Bizony, évtizedekkel ezelőtt mi magyarok még leginkább kétféle olasz tésztát ismertünk: a milánói makarónit és a bolognai spagettit.
Az egyik gombás ragúval lyukas csőtésztán, a másik húsos ragúval lyukmentes, vékony, hosszú szálakon. Malacmódra ettük, beszippantva a tésztát, csak úgy fickándozott a vége szanaszét fröcskölve a piros záftot… Kék útlevéllel, kiutazási engedéllyel, olasz vízummal és valutalappal rendelkezők hazahozták a carbonara hírét, ami szénégető spagetti néven gyorsan terjedt az ismerősök között.
Később a jobb éttermekben előfordult már „lazannya“, majd megjelent az azóta is népszerű penne, a csavaros fusilli vagy a masnis farfalle, a tojással készült friss tagliatelle és a többiek. De mindig tanulunk újat, különösen az igazi olasz éttermekben, ahol a séf és az alapanyagok is Itáliából származnak.
Linguine, strozzapreti, conchiglie, fettuccine, garganelli… szinte megjegyezhetetlen, ráadásul ezek különféle becézett verziói is játszanak a méret csökkenésével, a töltött tésztákról nem is beszélve.
Vajon van-e értelme ennek a káprázatos sokféleségnek?
Vagy csak az olaszos szenvedéllyel párosult kreativitás szülte ezt a gazdag választékot? Ha jól meggondoljuk, a túrós csusza rendkívül bután nézne ki lúdgégén, a cukrozott mák a csuszán, a pirított gríz kockatésztán, vagy a grenadírmars metélten. Bár a magyar konyha tésztaféleségei elenyésző számúak az olaszokhoz képest, mégis kialakultak a formák. A Platán étterem olasz szakácsával beszélgetve azt is tudom már, hogy funkció is van, nem csak forma.
Tejszínes, lazacos tagliatellét kértem tőle, amire közölte, hogy NEM. Mi az, hogy nem, amikor én ezt kitaláltam már magamnak? Ha ragaszkodsz a tejszínes lazachoz, akkor azt megcsinálom spagettivel – mondta. De én tagliatellével szeretném. Mi ezzel a baj? – kérdeztem.
Tagliatelle nem szereti a tejszínes lazacot – jött a válasz. Elég, ha én szeretem, nem? Nem, a tojással készült friss tagliatelle be fogja szívni a tejszínt, beleszúrod a villát, és az egészet egyben kiemeled a tányérból, olyan lesz, mintha én rontottam volna el. És akkor mit szeret a tagliatelle, amire én is rá tudnék hangolódni? – kérdeztem elkeseredetten. Kapsz hozzá egy könnyű olajos ragút branzinóval és cukkinivel!
Be kell vallanom, kiváló volt ez a tengeri sügérrel és apróra vágott cukkinivel készült tészta, miközben birtokoltam már a tudást a tagliatellével kapcsolatban. Mivel ez az egyik kedvenc tésztafajtám, gondoltam, hogy összehozom másik favoritommal, a vongole kagylóval.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!