Már három százalék alatti thm is létezik

A nagy bankok egyelőre megvárják a versenytársakat a fogyasztóbarát hitel piacra dobásával.

Hajdú Péter
2017. 07. 09. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örülhetnek a lakásvásárláson gondolkodók, mert 2017-ben hónapról hónapra csökkent a lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója (thm). Újdonságként pedig megjelent az FHB jegybanki minősítést elért fogyasztóbarát lakáshitele is. Érdekes módon ugyanakkor ez a húszéves futamidőre nyújtott, tízmillió forintos összegű, fogyasztóbarát kölcsön nem a legolcsóbb, hiszen 4,64 százalékos thm-jével csak a harmadik az ötéves kamatperiódusúra nyújtott hitelek sorában. A bank tízéves kamatperiódusra kínált fogyasztóbarát lakáskölcsöne a dobogóra sem fér föl. Kamatozását tekintve ugyan listavezető, egyéb magas költségei miatt azonban csak a negyedik legkedvezőbb költségű hitel – olvasható a Bankmonitor elemzésében. A fogyasztóbarát minősítés jelentősége nem annyira a költségek csökkentésében áll, hanem inkább abban, hogy a feltételek egységesítésével sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak ezek a kölcsönök – nyilatkozta lapunknak az ügyben Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.

A fogyasztóbarát hitelek megjelenésétől sokan azt várták, hogy hatásukra egyre olcsóbbak lesznek az egyéb kölcsönök; erre csak részben került sor. Ugyan a hat hónapos kamatperiódusra kínált hitelek között már 2,85 százalékos thm-mel kínálják a legolcsóbbat, a korábban kifejezetten alacsony költséggel kínált, háromhavi kamatperiódusra fölvett kölcsönök thm-je viszont átlagosan másfél-két százalékponttal emelkedett. Ezzel szemben a fél évre vagy egy teljes évre fixált kamatozású termékek esetében 0,1 százalékpontos kamatcsökkenés tapasztalható.

A rövid kamatperiódussal kínált hitelek népszerűsége egyébként is csökkent, a devizahitelezés okozta sokkból tanulva az emberek egyre inkább a hosszabb távra fixált kamatozású hiteleket keresik. Így ma már a kihelyezett hitelek több mint felét öt évre, illetve annál hosszabb kamatperiódusra veszik föl a lakást vásárlók. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen kölcsönök körében erősödik a verseny, különösen hogy az első fogyasztóbarát hitel már a piacon van, s várható, hogy hamarosan újabbak jelennek meg. Sándorfi Balázs úgy véli, a fogyasztóbarát hitel megjelenésének csak mérsékelt hatása lesz a kamat-, illetve thm-szintekre. Ennek oka, hogy a piacon lévő hitelek kétharmada (150 ezer forintos havi fizetés esetében), illetve háromnegyede (250 ezer forintos havi fizetés esetében) már a fogyasztóbarát hitelek feltételeinek bejelentésekor megfelelt a kamat-, illetve thm-feltételeinek. Az egyéb feltételekben lehet szüksége módosításra azoknak a bankoknak, amelyek el akarják nyerni a jegybanki minősítést. Ezen feltételek módosítása szerinte nem okozhat komoly gondot a hitelintézetek számára.

Piaci elemzők az újfajta minősítés megjelenése kapcsán arra is fölhívják a figyelmet, hogy bár néhány nagy bank már a konstrukció meghirdetésekor kijelentette, ott lesznek az elsők között, egyelőre csak az FHB bukkant fel a piacon termékével. A magyarázat az lehet, hogy a nagyobb hitelintézetek még kivárnak, mikor és milyen termékkel jelennek meg a versenytársak, és ezek ismeretében dobják piacra majd a saját ajánlatukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.