Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Hszi Csin-ping menetel

Kína első emberének továbbra is a stabilitás és a biztonság a legfontosabb.

Buzna Viktor
2017. 10. 20. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán ült össze a Kínai Kommunista Párt XIX. kongresszusa, és a végletekig formális esemény már első napján súlyos krimik ihletőjévé vált. Sötét intrikákról írt a sajtó, a színfalak mögött örvénylő energiák eredőjeként pedig a párt főtitkára, Hszi Csin-ping jelent meg. Úgy repkedtek a szuperlatívuszok a történelem egyik legkeményebb kezű kommunistájaként, a hatalmát példátlan akarattal megragadó-megerősítő vezetőjeként bemutatott Hsziről, mintha egy az emberiség elpusztítására épített gép, egy felturbózott szuperpártfőtitkár-prototípus volna. Ehhez képest az egyhetes esemény egyetlen lényeges momentuma eddig az volt, hogy Hszi három és fél órán át olvasta fel 32 440 szavas beszédét – amely nem sokban különbözött az öt évvel ezelőtti XVIII. kongresszuson elhangzottól.

A belügyeket illetően továbbra is a „józan” prosperitás a cél, ami nem csupán anyagi jólétet ígér, de megköveteli a kiterjedtebb szociális hálót, az élhetőbb környezeti viszonyokat, az összeszedettebb jogállamot és a korrupció letörését is. A gazdaságpolitika keresi a kiutat a növekedési csapdából, ennek érdekében a cél a versenyképesség fenntartása az innovációt igénylő iparágakban. A hadsereg modernizálása sem új elképzelés, míg a külpolitikában változatlanul az ország gazdasági súlyának megfelelő pozíció elfoglalásán van a hangsúly. Az ideológiai keretrendszer sem lett más: a „kínai karakterjegyekkel felruházott szocializmus” adja a szimbolikus vázat.

Ezzel együtt nyilván nem kizárt, hogy Hszi valóban hosszabb távra szeretne berendezkedni. Miként arra a híradások is rámutattak, a pártfőtitkár-államfőnek valóban van hajlama a titulusok halmozására: az elmúlt öt évben így vált például a hadsereg összhaderőnemi központjának parancsnokává. Gyanakvásra adhat okot a korrupció elleni kampánya is. Máshol is előfordul, hogy a nemes törekvés eszközt jelent a riválisok eltávolítására.

Ám vannak arra utaló jelek is, hogy 2022-ben az idén 64 éves Hszi nem megy majd szembe a 68 éves korhatárra vonatkozó elvárással. 2012-es hatalomra lépésekor a jogállamiság erősítése legalább annyira hangsúlyos volt a programjában, mint az azóta sokat emlegetett korrupció elleni fellépés. A korlátok önhatalmú átlépése ezért hitelének csorbulását is magával vonná – miközben a törvénykezés kiszámíthatósága elsősorban a külföldi tőke bizalmának elnyerését célozta. Az elmúlt napokban megjelent sajtóbeszámolók is mutatják: ehhez a kérdéshez a nemzetközi közvélemény érzékenyen viszonyul. Ne feledjük, Peking számára minden, ami a gazdaságnak árthat, ördögtől való. Megkérdőjelezi Hszi esetleges hatalmi kilengéseit az is, hogy az idén 96. évét taposó Kínai Kommunista Párt nem hagyja veszni a tapasztalt munkaerőt. Jelzésértékű, hogy a kongresszust megnyitó eseményre Hszi két elődjével, a 74 éves Hu Csin-taóval és a 91 éves Csiang Cö-minnel vonult be a terembe. Lám, a nagy öregek nyugdíjazásuk után is a párt sorsán tartják vigyázó szemüket. Bár a két korábbi vezető megítélése nem hibátlan (Hu épp a korrupcióval égette meg magát), a folytonosságot szimbolizáló státusuk mára felülírta hibáikat.

Innentől tehát az a kérdés, hogy mit érdemes figyelni a következő öt évben, milyen logika mentén következtethetünk a hatalmi viszonyok átrendeződésére.

A jövőben is a stabilitás és a biztonság fenntartása marad a kulcs. Erre nem pusztán abból következtethetünk, hogy fontosságukat Hszi 2012-ben és most is sűrűn hangoztatta. Az öt évvel ezelőtti pártkongresszuson és a most elmondott két beszéd közötti párhuzamok mellett a kontinuitás fontosságát hangsúlyozzák az utalások a párt korábbi nagy vezetői, Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping hagyatékára is.

Ez a bizonyos stabilitás és béke Hszi számára ugyanazért fontos, amiért elődei is első helyen tartották szem előtt. A kínai történelem dinamikáját alapvetően a rend és a káosz közötti hullámzás határozza meg. Az országot időszámításunk előtt 221-ben a Csin dinasztia első császára egyesítette először. De ahogy a huszadik századi gondolkodó, Feng Jü-lan érzékelteti: a kínai embert már évszázadokkal korábban foglalkoztatta az egység gondolata. Nem véletlen, hogy ennek megteremtése és fenntartása a konfuciánus etika szerint az államférfi legfontosabb erénye. És ez most válik különösen fontos szemponttá.

Hiába lett ugyanis Kína a világ egyik szuperhatalma, az ország vezetése kötéltáncra kényszerül. 1,4 milliárd fős lakosságnak és a társadalom ötvenhat etnikai csoportjának kell biztosítani az anyagi jólétet és szociális hálót hosszabb távon is, csökkentve eközben a környezetszennyezést, és kordában tartva a lassan erősödő nacionalizmust. A következő öt év ezért valójában nem Hszi személyes ambícióiról szólhat. Hanem arról, hogy ezt a bizonyos egységet a jövőben vele vagy nélküle sikerül fenntartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.