Üzenet a múltból

Időkapszulát ad az olvasó kezébe Fekete Judit. Azért még lehetett volna dolgozni rajta.

Molnár Csaba
2017. 09. 27. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anyám még mindig őrzi könyvszekrényében a fél évszázados, kis lakattal lezárt gimnáziumi emlékkönyvét. A hatvanas években a középiskolás lányok körbeadogattak egymásnak egy-egy szép borítójú, kemény fedeles jegyzetfüzetet, amelybe többnyire émelygős versrészleteket, slágerrefréneket írtak. Valamint rajzoltak, jellemzően szíveket. A fontos szavakat, filctollszerű szövegkiemelő nem lévén, színes ceruzával hátterezték. Gyakran írtak az oldal sarkára, szamárfülként behajtották, és hogy megtévesszék az illetéktelen olvasót, ráírták a hajtásra: „Titok!!!” A hatvanas évek gimnazista lányai akkor még nem tudhatták, hogy valójában időkapszulát készítettek.

Ha évtizedekkel később felnyitjuk az időkapszulát, megelevenedik a gyermekkorunk. Ez romantikus komédiába illő, elképzelt forgatókönyve az eseményeknek. A valóságban sokkal valószínűbb, hogy a sok lom ide-oda rakosgatása közben egyszer csak eltűnik. De ha nem, és tényleg elolvassuk, csak arra jöhetünk rá, hogy gyermekként milyen rossz dolgokról gondoltuk azt, hogy jók, és mennyire nem volt fogalmunk a dolgok valódi menetéről.

Ettől függetlenül az emlékkönyv-, illetve időkapszula-írás népszerű lehet napjainkban is. Erre gondolhatott Fekete Judit, az Időkapszula – Üzenet a jövőbe című kiadvány szerzője is. Noha könyvkiadó adta ki, és kívülről könyvszerű a megjelenése, nem egyértelmű, hogy nevezhetjük-e könyvnek. Talán inkább irányított jegyzetfüzet lehetne a leghelyesebb megjelölés, hiszen a legtöbb oldal szinte teljesen üres, és a felhasználóra bízzák, hogy azokat mivel tölti meg.

Van oldal, amelynek Meseország a címe, arra biztatva a gyermeket, hogy engedje el a fantáziáját, és teremtse meg saját meseországát. Máshol az a kérdés: milyen lehet a kedvenc szuperhősünk a mindennapokban, és mi a mi szupererőnk? És természetesen nem marad el a büszkeségfal sem. Leírhatjuk, hogy mit értünk el eddig az életben, választhatunk, hogy inkább a tésztát vagy a főzeléket szeretjük-e, és muszáj leírnunk, hogy mi az, amit soha nem tudhat meg rólunk a nagy ő.

Összességében a kiadványban pontosan azok a témák kerülnek elő, amelyeket bárki fel tud sorolni mintegy kétpercnyi gondolkodás után, ha arra kell válaszolnia, hogy szerinte mi foglalkoztatja a diáklányokat. Ennél sokkal több időt láthatóan nem is szánt a szerző az írásra. Pedig talán növelte volna a mű érdekességét, ha elrugaszkodik a legsablonosabb kérdésektől, és nem azzal az alapfeltevéssel áll egy diáklányok számára készített termék megalkotásához, hogy gondolataik kiterjedése megegyezik a Romana regényfüzetek univerzumával.

A könyvben szereplő nagyobb lélegzetű (tehát két mondatnál hosszabb) szövegek szinte kivétel nélkül idézetek. Forrásaik megválasztása is árulkodó (Csernus Imre, Coco Chanel, J. K. Rowling, Taylor Swift). Talán Matt Damont választjuk: „Ha figyelünk a jobbik énünkre, rájöhetünk, hogy a világ legnagyobb gondjaira is van kreatív és jó megoldás, csak nem szabad feladnunk a keresését.” 

Fekete Judit: Időkapszula. Partvonal Könyvkiadó, Budapest, 2017. 2990 forint

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.