Az egész gazdaság bajba kerülhet a magas albérletárak miatt

Hiába kapna valaki állást valahol, ha a lakhatása nem megoldott.

Illés József
2017. 11. 30. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan magasra emelkedtek az utóbbi időszakban a fővárosban és a regionális központokban a lakásárak, illetve az albérleti díjak, hogy az már akadályozza a munkaerő mozgását – nyilatkozta lapunknak a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezetője. Petz Raymund elmondta: kedvezőtlen hatással lehet az egész gazdaság működésére, hogy a magas lakhatási költségek miatt nehézkes a munkavállalók országon belüli költözése.

Az átlagos négyzetméterenkénti albérletár a fővárosban 2000-3000 forint, de a felkapott helyszíneken akár négyzetméterenként 4000-5000 forintos bérleti költségekkel is találkozni lehet. A vidéki nagyvárosokban viszont az átlagos tarifa négyzetméterenként 1500-2000 forint, de az olcsó bérleményekért is elkérnek 1000 forintot négyzetméterenként. Egy-egy lakható otthon megvásárlása pedig ma már a vidéki városokban is tízmillió forintnál kezdődik, a fővárosban legalább 15 millió forintot igényel, felső határ pedig szinte nincs.

A szakember szerint a kormányzat elsősorban az új otthonok megszerzést támogatja, például a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok), miközben a munkavállalók megfizethető bérlakáshoz jutását alig segíti. Teszi ezt annak ellenére, hogy számos ember munkához jutását tennék lehetővé az elérhető áron bérelhető ingatlanok, mivel a szegényebb régiókból a munkalehetőséget kínáló településekre költözés legfontosabb feltétele a megfizethető lakhatás. A szakértő úgy látja: a kormányzatnak nem áll szándékában, hogy nagyszabású bérlakásépítési programot indítson, de ha mégis elkezdődne egy építési hullám, annak a megvalósítása éveket venne igénybe. Így az elkövetkező néhány évben az olcsó lakást keresők szemszögéből nézve szinte biztosan nem javul a helyzet sem az ingatlanforgalmi, sem az albérleti piacon.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület álláspontja az, hogy nem halogatható tovább a megfizethető és jó minőségű bérlakások építése. Mind az államnak, mind az önkormányzatoknak, mind a cégeknek elemi érdeke és kiemelt feladata lenne, hogy közösen megoldást keressenek erre a problémára – hangsúlyozza a szakmai szervezet. A szakértők úgy vélik: az ingatlanárak utóbbi időszakban tapasztalt évi húsz-harminc százalékos emelkedéséhez az is hozzájárult, hogy egyre nagyobb a külföldi vevők jelenléte a hazai lakáspiacon. Az Ingatlan.com adatai szerint idén a kínai vásárlók kereslete erősödik a legdinamikusabban. Így ebben az évben már 40 százalékkal több kínai érdeklődött a magyarországi lakóingatlanok iránt, mint tavaly. Az ingatlanhirdetési portál úgy tapasztalta, hogy a távol-keleti országból érkező érdeklődések hat-nyolc budapesti városrészre koncentrálódnak. – A fókuszkerületek közé tartozik Budán a II. és a III. kerület, ezekben a városrészekben a Kínából érdeklődők leginkább az 54–80 millióért kínált ingatlanokat keresik. A pesti oldalon a XIV., a XVI. és a XVII. kerület 47 és 69 millió forint közötti lakásai, házai a legnépszerűbbek a körükben – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a befektetési cél miatt a belvárosi kerületek közül az V. és VI. kerület is a népszerűbb városrészek közé tartozik: itt tipikusan 78 millió, illetve 42 millió forint értékű ingatlanok iránt érdeklődnek Kínából.

Az Ingatlan.com elemzése a külföldiek keresletét vizsgálva rámutat arra is, hogy a mennyiséget tekintve Németországból érdeklődtek a legtöbben a magyar lakások iránt, és novemberig 27 százalékkal többen kerestek itt ingatlant a németek, mint egy évvel korábban. Az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkező kereslet pedig éves szinten 10, illetve 30 százalékkal növekedett.

Az ingatlanportál szakembere elmondta: az európai országokból érkező kereslet egy része befektetési célú, ennek pedig a magyarázata az, hogy a magyarországi lakóingatlanok a 2014-ben elindult áremelkedés ellenére is viszonylag olcsónak számítanak nemzetközi és régiós összevetésben egyaránt. A szakértő felidézte a portál korábbi elemzését, amely szerint a tényleges adásvételek alapján a külföldiek részesedése a magyar lakáspiacon hat-hét százalékosra tehető. A külföldiek a főváros mellett a Balaton környéki és a gazdasági szempontból jelentősebb településeken, például Debrecenben, Győrben és Kecskeméten található ingatlanokat keresik – jegyezte meg a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.