Igyunk furmintot!

A mádi úri illetve családi birtokosok már a 16. században elhatárolták szőlőterületeiket, ami az eredetvédelem egy korai példája is lehet.

2012. 05. 11. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száraz tokaji nem létezett

A száraz furmint megalkotója, Szepsy István bámulatos tudással rendelkezik az egész borvidék, de különösen Mád történelméről, talajáról. Történeti forrásokból tudjuk, hogy a tokaji bor alatt a régiek mindig édeset értettek, száraz tokaji bor nem létezett, sőt azt rossz minőségűnek tartották. Évszázadokig így csupán édes bor készítés folyt Tokaj-hegyalján, azon belül pedig az aszú volt a csúcsminőség. 2000-ig kellett várni arra az új megközelítésre, mely az értékes területekre és fajtákra fókuszált. A legtöbb pincészetnél ekkor már beérett az a filozófia, hogy jó minőségű szőlőből lehet csak minőségi bort készíteni. A Mádi Kör tagjai szigorú szabályok betartására kényszerülnek, ha mádi borként szeretnék értékesíteni boraikat. A minőség- és eredetvédelem alapját többek között az egy hektáron leszüretelhető szőlő mennyisége adja, de fontos szempont a szőlő életkora is, minimum 6 évesnek kell lennie.

Természet és ember közösen alkot

A furmint, mint Magyarország, de főleg Tokaj-hegyalja vezérhajója ma kétféle stílusban jelenik meg. A könnyű, gyümölcsös zamatú, lendületes furmint a pincészetek alapborává vált. A Royal furmintja (birtokbor) pontosan ilyen; nagy mennyiségben készül, alacsony áron, sokak számára elérhető. Ilyen borokkal lehet utat nyitni a száraz tokaji borok irányába. A dűlős, Szent Tamás furmint már nem ilyen friss, még zárkózott és összetettebb ízű. Alapvetően a körte és a citrusok vezetnek benne, hosszú lecsengéssel. Szintén a népszerű borok közé tartozik Orosz Gábor Nyúlászó (furmint és hárslevelű) bora. Teltsége, egész szájat betöltő gazdag íze lenyűgöző.


Demeter Ervin borai lassabban fejlődnek, a 2009-es alapfurmint tiszta, gyümölcsös, egyensúlya kiváló. Az Úrágya válogatás már időt kér a kóstoláshoz, mentolos illata még csak az élmény első lépcsője. A Szent Tamás pincészet, melynek főborásza ifj. Szepsy István, kizárólag dűlőválogatásokkal foglalkozik. Az első évjárat termése a névadó Szt. Tamás dűlőből származik. Ennek a bornak küldetése van; az erőt kell sugároznia, a furmint és a dűlő kozmikus energiáját kell megmutatnia megalkuvások nélkül. Kóstoláskor földbe döngöl tüzessége, erős karaktere. Koncentrált, komoly, de elegáns bor. A 2008-as Szepsy birtok a nyugodt erőt, a bölcsességet képviseli. Az előző tételnél már kifinomultabb. Illata élményeket ígér: nálam gomba, zöldfűszerek (főleg babér), egy kis ananász jött elő. Kiemelkedő minőség, csak ínyenceknek.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.