Ni hao! A kínai kormányfő látogatásával ma nehéz nap virrad Budapest népére

Tegnap Li Ko-csiang már az Alabárdos étteremben vacsorázott a Várban, de a neheze még hátravan.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2017. 11. 27. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai naptól szerdáig Budapest keletre nyit, egészen pontosan Kínára figyel. Hétfőtől szerdáig a magyar fővárosban rendezik meg ugyanis Li Ko-csiang kínai miniszterelnök és tizenhat kelet-közép- és kelet-európai ország kormányfőinek (16+1) csúcstalálkozóját. 

Li Ko-csiang már tegnap megérkezett Budapestre, kormánydelegációjának gépe vasárnap délután landolt a Liszt Ferenc repülőtéren.

Vasárnap este pedig vacsoráját a kínai kormányfő az őt fogadó Orbán Viktor miniszterelnökkel költötte el a budai várnegyedben lévő Alabárdos étteremben. Erről egy szép fotóval is kedveskedett az MTI-nek a Miniszterelnöki Sajtóiroda:

A budapestiek közül lesznek persze, akik nem feltétlenül lelkesednek majd a csúcstalálkozóért. A kínai miniszterelnök és más külföldi vezetők látogatása ugyanis hétfőtől szerdáig lezárásokat és forgalomkorlátozásokat jelent majd a kiemelt biztonsági intézkedések miatt. 

Ráadásul sok hűhó, ha nem is egészen semmiért, de egyelőre nem túl sokért. A hangzatos szavak és a nagy horderejű bejelentések ellenére ugyanis a számok azt mutatják, egyelőre stagnálnak a két ország gazdasági kapcsolatai: Magyarország súlya egyre kisebb Kína külföldi befektetései között, és hazánk is mindinkább piacot veszít a távol-keleti országban. 

Az is kérdéses, hogy Peking szempontjából mennyire nevezhető sikeresnek eddig a 16+1 program néven ismert partnerségi projekt. Vannak olyan hangok, amelyek szerint Kína eleve igencsak félreértette a térséget, amikor és ahogyan megpróbált az orosz és a nyugati érdekszféra között Kelet-Európában hídfőállásokat kiépíteni. 

Némi reményre adhat okot, hogy ma írnak ki közbeszerzési eljárást az egyik presztízsberuházásnak számító projektben: a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújításáról. Ez a Peking által támogatott pályafelújítási terv az utóbbi években valóságos szimbólumává vált Magyarország „keleti nyitásának” (a tervek szerint a kínai árucikkek majd ezen a vasútvonalon zúdulhatnak konténerekben Európa belseje felé), de egyelőre nem a legjobb értelemben. Sok sebből vérzik ugyanis a projekt: uniós vizsgálat, magas költségek, megkérdőjelezhető kihasználtság, versenyképes alternatív útvonalak szerepelnek az ellenérvek között. A kínai miniszterelnök látogatása talán most lökést ad a 750 milliárd forintba kerülő vasútépítésnek. Biztos, ami biztos, azért Budapest határából ma délután ünnepélyesen útnak indítanak egy tehervonatot Kínába.

A nap során Matolcsy György MNB-elnök is szerephez jut: a Magyar Nemzeti Bank szimpóziumát nyitja meg, ahol kínai illetékes részvételével az MNB „Renminbi-kezdeményezés” nevű programjáról tanácskoznak. (Ez a program hivatott arra, hogy a kínai devizában való elszámolást és értékpapír-tranzakciókat lehetővé tegyék, illetve megkönnyítsék.)

A Magyar Művészeti Akadémia művészetelméleti tagozata eközben hétfőn kétnapos konferenciába kezd, amelynek címe (minden bizonnyal csak véletlen egybeesésről van szó): Keleti hatások és motívumok a magyar művészetben.

Ami a magyar belpolitikát illeti, unatkozni ezen a téren sem fogunk: a parlamentben az interpellációkat követően, várhatóan 16 órától, Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésekre válaszol. A lajstromba vett kérdések szerint mások mellett Vona Gábor, Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Volner János is csatasorba áll.

Ezt követően a Momentum Mozgalom két budapesti jelöltje este a belvárosban tart programbemutatót, de a sajtót talán jobban érdekli majd, hogy a momentumosok szakpolitikai stábja a civiltörvény visszavonásáért indított aláírásgyűjtési akció első hetét is értékeli.

A Budapesten közlekedők egyébként a BKK oldalán kimerítő tájékoztatást kaphatnak a 16+1 tanácskozás miatti forgalomkorlátozásokról és lezárásokról.

Ha viszont tibeti zászlót is vinnének magukkal, legyenek óvatosak: a 444 híradása számolt be arról, hogy ebből már akadt problémája tegnap egy pesti polgárnak, akit rendőrök rohantak meg, amikor egy ilyen lobogóval próbált meg tiltakozni az elhaladó kínai delegáció gépkocsioszlopa előtt.

pedig természetesen a Piszkos Fred, a kapitányból választottuk:

„Aszután áll, hogy egy uralkodó, bizonyos Bonepárti aszt mondta, hoty kenyérrel és vassal Kínáig is eljut Franciaországból. Asz nem kunszt. Próbálja meg egy vas nélkül, ahogy én szoktam.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.