A pákozdi csata előtt való estén született meg ugyanis a mai honvédség. A Magyar Fegyveres Erők napját, ha nincs rá erős, civil akarat, talán már nem is ünnepelnénk. A pákozd-sukorói csata győztes hadvezérének neve – Móga János tábornok – így is szinte feledésbe merült, a magyar iskolai történelemkönyvek a szégyenszemre megfutott Jellasicsot annál többször emlegetik.
Kolléga kevlárban
A győztes csata helyszínén áll az 1951-ben emelt obeliszk, tövében az emlékpark, a szitáló eső miatt sajnos most nem fogunk végigmenni a katonai akadálypályán, nem hajítunk kézigránátot az ellenségre, nem mászunk át a kúszófolyosón, nem harcoljuk le a gumiabroncs-akadályt, sőt az alaki mozdulatokat sem gyakoroljuk, lemaradunk a motozásról és foglyokat sem kísérünk sehová. Viszont a repülőgép szimulátorral virtuálisan föl is robbanthatjuk magunkat, felölthetünk egy 24 kilós kevlárt rohamsisakkal, tényleg nem túl kényelmes, és nem is sikkes, de ezekhez nem kell eláznunk, amiképp a kiállítások megtekintéséhez sem. A legfontosabb tárlat a 160 esztendős Magyar Honvédség történetét mutatja be képekkel, relikviákkal, felöltöztetett, ember nagyságú bábukkal és terepasztalokkal. Egy vitrinben, az Afganisztánban utoljára meghalt magyar katonák emlékét őrzik tárgyakkal, újságkivágásokkal. Így lesz történelem abból, ami csak néhány hónapja történt.
Pálinka és gyöngyhagymás kacsa
Agárd felé vesszük az irányt. A legsikeresebb magyar pálinkafőzde vár minket, átható gyümölcsillattal, bugyborékolással, mormogással, kánikulai meleggel. Vértes Tibor főzőmester-tulajdonos a szentélyben fogad minket, ott, ahol éppen barackpálinka készül. Tulipános poharainkban is barack hullámzik, kortyolgatunk, míg a pálinka gyorstalpalót hallgatjuk, amelybe még az is belefér, hogy miről ismerszik meg a rossz pálinka. Az agárdi barackpálinka jó pár díjat nyert az elmúlt hónapokban, pedig a tavalyinál volt már melegebb, naposabb nyár is a Kárpát-medencében.
A Hotel Nautis a következő állomás, ahol a keleti kényeztető tapasztalatokat ötvözik a Velencei-tó látványvilágával. Azért zöld-fehérek a szobák és bambusznád is van bennük. Ebédre itt diós-mangós-jégsalátás előételt választok, minden alkotóelem friss, jóízű benne. Az erdei gombalevesről lemaradok, mert egyszerűen nem veszem észre, hogy van. A sajtos-körtés csirkemellet már szerencsére nem hagyom ki, a puhára sütött kacsa szintén erdei gombával, gyöngyhagymával, hercegnő burgonyával, nagyon komplett eledel, csodálom, hogy valakinek még házi savanyúság is kell hozzá.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!