A rozé borok vízválasztója a friss, üdítő jelleg megléte illetve hiánya. A rozé akkor tölti be szerepét, ha egy korty után máris poharak elfogyasztására ösztönöz, mert a jó rozé itatja magát, felpezsdít. Lényeges szempont még a szénsav aránya a borban. Tapasztalatom szerint a túl sok szénsav eltelít, sőt, elnyomja a gyümölcsös karaktert, nem marad más a szájban csak szénsavas víz, ami pedig élvezetet nem okoz. A jó rozéban is kell legyen összhang, ami a szénsav – alkohol – ízek egyensúlyából fakad. Arra a kérdése, hogy fontos-e, milyen szőlőből készítünk rozét, a kóstolón választ kaptam.
Bevállalod, Bíró és fia, Borbély és Bujdosó
Első nekifutásra az egri Almagyar-Érseki Szőlőbirtok „Bevállalod?” rozéját kóstoltam meg. A névből sejteni lehet, hogy ez bizony a lelkidoktor, Csernus Imre vállalkozása, melyet egyik kedvenc egri borászommal, Csutorás Ferivel közösen indítottak. A bor kissé éles savakkal, de kellő zamattal rendelkezik, bár a szerkezetén még csiszolni kell. Kíváncsi lennék Lelkifröccs nevű borukra is.
Érdekes bort kóstoltam a Bíró és fia pincészet pultjánál. A 85 százalékban kékfrankosból álló rozé annyiban tér el a standard stílustól, hogy a 15 százalék cabernet sauvignont a házasítás előtt fahordóban erjesztik. Ettől kap egy olyan gellert, ami egyből az éttermek asztalára repíti. Igazi gasztrobor, illatából árad az oregánó és a paradicsom. Nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy kitaláljuk milyen ételekhez illik leginkább. A badacsonyi Borbély pincénél a turisták igénye keltette életre a rozét. A pincészet első rozéja pinot noirból készült, és azt hiszem ez az egyenes, élvezetes bor nem fog csalódást okozni. Bujdosóék prosecco kísérlete minden évben nagy sláger volt nálam, de a mostani évjárat nem nyűgözött le.
Dúzsi Tamás, Etyeki kúria, Fabro
Vitathatatlan, hogy hazánkban Dúzsi Tamás mutatta meg a helyes utat a rozéborok irányába, kezdetben egy téli, egy nyári változattal. A 2011-es év annyira jól sikerülhetett, hogy a mester szinte valamennyi, a kertben található szőlőből rozét készített. Hiába, ha az üzlet egyszer beindul... A hétféle rozé közül számomra a legízletesebb a kékfrankos és a kadarka volt, a pinot hozta az eleganciát, a syrah pedig inkább volt érdekes, mint meggyőző. A syrah talán nem képes uralkodni önmagán, mert itt is felül akarta írni a rozét, inkább jó syrahhá akart válni, mint jó rozévá. A pinot noir nem véletlenül Etyek egyik fő fajtája. A Kúriánál évek óta készítenek belőle rozét is, vörösbort is. A finomság érződik, az alkohol mérsékelt, ettől szép lett a bor. A paksi Fabro pince merlot siller kísérlete egyelőre az útkeresésről szól.
Jöjjenek a mustra legszebb borai: Gál, Koch, Kovács Nimród
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!