Brit tanmesék magyar politikusoknak

„Vissza akarom kapni a pénzemet!” Britek, brexit és számos tanulság, amiből mi is tanulhatunk.

Kósa András
2017. 11. 12. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismerősen csengenek a mondatok? Mostanában itthon is hallani ugyanezt a retorikát: az uniós fejlesztési támogatások nekünk „járnak”, hiszen „cserébe megnyitottuk a piacainkat a multik előtt”. Egedy Gergely és Gálik Zoltán Nagy-Britannia és az európai integráció – A csatlakozástól a brexitig című kötetében az említetten kívül is rengeteg érdekes párhuzamot találni az egykori és mai brit, valamint a jelenlegi magyarországi helyzet között.

Érdekes az a rész is, amelyik Thatcher és a brit külpolitika viszonyát taglalja a német újraegyesítéssel kapcsolatban. Mint egy angol szakértő ironikusan megjegyezte, a kormányfő azt csak addig támogatta, amíg nem volt rá esély; ezzel persze messze nem volt egyedül a korabeli Európa vezetői között. (A legviccesebb a német szocdemek esete, akik azért nem örültek a fal lebontásának, mert azzal megszűnt a számukra mindig népszerű ostpolitik lehetősége.) Utólag nehezen lehet ugyanakkor vitatkozni Thatcher azon jóslatával, hogy az újraegyesült Németország „egyszerűen túl nagy és erős lenne ahhoz, hogy csak egy játékos legyen a sok között”. Erre már az eurózóna egyensúlytalansága miatt aggódó közgazdászok is régen rájöttek.

A magyar olvasónak érdekes lehet végigtekintenie azon is, miképpen alakult a két nagy brit politikai alakulat, a Konzervatív és a Munkáspárt viszonya az európai integrációhoz, hiszen az európai mainstreamhez képest a szigetországban ennek is sajátos vonásai vannak. Általában ugye az a helyzet, hogy a baloldali politikai erők hagyományosan támogatják, míg a jobboldaliak minimum szkeptikusak vagy óvatosak az integrációval, főleg a politikai integrációval kapcsolatban.

Nagy-Britanniában ehhez képest azt kezdetben – piacnyitási okokból – inkább éppen a konzervatívok támogatták, míg a Munkáspárt olyannyira ellene volt, hogy az 1984-es választásokon konkrétan azzal kampányolt, hogy ha kormányra kerül – megvédendő a brit munkahelyeket –, rögvest kilépteti az országot az integrációból. Ebből a szempontból a brexit mellett kampányoló Jeremy Corbyn, ha úgy tetszik, csak visszatért a gyökerekhez.

A kötet utolsó fejezetei szinte kis kézikönyvként is szolgálhatnak Hogyan nyírjunk ki önkezűleg egy mégoly ígéretesen induló politikai karriert? címmel. David Cameront sokan joggal tekintették a „konzervatív Tony Blairnek”, megvolt benne az a potenciál, hogy hosszú időre meghatározó vezetője, megújítója legyen a toryknak. Maga a párt is joggal remélhette, hogy a „harmadik út” válságba jutása után önmagát kereső Munkáspárt mellett jó ideig biztos befutó lesz a választásokon; a 2015-ös voksolás eredménye igazolni is látszott ezeket a várakozásokat. Csakhogy ekkor már túl vagyunk azon a pánikon, amelyet az egy évvel korábbi európai parlamenti választások okoztak a Függetlenségi Párt (UKIP) jó szereplésével. És bár hiába lehetett szinte biztos benne mindenki, hogy az UKIP a sajátos brit választási rendszerben úgyis elvérzik majd, Cameron – a győzelme esetén – gyorsan beígérte a népszavazás kiírását. Nyertek, majd innentől kezdve az események totálisan kicsúsztak a kezéből. A brit vergődés és az egyelőre mindenki által megjósolhatatlannak tartott elszakadási folyamat bőven megérne néhány év múlva egy újabb kötetet a szerzőpárostól.

Ne legyen igazam, de Egedy Gergely és Gálik Zoltán könyve az egyik legalulértékeltebb kötete lehet az idei könyvkínálatnak. Egyszerűen azért, mert ránézésre sokan „száraz szakmunkának” gondolják majd, pedig a szerzőpáros kifejezetten érdekesen megírt, izgalmas anekdotákkal, eseményekkel fűszerezett politikatörténeti témájú könyvet tett le az asztalra, mely a téma iránt érdeklődő szélesebb közönség számára is érdekes lehet.

Egedy Gergely–Gálik Zoltán: Nagy-Britannia és az európai integráció – A csatlakozástól a brexitig. L’Harmattan Kft., Budapest, 2017. 2500 forint

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.