Lázár: Német mintára tervezik az új panelprogramot

A tervezett mintaprogramban felmérnék a házak állapotát, egyeztetnének a lakókkal, és ez után döntenének.

MN
2017. 06. 08. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgetővé vált az országban található 549 ezer panellakás felújítása, mivel az 1970 és 1990 közt épült házak életciklusa lejárt, mindenképpen modernizálásra szorulnak – mondta a szokásos csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az elmúlt tizenöt évben ebből 72 ezer lakást újítottak fel, ami a politikus szerint nagyon kevés, a következő évtizedben ennél sokkal gyorsabb ütemre lesz szükség, és a hőszigetelés önmagában nem is elegendő.

Orbán Viktor miniszterelnök május 26-án jelentette be Hódmezővásárhelyen, hogy kísérleti programot indítanak, amelynek része lehet akár a tízemeletes blokkok felső szintjeinek lebontása is. A bejelentés komoly vitákat és indulatokat váltott ki, Lázár ezért beszélt róla viszonylag hosszan. Azt is bejelentette, hogy pénteken a hódmezővásárhelyi közgyűlést tájékoztatja a tervekről.

A kormány egyeztetést kezdeményez a panellakásban élő 1,1 millió embert képviselő szervezetekkel, mert csak olyan lépést tart elképzelhetőnek, amellyel a lakástulajdonosok egyetértenek. A kabinet egyeztetni kíván az építészszakmával is, hiszen sokan vannak, akik terveztek panelházakat, részt vettek az építésükben, illetve kiérlelt koncepciójuk van a panellakásokkal kapcsolatban. Felvették emellett a kapcsolatot azokkal a német tartományokkal is, ahol komoly panelrekonstrukció volt, hogy megnézzék, hogyan lehet élhetőbbé tenni ezeket a házakat.

Lázár szerint a házak statikai állapota azt mutatja, hogy felújíthatók, de kérdés, hogy ez mennyibe kerül, és megéri-e. A hódmezővásárhelyi mintaprogram lényege pont az lenne, hogy felmérjék a házak technológiai állapotát, például a teljes gépészetet és az áramellátást is. Ezek után kell mérlegre tenni a lehetőségeket: vagy új házakat kell építeni, vagy felújítani a meglévőket, esetleg támogatást adni a lakóknak saját ház vásárlására. A Németországban bevált megoldások közt van a visszabontás is, de az első, hogy a lakókkal meg kell állapodni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.