A füredi Bergmann cukrászda

A vastagtésztájú, vizenyős pudingos krémesen innen és a fűrészporos, lekvártalan, fullasztó linzeren túl, éltek egykoron cukrászok és nagymamák, akik – láss csodát – tudtak természetes alapanyagokból finom süteményeket sütni.

2012. 04. 08. 3:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sejtették, mi az állományjavító – mégsem esett arcra a torta, nem ismerték a térfogatnövelő szereket, mégis megnőtt a kalács, a kanyarban sem volt még az etilvanilin és a sárga ételszínezék, ezért tojást és vaníliarudat használtak.

Az első Bergmann Cukrászdát 1939-ben Győrben nyitotta Bergmann Imre, Balatonfüreden 1992 óta van jelen a családi sütiforrás. Kizárólag saját készítésű sütemények, torták, fagylaltok és kenyerek kínálják magukat pazar, polgári környezetben, két üzletben is. Én az Aranycsillag étterem sarkánál található egységet kedvelem inkább, ahol a magas, szemüveges üzletvezető hölgy békebeli rendet tart. Nem kíván többet az alkalmazottaktól, mint amit maga is nyújt: a vendég az első, nem állnak kulccsal a kezükben a nyitva tartás táblára mutogatva, kélyesen fordítva el a kulcsot 19 óra után a zárban. Ameddig vendég van, az ajtó nyitva áll.

Van néhány igazi különlegességük, amit a hagyományokhoz híven készítenek, a minőségük pedig minden alkalommal kiváló. A sütemények mellett gyakran vásárolok itt kenyeret is, a rozscipó 3 nap múltán is kifogástalan – ha egyáltalán megéri a másnapot -, a Glyx itt sokkal finomabb, mint a hasonló cimkével ellátott, máshol vásárolt rokona, a divatos „gyökérkenyér“ óriási lyukacsaival és ropos kérgével szintén tökéletes választás. Tegnap sajnos lemaradtam róla, későn érkeztem, és nem szóltam előre – mert itt még ezt is lehet.

GasztroNomád: Best of Bergmann


Francia krémes: ropogós, vajas, leveles tésztalapok főzött, tojásos vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltve, a teteje karamell-fondant-nal áthúzva. Ahogy a nagykönyvben meg van írva. A békebeli idők alapanyagainak felhasználásával, a Bergmann család hagyományos receptje szerint készül évtizedek óta. Olyannyira, hogy anyukám, aki közelről látta a békeidők krémeseit, erre esküszik. Mindig csomagoltatok neki 4 db-ot. Érthetetlen, hogy a két krémréteg között mindig ropogós a tésztalap, de így szerepel a nagy könyvben.

Morgan Kapitány torta: piskóta darabkák rummal és csokoládé öntettel meglocsolva, tejszínes vaníliakrémmel töltve. A híres jamaicai kalózkapitányról elnevezett különleges rum ihlette, Bergmann Ernő saját eredeti receptje alapján készül, a fiam kedvence. Nagy gyerekeknek való, mert erőteljesen alkoholos, de látványa és aromája fenséges!

Mimóza torta: könnyű piskóta, főzött, tejszínes vaníliakrémmel és eperöntettel rétegezve, piskóta darabkákkal megszórva. Az apró sárga piskótadarabkák teszik hasonlatossá ezt a különlegesen finom süteményt a mimóza-virághoz, amelyről a nevét kapta. Észak-Olaszországban, tavaszköszöntő ünnepek alkalmával készítik hagyományosan ezt a tortát. Szép, könnyű és finom, ez a lányom favoritja.

Gellért rolád: világos piskóta sűrű, főzött párizsi csokoládékrémmel, rumos meggyel és grillázs darabkákkal. A Gellért szálloda cukrászdájának eredeti receptje alapján készül, csak azoknak ajánlom, akik szeretik a töményen étcsokis édességeket. A Bergmannál 80 %-ban ez az én választásom, mert felfokozott édességigényemet is úgy képes kielégíteni, hogy nem társul mellé a gusztustalanul teltség érzet.

Balatonfüred legjobb fagylaltja


Talán sértő ez a kijelentés a sétányon húzós áron bérelt, egyenízű, színes gipszhabarcsot kanalazó fagylaltpultosoknak, de a Bergmann házi, főzött fagylaltja hozza a svájci Mövenpick és az amerikai Häagen-Dazs színvonalát, bár ez utóbbiak jégkrémek, és nem fagylaltok*. A valóban gyümölcsből készült és standard klasszikusok (csokoládé, vanília, puncs) mellett különleges desszertízek és kompozíciók is megtalálhatóak a választékban. A mimóza torta sikere nyomán a piskótadarabokkal és eperöntettel készült, vanílialapú mimóza fagylalt egy csoda, de e héten felfedeztem a grappás körtét, ami az új kedvencem. A moszkauerben ropogós diódarabkák osztják meg a helyet kandírozott gyümölcsökkel, a Mozart itt csokis-meggyes, tehát másképp közelítsünk hozzá, mint a salzburgihoz. Enyhén kesernyés a karamell, kisgyerekeknek és műanyagízekhez szokott usereknek csak előkóstolás után érdemes beválasztani. De bármilyen gombóc kerüljön is az ostya- vagy édestölcsérbe, csak jól járhatunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.