Andy Weir: Mielőtt a Marsra indulnánk, a Holdat kell gyarmatosítanunk

A sci-fi író szerint a világűr kiaknázása nem feltétlenül az emberiség nemes érdekeit szolgálja majd.

Pintér Bence
2017. 12. 22. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andy Weir története maga a beteljesült amerikai álom. Az eredetileg programozóként dolgozó Weir évekig publikálta sci-fi történeteit a saját blogján. Egy a Marson ragadt asztronautáról, Mark Watney-ról szóló folytatásos története különösen népszerű volt. Az Amazonon egy dollárért lehetett beszerezni, és hamar bestseller lett, három hónap alatt harmincötezer példány fogyott a kötetből, így rögtön érdekelni kezdte a kiadókat: a szerző hat számjegyű összegért adta el A Marsi című regényét, amelyből hamarjában hollywoodi film is készült Matt Damon és Jessica Chastain főszereplésével, szintén nagy sikerrel. Weir idén jelentkezett Artemis című második regényével, amelyben ezúttal a Hold első városába kalauzol el minket.

– Ez a történet a gyarmatosításról szól. Azt hiszem, először a Holdat kell gyarmatosítanunk, mielőtt a Marsra indulnánk. Sokkal közelebb van hozzánk, ezért a Hold népszerű kirándulóhely is lehet a jövőben – mondta lapunk kérdésére az amerikai szerző, aki úgy látja: a Hold lehetőségeinek kiaknázása nem feltétlenül az emberiség nemes érdekeit fogja szolgálni, inkább az üzleti siker reménye indítja majd be a felfedezőket.

– Rendkívül jó szórakozás volt a holdi város felépítésén dolgozni: hónapokat töltöttem olyan kutatásokkal, amelyeknek az olvasó legfeljebb egy százalékát fogja látni a könyvben. Kizárólag olyan anyagokról írtam, amelyek helyben megtalálhatók, mondjuk alumíniumról – meséli Weir. Azt is szerette volna, hogy a várost védő buborékok áthatolhatatlanok legyenek, ezért Artemist a könyvben dupla tető védi, a két réteg között összezúzott holdkővel. Az író annak is alaposan utánanézett, hogyan lehet a Hold felszínén gyakori anortitból alumíniumot és oxigént gyártani, ezek után pedig azt is kitalálta, hogy pontosan min alapul és hogyan működik a hely gazdasága.

Az elmúlt időszakban több sci-fi regény is foglalkozott a Hold gyarmatosításával: Ian McDonald Luna-trilógiáját a sci-fi Trónok harcának könyvelték el a kritikusok, de a népszerű fantasytörténeten túl a Dallas és a Keresztapa is eszünkbe juthatott róla. Arról is sok szó esett, hogy ezek a várhatóan mozgóképes feldolgozásban is megjelenő történetek új érdeklődést ébreszthetnek a közönségben a Hold iránt.

Weir szerint egyébként sincs már messze, hogy eljussunk a Holdra. Az Artemist arra alapozta, hogy az űrkutatással foglalkozó magáncégek közötti verseny hamarosan annyira lenyomja az árakat, hogy a középosztály is meg tudja engedni magának az űrutazást. Ha ez valósággá válik, akkor a holdi turizmus működőképes üzleti modell lehet, ő azonban személy szerint nem szívesen költözne a Holdra.

Andy Weir új könyve egy nagy múltú kiadónál jelent meg. Elmondása szerint hiányzott kicsit a rajongótábor nyomása, hiszen a blogján folyamatosan követelték A marsi új fejezeteit. Ezúttal nem tapasztalt hasonlót, cserébe rendelkezésére álltak a kiadó marketingeszközei. – A Mars és a Hold után legközelebb a Földről ír vajon? – vetettük fel Weirnek, de erre csak legyintett. – Biztos, hogy nem. A Földön élek, ez a dolog egyáltalán nem érdekes nekem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.