A chardonnay nyomában

Idén épp 100 esztendeje, hogy C. H. Wente, német emigráns a franciaországi Montepillerből chardonnay oltványaival Kaliforniába költözött.

2012. 06. 07. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkor még csak néhány pincészet látott fantáziát az új szőlőfajtában, így csak kevesen vágtak bele telepítésébe. Az 1950-es évek elején James Zellerbach nagykövet készített először hagyományos módon, újfahordós érleléssel chardonnayt, de ezt is még kevesen értékelték.

Kétféle eljárás, kétféle stílus

Alapvetően kétféle stílusban terjedt el a chardonnay: reduktív és oxidatív változatban. Míg reduktív eljárás esetén az erjesztés tartályban történik, a bor tükrös tisztaságú és ropogós lesz, megmarad a szőlő elsődleges zamata, addig a hordós érlelés hatása először a bor színén vehető észre: gyakori az aranysárgás, mély tónus, aromavilágában megjelenik a vanília. A tószt mellett ez a legtipikusabb illat, ami a hordós borokban kivehető. Magyarországon hagyománya volt a népszerű battonage eljárásnak is, ami annyit jelent, hogy az erjedésben lévő bort finom seprőn tartják. Ez a bor stabilitása szempontjából lényeges, emellett mélyebb, összetettebb karaktert, változatos – természetes – ízeket varázsol a borba.

Túl sok a jóból?

A híres, 1976-os párizsi kóstoló nemcsak a chardonnaynak, hanem az amerikai boroknak is sikert hozott. Ez a kóstoló emlékezetes a kaliforniai borászoknak, mert újvilági boraik lesöpörték a nagy múltú franciákat, ezzel az amerikai borászat mérföldkőhöz érkezett.

A kóstoló hatására megnőtt az amerikai borok iránti kereslet, felértékelődött a chardonnay szőlőfajta és vele együtt a barrique hordó használata. De itt kezdődött a probléma. A fahordó túlzott mértékű használata oda vezetett, hogy a kaliforniai chardonnayk elveszítették egyensúlyukat, túl sok lett a tósztos, vajas karakter a borban, több, mint, amennyi illik hozzá. Sok lett a tölgyfa hatása a borok ízvilágára és túl magasra szökött az alkohol is. A fogyasztók eltávolodtak az ilyen boroktól. Végül a kaliforniaiak rájöttek arra, hogyan lehet megőrizni a bor egyensúlyát a barrique hordó használata mellett.

A válasz a szőlőben keresendő.Minél intenzívebb a bor gyümölcsössége és magasabb a savtartalma, a hordó annál vállasabbá teszi a bort. A borászok innentől fogva kizárólag tartályos formában vagy minimális hordó bevonásával készítik a chardonnayt. Az is lényeges szempont, hogy a nem hordós chardonnay lényegesen olcsóbb, mint a hordós változat. A chardonnay az Egyesült Államok legkeresettebb borfajtája.

A chardonnay Etyeken

Az Etyek-Budai borvidéken kedvelt szőlőfajta chardonnay, mert szereti a meszes talajt, ezért tökéletesen illik ide. Nagy Péter, a Nyakas pincészet munkatársa szerint nemcsak a talaj adottságai kedveznek a fajtának, hanem a Zsámbéki-medencére jellemző huzatos-szeles időjárása is.A chardonnay iránt óriási az érdeklődés, a pincészet 44 hektáron termeszti, és minden évben elfogy a teljes termés . A tipikus chardonnay fogyasztó Nagy szerint 40-50 év közötti férfi, aki szereti az élénkebb savakat és a magasabb alkoholt. A pincészet a 2009-es évjáratún (Menádok Budai Chardonnay ) mutatja meg, milyen a battonage eljárás Etyeken.

A chardonnay Villányban

A villányi Vylyan pincészet alapvetően vörösborokat készít, mégis az egyik legizgalmasabb chardonnayk innen kerültek ki. Ipacs Szabó István borász elmondta, hogy a Vylyan pincészet a kezdetektől szükségesnek tartotta, hogy legyen fehérbor is választékukban a nagyszámú vörösborok között. A térség hagyományos szőlőfajtái (olaszrizling, rajnai rizling) mellé azért került be a chardonnay, mert könnyen megtalálja a helyét, s biztonsággal beérik az északi és déli területeken is.

A belőle készült bor illatgazdag, tartalmas, de nem túl nehéz, könnyen élvezhető. A Vylyan 2001-ben jelent meg az első chardonnayval. Akkor egy nagy testű, klasszikus fehérbor koncepciójában gondolkodtak, ezért is erjesztették kizárólag újfahordóban. Az évek folyamán azonban bebizonyosodott, hogy a fajta a pincészetnél inkább egy könnyedebb, lendületesebb stílusban folytatja pályafutását. Ipacs Szabó szerint a chardonnay képes a termőhelyet megjeleníteni, a bor jól „dolgozik”, a borász kedvére formálhatja. Az utóbbi években már csak a bor egy kisebb részét erjesztik újfahordóban, inkább a tartályos erjesztést kedvelik, majd a kettő ötvözete adja azt az üde, gyümölcsös, ropogós karaktert, ami már beleillik a Vylyan elképzeléseibe. Pontosan ilyen a 2011-es Herka Chardonnay, nem véletlenül szerette az ördög is!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.