Akkor még csak néhány pincészet látott fantáziát az új szőlőfajtában, így csak kevesen vágtak bele telepítésébe. Az 1950-es évek elején James Zellerbach nagykövet készített először hagyományos módon, újfahordós érleléssel chardonnayt, de ezt is még kevesen értékelték.
Kétféle eljárás, kétféle stílus
Alapvetően kétféle stílusban terjedt el a chardonnay: reduktív és oxidatív változatban. Míg reduktív eljárás esetén az erjesztés tartályban történik, a bor tükrös tisztaságú és ropogós lesz, megmarad a szőlő elsődleges zamata, addig a hordós érlelés hatása először a bor színén vehető észre: gyakori az aranysárgás, mély tónus, aromavilágában megjelenik a vanília. A tószt mellett ez a legtipikusabb illat, ami a hordós borokban kivehető. Magyarországon hagyománya volt a népszerű battonage eljárásnak is, ami annyit jelent, hogy az erjedésben lévő bort finom seprőn tartják. Ez a bor stabilitása szempontjából lényeges, emellett mélyebb, összetettebb karaktert, változatos – természetes – ízeket varázsol a borba.
Túl sok a jóból?
A híres, 1976-os párizsi kóstoló nemcsak a chardonnaynak, hanem az amerikai boroknak is sikert hozott. Ez a kóstoló emlékezetes a kaliforniai borászoknak, mert újvilági boraik lesöpörték a nagy múltú franciákat, ezzel az amerikai borászat mérföldkőhöz érkezett.
A kóstoló hatására megnőtt az amerikai borok iránti kereslet, felértékelődött a chardonnay szőlőfajta és vele együtt a barrique hordó használata. De itt kezdődött a probléma. A fahordó túlzott mértékű használata oda vezetett, hogy a kaliforniai chardonnayk elveszítették egyensúlyukat, túl sok lett a tósztos, vajas karakter a borban, több, mint, amennyi illik hozzá. Sok lett a tölgyfa hatása a borok ízvilágára és túl magasra szökött az alkohol is. A fogyasztók eltávolodtak az ilyen boroktól. Végül a kaliforniaiak rájöttek arra, hogyan lehet megőrizni a bor egyensúlyát a barrique hordó használata mellett.
A válasz a szőlőben keresendő.Minél intenzívebb a bor gyümölcsössége és magasabb a savtartalma, a hordó annál vállasabbá teszi a bort. A borászok innentől fogva kizárólag tartályos formában vagy minimális hordó bevonásával készítik a chardonnayt. Az is lényeges szempont, hogy a nem hordós chardonnay lényegesen olcsóbb, mint a hordós változat. A chardonnay az Egyesült Államok legkeresettebb borfajtája.
A chardonnay Etyeken