Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ötszázhuszonnyolc éve oda az igazság, és ez a kampányzárók napja

Devizahitelesek demonstrálnak a Fidesz kampányzárója előtt Székesfehérváron.

Csécsi László
2018. 04. 06. 4:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötszázhuszonnyolc éve oda az igazság. 1490-ben ugyanis ezen a napon halt meg Mátyás király Bécsben. Hogy agyvérzés vagy mérgezés okozta-e a halálát, arról több mint ötszáz éve folyik a vita, bizonyítékot azonban már nemigen fogunk találni egyik feltételezésre sem. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a jó királyt évszázadok óta Mátyás testesíti meg a magyar történelemben. Még úgy is, hogy a történészek szerint korántsem volt olyan boldog az élet az uralkodása alatt, mint ahogy azt az emlékezet lefesti. De kit érdekelnek a tények? Ma sem az alapján ítéljük meg a politikai vezetőket, hogy mit tettek az emberekért.

A pártvezetők tisztában vannak azzal, hogy a cselekvés szavakkal is kiváltható. Talán ez az oka, hogy a kampányidőszakban szinte mindenki a hangerőre és kevésbé a mondanivalóra helyezte a hangsúlyt. Ennek azonban hamarosan vége. A mai nap ugyanis a kampányzárók jegyében telik. Az MSZP–Párbeszéd, a Lehet Más a Politika és a Fidesz is ma tesz pontot a hivatalos kampány végére. A következő napokban már csak a kevésbé hivatalos térítés megy majd. Ebben valószínűleg a Fidesz lesz a legeredményesebb, hiszen az aktivistáinak nem kell azon fáradozniuk, hogy azokat próbálják meggyőzni, akiket eléjük sodor az élet. Ők lelkiismeretesen kitöltött listákból dolgozhatnak. Akár az államvédelmisek 30-40 évvel ezelőtt.

A Fidesz kampányzárójára Székesfehérváron, a Városház téren kerül majd sor délután 5 órától. Ott, ahol az Országalma áll. A beszédet Orbán Viktor mondja. Egy órával korábban ugyanitt a Nem adom a házamat mozgalom tagjai gyűlnek össze, hogy hangot adjanak az elégedetlenségüknek.

Bár az Orbán-kabinet az eredményei között tartja számon, hogy megoldotta a devizahitelesek problémáit, nem mindenki érzi úgy, hogy segített rajta a kormány. Jelenleg kilencszázezer magyar család nem tudja fizetni a hitelét, többségük akár az utcára is kerülhet, ha a választások után feloldják a kilakoltatási moratóriumot.

Ma Budapestre érkezik és részt vesz a szmolenszki légi katasztrófa áldozatai emlékművének felavatásán Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke. A 2010-es szmolenszki légi katasztrófában a lengyel állami küldöttség 96 tagja halt meg, köztük volt a PiS elnökének ikertestvére, Lech Kaczynski akkori államfő is. Hogy ennek mennyi köze van a kampányhajrához, az egyelőre nem világos, bár az emlékmű átadását biztosan nem véletlenül időzítették erre az időpontra.

Ma tovább folytatódnak a tüntetések a Gázai övezet és Izrael határán, annak ellenére, hogy egy héttel ezelőtt legalább tizenhat palesztin vesztette életét és több százan megsebesültek a megmozdulásokban, a visszatérés menete nevű tüntetéssorozaton. Március 30-án, a föld napján a palesztinok arra emlékeznek – ami aztán rendre zavargásokba torkollik –, hogy 1976-ban az izraeli biztonsági erők végeztek hat emberrel, akik a palesztin földek izraeli elkobzása ellen tiltakoztak. Május közepén pedig jön a katasztrófanap (jam an-nakba) nevű gyásznap, Izrael Állam általuk katasztrófaként megélt létrejötte; ha minden a tervek szerint halad, az Egyesült Államok is ekkor költöztetheti át nagykövetségét Jeruzsálembe. Izraelt többen azzal vádolják, hogy túlzott katonai erőt alkalmaz a tüntetők ellen. Az ENSZ arra készült, hogy nyilatkozatot ad ki a tüntetések kapcsán, de ezt végül az Egyesült Államok megakadályozta.

A múlt hét pénteki összecsapások óta egyre éleződik a feszültség. Az izraeli védelmi miniszter a múlt hét péntekinél is keményebb választ ígért a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamásznak arra az esetre, ha megismétlődne a határzavargás. Hogy ez nem csak üres fenyegetőzés, azt az is bizonyítja, hogy csütörtökre virradó éjjel az izraeli hadsereg lelőtt egy palesztin fegyverest. Csak bízhatunk benne, hogy a mai tüntetés nem torkollik katasztrófába. Az ugyanakkor borítékolható, hogy a konfliktus el fog húzódni, a Hamász terveiben ugyanis az szerepel, hogy a megmozdulássorozat egészen májusig tart majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.