Tamás szerint ezekről a kormány nem kíván lemondani.

A LOSZ sajnálatosnak tartja, hogy a kormányzat gyakorlatilag megszüntette a vissza nem térítendő energetikai és korszerűsítési támogatási programokat, pályázatokat. – Országos szövetségünk abban érdekelt, hogy ezeket visszaállítsák, ezt természetesen kezdeményezni is fogjuk – jelentette ki Farkas Tamás.

A kormányzat által napirenden tartott témáról, vagyis a panelházak visszabontásáról megkérdeztük a két szervezetet: álláspontjuk szerint az ötlet nem elvetendő. A LOSZ-t épp a napokban hívta meg a miniszterelnökség egyeztetésre a folyamat elindításáról, bevezetésének lehetőségeiről, így a lakásszövetség ennek a vizsgálatnak a befejeztéig érdemben nem kíván előzetes véleményt nyilvánítani. Annyit azonban szükségesnek tartottak megjegyezni, hogy mindenféle ellenkező híreszteléssel szemben ezt nem lehet egy-két éven belül megvalósítható feladatként kezelni, és a jövőben ilyen természetű kérdésekben körültekintőbb kormányzati kommunikációra van szükség. Kaplonyi György viszont úgy látja, hogy ha továbblépnének is a döntéshozók az ügyben a jelenlegi ötletelési szintről, a gyakorlati megvalósítást nehezítheti, hogy egyes tulajdonosokat nem lesz könnyű meggyőzni a költözésről. A szakember szerint inkább egy felújítási programnak lenne értelme, hiszen a házgyári technológiával épült házak elöregedtek, korszerűtlenné váltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.