Kiadják Charlotte Brontë elveszettnek hitt kéziratait

Az írásokat édesanyja, Maria Brontë egy kötetében fedezték fel.

Lakner Dávid
2018. 03. 26. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiadóként is debütál a Brontë Társaság: hamarosan elérhető lesz a Jane Eyre szerzőjének több, korábban elveszettnek hitt műve. A kéziratokat Charlotte Brontë édesanyjának egy kötetében, a The Remains of Henry Kirke White-ban találták meg. Ismert, Maria Brontë (született: Branwell) értéktárgyai korábban mind elvesztek egy Devonshire-i hajótörés során, közvetlenül a Patrick Brontë-tal való 1812-es házasságkötés előtt. A Henry Kirke White-kötetet épp csak sikerült a hullámok közül megmenteni.

A nemrég újra előkerült könyvben találták meg Charlotte két kéziratát, egy 77 soros költeményt, illetve egy 74 soros történetet. Ezeket a The Bookseller közlése szerint hamarosan egy kötetben kiadják a White-könyvben fellelt jegyzetekkel, valamint azzal az ott talált rajzzal, amit Charlotte bátyja, Branwell készített.

A kötet egyébként a múlt század nagy részét egy amerikai gyűjtő magántulajdonában töltötte. Később a Yorkshire-i Brontë Plébániamúzeum szerezte meg, majd adta tovább 2015-ben a Brontë Társaságnak. Utóbbi szóvivője a The Booksellernek elmondta: a megjelenés ősz tájékán várható.

A szervezet egyébként nem él meg könnyű napokat: az év elején Lily Cole alkalmazása miatt támadták sokan a társaságot. Az amúgy Cambridge-ben végzett színésznő-modellt arra kérték fel, hogy Emily Brontë születésének kétszázadik évfordulóján vegyen részt a megemlékezések szervezésében kreatív partnerként. A döntés miatt le is mondott tagságáról Nick Holland, több Brontë-kötet szerzője. Mint mondta, a társaság ezzel a lépéssel csak megfelelési kényszerét bizonyította, „trendi” kívánt lenni, hogy elnyerje egy „fiatalabb korosztály” tetszését.

Cole minderre úgy reagált: talán neki is álnevet kellene felvennie, mint a Brontë nővéreknek, hogy munkásságát a saját jogán ítéljék meg, ne pedig a neve, a neme vagy az ifjúkori döntései alapján. Hollandot a bejelentése miatt egyébként szintén több bírálat érte: Juno Dawson író például sznobnak nevezte őt. „A Brontë nővérek forognának a sírjukban” – vélte a szerző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.