Nem sejtették, mi az állományjavító – mégsem esett arcra a torta, nem ismerték a térfogatnövelő szereket, mégis megnőtt a kalács, a kanyarban sem volt még az etilvanilin és a sárga ételszínezék, ezért tojást és vaníliarudat használtak.
Az első Bergmann Cukrászdát 1939-ben Győrben nyitotta Bergmann Imre, Balatonfüreden 1992 óta van jelen a családi sütiforrás. Kizárólag saját készítésű sütemények, torták, fagylaltok és kenyerek kínálják magukat pazar, polgári környezetben, két üzletben is. Én az Aranycsillag étterem sarkánál található egységet kedvelem inkább, ahol a magas, szemüveges üzletvezető hölgy békebeli rendet tart. Nem kíván többet az alkalmazottaktól, mint amit maga is nyújt: a vendég az első, nem állnak kulccsal a kezükben a nyitva tartás táblára mutogatva, kélyesen fordítva el a kulcsot 19 óra után a zárban. Ameddig vendég van, az ajtó nyitva áll.
Van néhány igazi különlegességük, amit a hagyományokhoz híven készítenek, a minőségük pedig minden alkalommal kiváló. A sütemények mellett gyakran vásárolok itt kenyeret is, a rozscipó 3 nap múltán is kifogástalan – ha egyáltalán megéri a másnapot -, a Glyx itt sokkal finomabb, mint a hasonló cimkével ellátott, máshol vásárolt rokona, a divatos „gyökérkenyér“ óriási lyukacsaival és ropos kérgével szintén tökéletes választás. Tegnap sajnos lemaradtam róla, későn érkeztem, és nem szóltam előre – mert itt még ezt is lehet.
GasztroNomád: Best of Bergmann
Francia krémes: ropogós, vajas, leveles tésztalapok főzött, tojásos vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltve, a teteje karamell-fondant-nal áthúzva. Ahogy a nagykönyvben meg van írva. A békebeli idők alapanyagainak felhasználásával, a Bergmann család hagyományos receptje szerint készül évtizedek óta. Olyannyira, hogy anyukám, aki közelről látta a békeidők krémeseit, erre esküszik. Mindig csomagoltatok neki 4 db-ot. Érthetetlen, hogy a két krémréteg között mindig ropogós a tésztalap, de így szerepel a nagy könyvben.
Morgan Kapitány torta: piskóta darabkák rummal és csokoládé öntettel meglocsolva, tejszínes vaníliakrémmel töltve. A híres jamaicai kalózkapitányról elnevezett különleges rum ihlette, Bergmann Ernő saját eredeti receptje alapján készül, a fiam kedvence. Nagy gyerekeknek való, mert erőteljesen alkoholos, de látványa és aromája fenséges!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!