Albert Camus ismeretlen levele és ’56

Egy Franciaországban élő magyar fotós küldött szerzőnknek egy mindeddig publikálatlan Camus-levelet.

2016. 12. 01. 20:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 1956. november 20-án keltezett levélből kiderül, az Association des Jeunes de la France Libre (Szabad Francia Fiatalok Egyesülete) felkérte Camus-t, hogy vegyen részt november 27-én este 9-kor a Salle Wagramban azon a nagygyűlésen, amelyen a francia fiatalok megemlékeznek a magyar ifjúságról (la jeunesse Française rendra hommage à la jeunesse Hongroise). Franciaországban akkoriban nagyon sokan voltak, akik gyűléseket szerveztek a magyar forradalom és szabadságharc mellett.

Nem meglepő ez a hozzáállás a részükről, hiszen abban az időben egyfajta csodaváró hangulat uralkodott ott is. A forradalom leverésének hírére Párizsban és a nagyobb városokban heves tüntetések zajlottak, amelyek nemcsak a szovjetek, hanem a Francia Kommunista Párt ellen is irányultak. Egy ilyen tüntetésen a feldühödött tömeg egy része megrohamozta a kommunista párt székházát, behatolt az ablakokon, és felgyújtotta az épületet. Strasbourgban csak a rendőrség erélyes fellépése akadályozta meg ugyanezt. A november elején meginduló magyar menekültek tömegét ugyanakkor rendkívüli részvéttel fogadták, rengeteg segélyt osztottak szét.

Albert Camus november 23-ai válaszlevelében azt írja, nem tud részt venni a rendezvényen, de szeretné, ha Michelle Dalbert – aki feltételezhetően a felkérő levél aláírója – elmondaná a résztvevőknek, hogy miről beszélt volna.

„Miután húsz éven át, közvetve vagy közvetlenül, részese voltam véres történelmünknek, az egyetlen, amit tudok – ezt ma a nyilvánosság előtt állíthatom –, az, hogy a végső érték, amelyért élni és harcolni érdemes, az csakis a szabadság” – fogalmazott a világhírű író.

 Albert Camus pályáját egész életében a szembenállás jellemezte a létező körülményekkel. Míg a negyvenes években az egyéni lázadás (Sziszüphosz mítosza) állt művei középpontjában, addig az ötvenesekben ez a hozzáállás társadalmi-szolidáris attitűddé alakult. Ebben az időszakban megviselték mind a szakmai támadások (a vetélytársának, majd politikai ellenfelének tartott Jean-Paul Sartre dilettáns munkáknak titulálta műveit), mind személyes tragédiái (folyton kiújuló tuberkulózisa). Már-már feladta a harcot. Dühítette, hogy az írástudók – ahogy fogalmaz –, bár arra hivatottak, hogy kiálljanak a szabadságért, elárulják és sárba tapossák azt. Így ír erről ebben a levélben:

„Korosztályom tagjai húszévesek voltak, amikor Hitler hatalomra jutott, és Moszkvában megkezdődtek az első perek. Tíz éven át kellett harcolnunk a hitleri zsarnoksággal és az azt támogató jobboldallal, majd újabb tíz éven át a sztálini zsarnokság és a baloldal védelmezőinek álnok retorikája ellen. Ma a sok-sok árulás és rágalom ellenére – amelyek a különböző pártállású értelmiségiekhez fűződnek – a szabadság maradt életünk értelme.”

Camus teljes mellszélességgel állt ki 1956 mellett, és a francia fiataloknak a magyar ifjúság önfeláldozását állította példának. Mint írja, csakis az ő áldozathozataluk lehet a vezérelv, amivel talán újjáformálhatják Franciaországot is. De nem fogadhatják el, hogy bárki is helyettük gondolkodjon vagy egy párt – bármennyire erős – helyettük cselekedjen.

„Csak azoktól a magyar fiataloktól fogadjanak el tanítást, akik Budapesten harcoltak és meghaltak a szabadságért. Ők nem hazudtak, amikor azt kiáltották, hogy a szellem szabad, a munka szabad, a nemzet szabad és Európa szabad. Számunkra ezek az egyedüli jelszavak, amelyekért valóban érdemes harcolni és meghalni.”

Albert Camus élete végéig vallotta, amit az eddig a magyar olvasók előtt ismeretlen levelében írt. Hogy az ötvenhatos forradalom és szabadságharc „tanítását” mennyire fogadták meg a francia fiatalok, akik akkor, november 27-én összegyűltek, az egy másik történet.

Köszönet Morocz Csabának, aki elküldte és engedélyezte, hogy bemutassuk Albert Camus levelét.

(Frissítés. Időközben kiderült, hogy a levél és fordítása korábban már megjelent a magyar sajtóban. A tévedés miatt elnézést kérünk.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.