A rozé nagy napja

Az egyik legnépszerűbb borkategória, mégsem szánunk rá elég időt. A Rosalián, az első budapesti rozéfesztiválon pedig kiderült, hogy a furminton, a cserszegi fűszeresen és a tokaji aszún kívül büszkék lehetünk a rozénkra is.

2012. 05. 14. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rozé borok vízválasztója a friss, üdítő jelleg megléte illetve hiánya. A rozé akkor tölti be szerepét, ha egy korty után máris poharak elfogyasztására ösztönöz, mert a jó rozé itatja magát, felpezsdít. Lényeges szempont még a szénsav aránya a borban. Tapasztalatom szerint a túl sok szénsav eltelít, sőt, elnyomja a gyümölcsös karaktert, nem marad más a szájban csak szénsavas víz, ami pedig élvezetet nem okoz. A jó rozéban is kell legyen összhang, ami a szénsav – alkohol – ízek egyensúlyából fakad. Arra a kérdése, hogy fontos-e, milyen szőlőből készítünk rozét, a kóstolón választ kaptam.

Bevállalod, Bíró és fia, Borbély és Bujdosó

Első nekifutásra az egri Almagyar-Érseki Szőlőbirtok „Bevállalod?” rozéját kóstoltam meg. A névből sejteni lehet, hogy ez bizony a lelkidoktor, Csernus Imre vállalkozása, melyet egyik kedvenc egri borászommal, Csutorás Ferivel közösen indítottak. A bor kissé éles savakkal, de kellő zamattal rendelkezik, bár a szerkezetén még csiszolni kell. Kíváncsi lennék Lelkifröccs nevű borukra is.

Érdekes bort kóstoltam a Bíró és fia pincészet pultjánál. A 85 százalékban kékfrankosból álló rozé annyiban tér el a standard stílustól, hogy a 15 százalék cabernet sauvignont a házasítás előtt fahordóban erjesztik. Ettől kap egy olyan gellert, ami egyből az éttermek asztalára repíti. Igazi gasztrobor, illatából árad az oregánó és a paradicsom. Nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy kitaláljuk milyen ételekhez illik leginkább. A badacsonyi Borbély pincénél a turisták igénye keltette életre a rozét. A pincészet első rozéja pinot noirból készült, és azt hiszem ez az egyenes, élvezetes bor nem fog csalódást okozni. Bujdosóék prosecco kísérlete minden évben nagy sláger volt nálam, de a mostani évjárat nem nyűgözött le.

Dúzsi Tamás, Etyeki kúria, Fabro

Vitathatatlan, hogy hazánkban Dúzsi Tamás mutatta meg a helyes utat a rozéborok irányába, kezdetben egy téli, egy nyári változattal. A 2011-es év annyira jól sikerülhetett, hogy a mester szinte valamennyi, a kertben található szőlőből rozét készített. Hiába, ha az üzlet egyszer beindul... A hétféle rozé közül számomra a legízletesebb a kékfrankos és a kadarka volt, a pinot hozta az eleganciát, a syrah pedig inkább volt érdekes, mint meggyőző. A syrah talán nem képes uralkodni önmagán, mert itt is felül akarta írni a rozét, inkább jó syrahhá akart válni, mint jó rozévá. A pinot noir nem véletlenül Etyek egyik fő fajtája. A Kúriánál évek óta készítenek belőle rozét is, vörösbort is. A finomság érződik, az alkohol mérsékelt, ettől szép lett a bor. A paksi Fabro pince merlot siller kísérlete egyelőre az útkeresésről szól.

Jöjjenek a mustra legszebb borai: Gál, Koch, Kovács Nimród

Régi kedvencem a szigetcsépi Gál pincészet. Nemcsak kiváló rozéborai, de fehérei is lenyűgözők. A Márton napi rozéból télen sokat iszogattam, így most azt kihagytam. A pinot noir szép és bájos, a zweigeltet a savak húzzák, de a kékfrankos telitalálat. Éppen ezt szeretem a rozéban: üdít és elcsábít, telt és kerek. Azt hiszem a kékfrankos hozza ezt a lendületet a borba, sokkal markánsabb, mint egy pinot noir, a moderált alkohollal egészen komplex élményt ad. A kékfrankosból készült rozék dicsőségfalára a Gálék mellé feltettem a hajósi Koch pincészetet is. A bor hozza a kötelező gyümülcsbombát, de e mellé kerül egy kis fűszeresség is, ami nagyon jó tesz neki. Egy kicsit szélesebb a cabernet sauvignon rozé, magasabb az alkohol is, de rejtve marad, nem zavar be a harmóniába. Kovács Nimród egri rozéját a szigorú technológia nem engedi kibontakozni. Semmi extra, semmi plusz, de hibát se találni a borban. Talán a maradékcukor egy kicsit sok.

Lindmayer, Lelovits, Tarjányi, Tüske

Ostorosról érkezett a Lindmayer pincészet. A kékfrankosból készült rozé élvezeti értéke elegendő egy rozéhoz, a villányi Lelovits Tamásé több, mint csodálatos. A borban elbújik a szénsav, de üde marad, és ugye ezt szeretjük. Nem tipikus mediterrán bor, de a szerkezetében Provence-ra emlékeztet. Silleres jegyeket mutat, de gyöngyözőbor az egri Tarjányi pince Rubinja. Kísérleti állapot, identitását kereső ital: Mi legyek? Siller vagy habzóbor? velejű önmarcangolással. A szekszárdi Tüske pincészet merlot-kékfrankos rozéja lendületes savakkal rendelkezik, ezáltal kiváló fröccs bor is lehet belőle.

A mustrán meggyőződtem arról, hogy a legizgalmasabb rozék kékfrankosból készülnek és az alföldi borvidékek lesznek ebben az éllovasok.

Borbaráti üdvözlettel:
Cseh Márton

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.