Elborzaszt és empátiát ébreszt – könyv a nárcizmusról

Extrém viselkedés, az őrültség egy új formája, avagy népbetegség? Mit tudunk a nárcizmusról, és mit kezdjünk vele?

Harmath Artemisz
2017. 07. 09. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Extrém viselkedés, az őrültség egy új formája, avagy népbetegség? Mit tudunk a nárcizmusról, és mit kezdjünk vele? Létezik egészséges nárcizmus, ez az önszeretet. A kifejezés tehát a mindannyiunkban megtalálható személyiségvonásokra is használatos. Sőt, a nárcizmus enyhébb formáit az új normalitásként emlegetik.

Patológiás formájával, a narcisztikus személyiségzavarral azonban külön érdemes foglalkozni. Már csak azért is, mert gyógyítása a többi zavartól eltérő megközelítést kíván. A patológiás narcisztikusban legbelül egy magányos, az elutasítástól rettegő gyerek bujkál, akinek a létezésével nem szeretne szembesülni. Így a személyiségzavarban szó szerint és mélyen szenvedő ember igyekszik körömszakadtig olyan állapotot fenntartani, amelyben ő tökéletes, csodálni való mása önmagának. A mítoszbeli Narkisszosszal nem az a legnagyobb baj, hogy a saját tükörképébe szerelmes, hanem hogy önmagáról hiszi, hogy ő az a másik személy. Bánki György pszichiáter munkája annyiban is hiánypótló, hogy a nemzetközi és magyar nyelvű szakirodalom széles körére támaszkodva ugyan, de ismeretterjesztő jelleggel mutatja be laikusok számára a személyiségnek ezt a zavart működésmódját. Az ironikus címet viselő kiadvány legfőbb erénye, hogy miközben elborzaszt, empátiát is ébreszt, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy kifejezetten szórakoztató. A szerző finom humorral, kultúrtörténeti példákkal – főleg filmjelenetekkel és karakterekkel –, valamint saját praxisának tapasztalataival gazdagítja és teszi elevenné a témát. Az olvasmány hasonlóan hat, mint a vígjátékok, amelyeken akkor tudunk igazán fölszabadultan nevetni, ha öntudatlanul is magunkra és környezetünkre ismerünk. A négyszáz oldal olvasása közben észrevétlenül részünkké váló ismeretek birtokában bizonyosan tudatosabbak leszünk. Bánki a fejlett társadalmak és a magyar szociológiai viszonylatok fénytörésében is megvilágítja állításait, következtetésként vagy példaképpen meglepő társadalomkritikai állításokat fogalmaz meg. A narcisztikus személyiség vagy személyiségvonások ugyanis nem elszigetelten léteznek: az egyént, a családot és a társadalmat érintő vetületei átfedik egymást. A megoldást kereső fejezetek a korábbiakhoz képest csalódást okozhatnak, mivel a szükséges speciális bánásmódot és kommunikációt kevéssé mutatja be a szakember.

Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról. Ab Ovo, Budapest, 2016. 4550 forint

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.