„Pártállami prés szorításában” nyílt meg a könyvhét

Esterházy születésnapja lesz a magyar próza napja. A Szép Magyar Könyv díjazottjai között van munkatársunk is.

R. Kiss Kornélia
2017. 06. 08. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve Esterházy Péter állt ugyanitt – mondta Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) elnöke a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok megnyitóján a budapesti Vörösmarty téren. A közönség akkor találkozhatott utoljára a bő egy hónappal később, július 14-én elhunyt íróval. – Az ő emléke előtt tisztelegve az MKKE kezdeményezésére április 14-e, Esterházy Péter születésnapja a magyar próza napja lesz – jelentette be Kocsis. Az Alexandra csődjére utalva az elnök hozzátette még, bár a megnyitón ragyogóan tűz a nap, a könyvszakma egén sötét fellegek tornyosulnak, de reméli, minél több kiadó átvészeli a kritikus időszakot.

– Mit adtak nekünk a rómaiak? – tette fel a kérdést az oroszlános kút pódiumára lépő Péterfy Gergely író, az MKKE újdonsült igazgatója. Mielőtt a tűző napon álló közönség elunta volna a várakozást, gyorsan meg is válaszolta: veszélyes kétértelműségeket. A könyv latinul liber, alakilag ugyanaz, mint a „szabad” melléknév. – Ebből azt gondolhatnánk, hogy az a szabad, aki könyvet olvas. Ám sajnos nem ez van. De attól mi még tudjuk, hogy kietlen sivatag az, ahol az illiber bocsánat illiterátus ember bolyong.

Az MKKE igazgatója után Závada Pál író lépett a mikrofonhoz, és ott folytatta, ahol Péterfy abbahagyta. – Vajon az ünnepi beszéd „tűzoltózenekaros hozsannájában” van-e helye a keserű dohogásnak? Persze, lehessen helye – mondta Závada. A szerző közéleti kritikáját a legfontosabb könyvheti könyvek ajánlójával vegyítette. – Megint egy pártállami prés szorításában, egy újabb autokráciában élünk – fogalmazott. – Vezérlőjének pedig az lett immár a rögeszméje, hogy a mi hazánkat elfordítja választott irányától és közösségétől, Európától. Ez a kormány mindinkább az európai demokratikus normák megtagadásának irányába próbál fordítani minket, időben pedig vissza, a bűnbakokra átkot szóró gyűlölködés, a vérségi vádaskodás, a boszorkányüldözés korába törekszik.

– Európai értékrendünk védelmében szembe kell szegülnünk azzal, hogy egy világhírű egyetem elüldözendő ellenség, hogy civil szerveződéseinket bűnszervezetként bélyegezzék meg, hogy a tudás leértékelődjön, és a kulturálatlanság diadalmaskodjon. Hogy a minden értelemben vett szegénység növekedjék – mondta az író. József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét idézve tette fel a kérdést: „s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még, honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék.” Ám zárásként Závada Esterházyval szólva mégis inkább az öröm felé taszigálná a nagyérdeműt, a könyvöröm felé. – Európa kultúrája is a miénk, és a mi kultúránk is Európáé.

A könyvhéten adják át minden évben a Szép Magyar Könyv díjakat. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított elismerésre bárki pályázhatott, aki 2016-ban könyvesbolti forgalomba került könyvet jelentetett meg. Tegnap este a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a díjakat azoknak, akik a szakmai zsűri szerint a legszebb könyveket készítették tavaly.

A Szép Magyar Könyv gyerekkönyv kategóriájában Lackfi János Kutyából szalonna (Gutenberg Kiadó) című, a Kaláka együttessel közös kötete lett a nyertes. A szépirodalmi és ifjúsági könyvek közül Dante Isteni színjátékának (Magvető Kiadó) új kiadása és Edgar Allan Poe A hollójának angol kiadása (Borda Antikvárium) kapott elismerést. A művészeti könyveknek és albumoknak járó díjat a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum vihette haza Brittig Vera és Fajcsák Györgyi angol nyelvű kötetéért, amely délkelet-ázsiai

viseletekről szól. Bárd Johanna, a kötet tipográfusa az Emberi Erőforrások Minisztériuma alkotói különdíját is megkapta. Bibliofil és speciális kiadványok kategóriában Kelbert Krisztina könyve, a Képek a szombathelyi zsidóság történetéből (Yellow Design) lett a nyertes, míg ismeretterjesztő könyvek és tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában csak okleveleket osztottak ki.

Elismerésben részesült lapunk munkatársa, Szathmáry István is, aki Csukás István Évszakom a szerelem című könyvének (Könyvmolyképző Kiadó) borítójának tervezéséért a Tamás László Emlékdíjat érdemelte ki.

A köztársasági elnök különdíját a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadványa kapta, a Fejedelemasszonyok és vallásszabadság Erdélyben. A könyv tervezéséért Vári Johanna az Emberi Erőforrások Minisztériuma alkotói elismerését is megkapta. A miniszterelnöki különdíjat Orosz István grafikus könyve, Az idő látképei (Utisz Bt.) nyerte el, főpolgármesteri különdíjban pedig Bartos Erika részesült a Budapest titkai című kötetéért. Alkotói különdíjat kapott továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumától Kismarty-Lechner Zita illusztrátor, aki a Toppantós – Legkisebbek mondókás- és verseskönyvét (Cerkabella Könyvek) illusztrálta. A közönségdíjat a Zichy Mihály illusztrációival megjelent Arany János-balladáskötet (Kossuth Kiadó) kapta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.