Kézikönyv zsiványkodáshoz

Kvízkérdések forrásának is alkalmas a Zsivány Egyes – Képes Enciklopédia, amely a hasonló köteteket simán lekörözte.

Földi Bence
2017. 06. 16. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pablo Hidalgót nagyon irigylem, olyan munkája van, amilyenről a Csillagok háborúja-történetek összes rajongója csak álmodhat. A 42 éves kanadai író jelenleg a Lucasfilm Story Group tagja, ez az a csoport, amely az újjáélesztett Star Wars-univerzum történeteit, fő csapásirányait kitalálja. Ő írta meg cikkünk „főszereplőjét”, a Star Wars: Zsivány Egyes – Képes Enciklopédiát is, amely lényegében az első önálló Csillagok háborúja-film nyomtatott adatbázisa.

A kötet azzal kezdődik, hogy elhelyezi a filmet térben és időben: az újonnan látott bolygók galaxisban elfoglalt helye mellett megismerteti velünk a Csillagok háborúja-történetek főbb eseményeinek kronológiáját is. Arról, hogy a filmnek komoly politikai mondanivalója is van, nem itt olvashatunk (hanem Tóth Csabától az általa szerkesztett Fantasztikus világokban), de a könyv felvillantja, milyen is volt a túlzottan demokratikus Lázadók Szövetsége nem túl hatékony vezetésének működése. A szövetség berkein belül polgári és katonai kormányzat is működött a filmben, ezek együtt alkották a Lázadók Tanácsát. Ezt viszont megbénították a folytonos viták, emiatt nem indították el a Scarif elleni támadást a filmben. A könyvből az is kiderül, hogy a lázadást vezető Mon Mothma szenátor ódzkodott a túlzott végrehajtói hatalomtól, mert nem akarta, hogy a szervezet olyanná váljon, mint a Birodalom.

Utóbbi működésébe is betekintést nyújt a Zsivány Egyes – Képes Enciklopédia. Kiderül például, miben különböznek a csak birodalmi lépegetőként A Birodalom visszavágban megismert AT–AT kódjelű járművek a Zsivány Egyesben látott AT–ACT-ktől. A Birodalom katonáiról is többet tudhat meg, aki felcsapja az enciklopédiát. Fény derül arra, miért nevezik a filmben feltűnt sötét páncélú, sejtelmes rohamosztagosokat halálosztagosoknak. Sőt, a többi újonnan megismert birodalmi egységről is hosszasan olvasgathatunk, ahogy az is kiderül, miért lehettek sikeresek a Scarifot végül mégis megtámadó lázadók.

Amint arról maguk is meséltek, a Zsivány Egyes alkotói nagy Csillagok háborúja-rajongók, akik igyekeztek rengeteg, a klasszikus és ezredfordulós trilógiára való utalást elrejteni ebben a filmben. Így e könyvben jött szembe egy olyan karakter, akinek unokatestvérét A Jedi visszatérben láthattuk. A készítők minden részletre kiterjedő figyelmére jó példa az a két oldal is, amelyeken a főszereplő Jyn Erso (Felicity Jones) gyermekkori játékai szerepelnek. Van köztük olyan, amely a klasszikus trilógia valamelyik lényére vagy droidjára utal, de olyan űrhajó is, amelyet az ezredforduló környékén bemutatott újabb trilógiában láthattunk.

Ezen oldalak ráadásul afféle szociológiai betekintést nyújtanak abba, milyen is lehetett ebben a fiktív világban gyermeknek lenni,

olyan szülőkkel, akik küzdöttek annak morális súlyával, hogy egyikük a Birodalomnak dolgozott. A részletgazdaság és a Star Wars-szociológia visszaköszön a Jedháról szóló oldalakon is. Kiderül például, milyen hitek terjedtek el a Jedik eltűnését követően egy olyan bolygón, amely kiemelt fontosságú lehetett a Jedik számára. Emellett arról is alkothatunk némi képet, hogyan éltek a helyiek a Birodalom egyik eldugott, de hirtelen fontossá vált zugában, megszállás alatt.

A könyv utolsó fejezete kuriózum a korábbi Star Wars képes enciklopédiákhoz képest, hiszen a film készítésébe enged betekintést. Gareth Edwards rendező összességében remek munkát végzett – igaz, mi kritikánkban kicsit lehúztuk –, a rajongók véleménye szerint a Zsivány Egyes lett minden idők egyik, ha nem a legjobb Csillagok háborúja-filmje. Így érdemes átlapozni azt is, hogyan készült egy olyan film, amely közvetlenül egy 1977-ben forgatott alkotás előtt játszódik.

A Zsivány Egyes – Képes Enciklopédia nemcsak azért lett a legjobb a hasonló kiadványok sorában, mert a témájául szolgáló film forgatásáról is beszámol, hanem azért is, mert a leghosszabb és legátfogóbb is. A kötet minden Star Wars-geeknek kötelező darab, de azok számára is kiapadhatatlan forrás, akik egy vidám Csillagok háborúja-kvízzel dobnák fel a nyári estéket.

Pablo Hidalgo: Star Wars: Zsivány Egyes – Képes Enciklopédia. Kolibri Kiadó, 2016. 3999 ft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.