Kilenc évvel Szabó Magda halála után az írónő hagyatékából előkerült két receptes könyv. A 1800-as évek végéről származnak az első bejegyzések a régebbi füzetben, Jablonczay Gizella szakácskönyvében. Ő volt Szabó Magda édesanyjának nagynénje, akit a családban csak Melindaként emlegettek. És ő a Régimódi történet egyik kulcsfigurája, akiről Szabó Magda megírta, miként csábította el anyja első férjét, Majthényi Bélát. „ a zseniálisan főző Melinda olyan ételeket bűvészkedett az asztalra, amitől Kis- és Nagybéla tapsolva fogadtak, anyám különös csodának lett a tanúja. Melinda eltalálta a varázsszót, amire a megalázott tudat és a beteg test feléledt.”
A másik kézírásos hagyaték szerzője ismeretlen. Családi receptgyűjteményként aposztrofálják, amelyben a rokonok által kitalált és lejegyzett fogások sorakoznak Mayer nénitől, Szabó Lenkétől (az írónő anyja) és Mámikától. A Jaffa Kiadó Egy meszely az fél icce – Szabó Magda ízei címmel jelentette meg a két receptúragyűjteményt, amelyet végiglapozva a két világháború közötti polgárság háztartásába leshetünk be, megismerhetjük a kor étkezési szokásait.
A magyar konyhaművészet is megsínylette az ötvenévnyi elnyomást, pedig – ahogy Jablonczay Gizella szakácskönyvének receptjeiből kiderül – egykor a francia konyha hagyományait követve alakították a menüket a polgári háztartásokban. Abban a korban alapvető volt a halfogyasztás, ahogy a velőt és a libamájat is rendszeresen ették, de Szabó Magdáék családjában a drága alapanyagok sem hiányoztak a kamrából. Mindig volt otthon elég parmezán, mandula és trüffel, azaz szarvasgomba, ami akkoriban szinte hétköznapinak számított, de sonkapuding, mikádószelet és nyúlszalámi is került az asztalra.
A leírások közös háttértudást feltételeznek, hogy a háziasszony pontosan tudja, mit jelent beglazírozni, mi is a bouillon és az escalope, mitől lesz igazán ízletes a garnírung. Mindenki tudott az orosz krémtortához hasonló rüssich elegantot készíteni, ahogy a frikasszé is szerepelt a heti étrendben. A receptek több mint kétharmada valamilyen édesség, a bonyolult tortáktól az egyszerű kekszekig minden fellelhető benne: párna csücske és pergeltmandula-torta, zöld fagylalt és a vajas puszi, de a likőrök és pálinkák készítésének fortélyait is megismerhetjük. Ráadásul az is kiderül, hogy a pedáns háztartáshoz hozzátartoztak a saját készítésű takarítószerek, mint a szobaviksz, a parkettavíz vagy a puhafapadló-máz, ahogy egy jó háziasszony maga főzött epeszappant és kézkenőt, és csinálta a férjének a hajhullás elleni szeszt.