Tapasztalt szakemberek, jó nevű intézmények hívják fel a figyelmet arra, hogy milyen szempontok alapján próbáljunk meg eligazodni a lúgosítással kapcsolatos bajainkra írt hozó ajánlatok özönében.
– Az interneten található legtöbb lúgosítást, lúgosító, alkalikus étrendet propagáló oldal kéri, hogy regisztráljon rá az olvasó, vagy vásároljon lúgosítást segítő termékeket. Ezeknek az oldalaknak az elsődleges célja eladni, üzletelni.
– Óvatosan kell kezelni azokat a honlapokat, ahol havi díj ellenében recepteket és információkat ígérnek. Gyakori panasz ellenük, hogy nehéz, illetve szinte lehetetlen leiratkozni ezekről a listákról.
– Bánjunk megfontoltan azokkal az étrendekkel/diétákkal, amelyekre a következők jellemzőek:
– Kizárólag az őáltaluk forgalmazott készítményeket szabad vásárolni.
– Kevés élelmiszert, alapanyagot engedélyez, sokfélét kizár.
– Azt állítja, hogy a tudomány valamit titokban tartott, vagy hogy egy magányos személy felfedezett valamit, amiről senki más nem tud.
Nincs bizonyíték arra, hogy az étrend jelentősen és tartósan meg tudja változtatni a vér kémhatását. Figyelembe kell venni, hogy a zöldségek, gyümölcsök eredete, fajtája, termőtalaja, termesztési módszere, kezelése befolyásolhatja összetételüket, minőségüket, alkalizáló hatásukat.
A lúgosító diétától remélt előnyös következményekről csak korlátozott számú tanulmány áll rendelkezésre, ezért további vizsgálatokra van szükség a megalapozott evidenciák érdekében.
Az egyoldalúan fokozottan savtermelő vagy alkalizáló táplálkozás a szervezet számára nem előnyös. Az intenzív anyagcsere-áthangoló táplálkozási stratégiák alkalmazásakor – különösen anyagcsere-elváltozásokkal járó alapbetegség esetén – szükséges a folyamatos szakmai kontroll.
A speciális diéták beleilleszthetők az egészséges étrendbe mindaddig, amíg elegendő energiával és tápanyaggal látják el a fogyasztót és nem jelentenek veszélyt számára.
Minden esetben a korszerű, tudományos evidenciákra épülő táplálásterápia biztosítja a megfelelő, szakszerű ellátást, melynek lépései: tápláltsági állapot felmérése, dietétikai diagnózis megállapítása, táplálási intervenció meghatározása, a követés és értékelés. A sokféle alapanyagból felépülő, változatos, kiegyensúlyozott étrend mindig megbízható támpontot jelent.