Az ólomkatona szenvedése

Az 1981-ben elhunyt Hajnóczy Péter munkásságáról már az ötödik kötet jelent meg az író hagyatékát gondozó műhely jóvoltából.

Büky László
2017. 08. 24. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedekkel haláluk után számos író csupán lexikonokba sűrített szócikkekben marad az utókorra. Az 1981-ben elhunyt Hajnóczy Péter munkásságáról ellenben immár az ötödik kötet jelent meg az író hagyatékát gondozó műhely jóvoltából.

Hajnóczy Péter nem kapott könnyű sorsot: lelencházban, majd nevelőszülőknél nőtt fel, volt egyebek mellett szénhordó és szentképügynök. Nagy visszhangot váltott ki Az elkülönítő című 1975-ös esszéje, miután abban a magát akkortájt népi demokráciának nevező pártállamban élő olyan társadalmi rétegről, amelyikkel nem tudott fényeskedni a szocialista építés: elmebetegek, alkoholisták szociális ellátásáról írt. Hajnóczy novelláskötetei csupa a társadalomba beilleszkedni nem tudó, cselekvésképtelen, alkoholizmussal küszködő, talaját vesztő szereplővel terhesek. A halál kilovagolt Perzsiából című kisregénye 1979-ben íródott, sajnos ez már az író saját egyéniségének szétesését ugyanúgy láttatja, mint említett hőseiét.

A tanulmánykötet írásai, tanulmányai között szemelgetve A kék ólomkatona című kisprózával kapcsolatos elemzés az Andersen-mese intertextuális kapcsolataira igyekszik rávilágítani. Kimutatja, hogy Hajnóczy számára az életnek a szimbóluma a nála nem féllábú, de ugyancsak rendíthetetlen ólomkatona, aki kicsinysége, kiszolgáltatottsága, némasága ellenére bátor és mindenben megingathatatlan. A latin betűk című novella a misztikus Kelet felé irányítja az olvasót, az írás több motívumát alighanem a Szovjetunió Afganisztánba való 1979. évi katonai bevonulása adta.

Alighanem sokakat érdekel az író családtörténetét földolgozó tanulmány, amelyik nemcsak fényképekkel, hanem részletes leszármazási táblával ad áttekintést – egy ponton Sára Sándor dokumentumfilmjének adatát is módosítva. Hasonló módon kelthet érdeklődést hat, eredetileg kéz- vagy gépirat hasonmás közlése is, ezeknek az írásoknak nincs datálásuk, lehet, hogy zsengék, lehet, hogy már az érettebb írói korszak termékei; a közreadók (egyelőre) nem vették e műveket tüzetes vizsgálat alá. A jövőben bizonyára ez is megtörténik, a munkacsoportot bemutató Cserjés Katalin a kötet záró részében áttekinti eddigi kutatásaikat, ismerteti jövőbeli terveiket, amelyek bizonyára újabb olvasókat fognak eligazítani Hajnóczy Péter életművében. 

Hajnóczy a könyvtárban. Szerk.: Cserjés Katalin, Hoványi Márton, Nagy Tamás. Hódmezővásárhely–Szegedi Kép-Szöveg Testvérület, 2016. Ármegjelölés nélkül

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.